Sağlık
  • 27.7.2010 03:17

OTURARAK ÇALIŞANLAR TEHLİKEDE...

Dik duramayanları sesle ve titreşimle uyaran korse üretildi. Bu tür korselerin hatırlatıcı bir etki yaptığını söyleyen Doç.Dr. Hürriyet Yılmaz, "Gençlerde ve sürekli oturarak iş yapan kişilerin korseleri kullanmasında fayda var" dedi.

Halk arasında dik durmak olarak da tanımlanan doğru duruş, vücut yapısına yük ve stres yüklenmesine engel oluyor. Dik durmak aynı zamanda görsel olarak da kişinin kendini güvende ve mutlu hissetmesini de sağlıyor. Dik durmanın yorgunluğun önüne geçtiğini söyleyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Hürriyet Yılmaz, insanın ayakta durma ve günlük faaliyetleri sırasında vücudunu yerçekimine karşı düzgün şekilde tutmasının normal duruş veya tıbbi deyimle postür olarak tanımlanacağını söyledi. Yılmaz, "'Dik duruş, bunu sağlayan tüm kemik, eklem, kas yapıları yanında sinir sistemi ve denge gibi yapılarla sağlanır. Bu nedenle duruşu sadece basit ayakta durma veya kas aktivitesi olarak anlamamalıyız" dedi.

KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Duruş bozukluğunun çok sayıda problemle ve hastalıkta ortaya çıktığını belirten Dr. Yılmaz, "Genelde vücut yapılarını egzersizle geliştirmeyen, sürekli aynı pozisyonda çalışan büro görevlileri, öğrenciler, bilgisayar kullanıcıları, şoförler, sürekli aynı pozisyona iş yapan kişilerde görülür. Ayrıca karın kasları zayıf ve göbekli olanlar, iri göğüsleri olan kadınlar, gebelikte duruşuna dikkat etmeyen kişiler ve ilerleyen yaşta kaslarının aktivitesi azalmış yaşlılarda belirgin duruş sorunları gelişir" ifadesini kullandı.

FITIĞA NEDEN OLABİLİR

Düzeltilmeyen duruşun boyun, sırt ve bel ağrılarına neden olabileceğini kaydeden Dr. Yılmaz, şöyle devam etti: "Uzun sürede zayıf kaslar nedeniyle boyun ve bel fıtıklarına neden olabilir. Sürekli kronik ağrı ise kişide depresyon ve anksiyete nedenidir ve en önemlisi iş verimini düşürür"

DURUŞ BOZUKLUĞU DÜZELTİLEBİLİR

Duruş bozukluğunu düzeltmek için kişinin bu konu eğitilmesi ve bilinçlenmesinin çok önemli olduğunu aktaran Dr. Hürriyet Yılmaz, "Kişi günlük hayatında otururken, ayakta dururken ve iş yaparken doğru olan pozisyonu ve duruşu öğrenmeli ve sürekli bunu uygulamaya çalışmalıdır. Ayrıca duruş için çok önemli olan sırt ve bel kasları, omuz kasları , karın ve bacak kaslarını güçlendirmek için egzersizler yapmalıdır" şeklinde konuştu.

DESTEK ALINMASI GEREKEN DURUMLAR

Kasların esnek ve kuvvetli olması ve bunun için uygun spor aktiviteleri olarak yüzme, pilatesin çok önemli olduğunun altını çizen Dr. Yılmaz, "Bazı ilerlemiş problemlerde mutlaka bu hastaların fizyoterapi ve rehabilitasyon programına alınması yararlıdır" ifadesini kullandı.

DİK DURUŞ İÇİN UYARICI KORSE

Duruşun aynı zamanda algısal problem olarak düşünülmesi gerektiğini belirten Doç.Dr. Hürriyet Yılmaz, kişinin bu konuda kendisini uyanık tutmak için uyarıcı korseleri kullanılabileceğini belirtti. Yılmaz, "'Bu tür korse veya sensörlü uyarıcılar yanlış duran kişiyi duyusal olarak uyararak hatırlatıcı bir etki gösterir. Backtone bu şekilde kısa süreli kullanılabilir. Gençlerde ve sürekli oturarak iş yapan kişilerde postür bilincini geliştirmek için geri bildirimsel bir süreci destekleyebilir'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 05:17

İLGİLİ HABERLER