Medya
  • 3.3.2005 00:07

RTÜK BAŞKANI FATİH KARACA :"BUGÜNKÜ REYTİNG SİSTEMİ DÜZELMEDEN PROGRAMLARDAKİ YOZLAŞMALAR ORTADAN KALKMAZ"

ZAFER ÇAKMAK
ANKARA (İHA) - RTÜK Başkanı Fatih Karaca, Bilkent'teki RTÜK Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, uzun süredir RTÜK'e bazı televizyonlarda yayınlanan yarışma formatlı programlarla ilgili yoğun şikayetler geldiğini hatırlatarak, 178 Alo RTÜK Hattı'na gelen şikayetlerin büyük bölümünü de bu programlarla ilgili şikayetlerin oluşturduğunu bildirdi.


Toplumsal sabrın sınırlarının aşıldığını ifade eden Karaca, yayın dünyasından gelen bir kişi olarak bu tür programlardan utanç duyduğunu söyledi. Televizyon yayıncılarıyla iki gün önce yaptığı toplantıda bu rahatsızlığı aktardığını kaydeden Karaca, RTÜK'ün bütün birimleriyle bu konuyla ilgili çalışmalara odaklandığını dile getirdi. RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi'nde uzmanlardan oluşan bir komisyon kurulduğunu belirten Karaca, bu komisyonun sadece bu formattaki programları izleyeceğini ve rapor hazırlayacağını dile getirdi. Bu raporların, gerçekleştirilecek olağanüstü toplantılarda ele alınarak süratle değerlendirileceğini ve Üst Kurul'un karar alması halinde müeyyide uygulanacağını kaydeden Karaca, RTÜK'ün yayınlara önceden müdahale etmesinin söz konusu olmadığını, basın özgürlüğünün anlamını çok iyi bildiklerini söyledi. Bu programların basın özgürlüğü ile değerlendirilemeyecek şekilde toplumda olumsuz etkiler doğurduğuna işaret eden Karaca, özellikle çocukları ve gelişme çağındaki insanları olumsuz etkileyen bu programlara dur demenin zamanının geldiğini ifade etti. Karaca, Pazartesi günü yapacakları olağanüstü toplantıda ilk raporları ele alacaklarını söyledi.


Aile Araştırma Kurumu'nun RTÜK'e gönderdiği bir yazıda bu programların kültürel yapıda önemli yaralar açabileceğinin ifade edildiğine işaret eden Karaca, aile ilişkileri ve anne baba kavramlarının bu kadar yozlaştığı bir ortamda RTÜK'ün bu tür programları dikkatle izleyerek gerekli müeyyideleri uygulayacağını söyledi. Karaca, RTÜK'ün bütün dikkatinin bu programlar üzerinde olduğunu vurguladı. Kamuoyunda yükselen bu seslere televizyon yayıncılarının da kayıtsız kalamayacaklarını ifade eden Karaca, bazı büyük kanalların 24 saatlik yayın akışlarının büyük bölümünü bu tür programların oluşturmaya başladığını kaydetti. Karaca, RTÜK'ün bugün yapılan toplantısında bazı spor programlarıyla ilgili şikayetlerin de değerlendirildiğini anlatarak, sporda şiddetin gündemde olduğu bugünlerde spor programlarının dikkatli hazırlanması gerektiğine dikkat çekildiğini ifade etti.


Karaca açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Geliştirilecek olan izleme ve ölçme mekanizmasının bugünkünden farklı olup olmayacağı sorusu üzerine Karaca, izleme ve ölçme konusunda RTÜK'ün sorumlu olmadığını belirtti. Bugünkü sistemin reklam ajansı-reklam veren-televizyon arasında bir ticari sistem olduğunu anlatan Karaca, bu sistemin ıslah edilmesi gerektiğini vurguladı. Karaca, "Bugünkü reyting sistemi düzelmeden bugünkü programlardaki bu yozlaşmadan kaynaklanan şikayetlerin kaldırılması mümkün gözükmüyor" dedi.

"PROGRAM DURDURMA CEZASI KALDIRILMALI"
Komisyonun çalışmalarına ne zaman başlayacağı sorusu üzerine Karaca, komisyonun yarın sabah çalışmaya başlayacağını ve raporlarını Pazartesi gününe yetiştireceğini ifade etti. Karaca, cezai müeyyidelerin ağırlaştırılıp ağırlaştırılmayacağı sorusu üzerine ise, Yasanın RTÜK'e önce bir uyarı cezası, ardından program durdurma cezası ve en son olarak para cezası verme yetkisi tanıdığını hatırlattı. Müeyyideleri daha caydırıcı şekilde uygulamakta güçlük çektiklerini ifade eden Karaca, yeni yasada program durdurma cezasının kaldırılması gerektiğini savundu. Karaca, "Bizim yaklaşımımız kademeli para cezalarının ilk uyarıdan sonra uygulamaya konulmasıdır" diye konuştu. Karaca, para cezalarının televizyonlar için daha caydırıcı olduğunu ifade etti.


Bu programların neden bu kadar izlendiğinin ve izleme oranlarının yayıncılar için bir savunma olup olamayacağının sorulması üzerine Karaca, bunun bir savunma olamayacağını vurguladı. Türk halkının olaylara seyirci kalmayı sevdiğini söyleyen Karaca, bu programların seyrediliyor olmasının, takdir edildiği ve toplumun bunları onayladığı anlamına gelmeyeceğini kaydetti.
'Bu tür programların devrinin kapandığını söyleyebilir misiniz?' sorusuna Karaca, "Bunu söylemeyi çok isterdim" karşılığını verdi. Bu ticari üçgen ve saadet zinciri devam ettiği sürece televizyon yayıncılarının bunlardan vazgeçeceklerini zannetmediğini dile getiren Karaca, sıkı denetimlerini sürdürüp uyarılarını yapmaları halinde yayıncıların bu tür programları yayından kaldıracaklarını umduğunu belirtti. Topluma hiçbir faydası olmayan bu programlara karşı seslerini yükseltmeleri gerektiğini ifade eden Karaca, RTÜK'ün hassasiyetlerine karşı yayıncı kuruluşların da duyarlı davranarak müeyyideye gerek kalmadan bu programları yayından kaldırmalarını istedi.
RTÜK Doktoru Hayati Bice'nin Sağlık Bakanlığı'na daha önce yasaklanan Vioxx adlı romatizma ilacının 19 RTÜK personelinde kalp krizi, hipertansiyon ve şuur kaybı gibi rahatsızlıklara yol açtığı yönünde bir rapor gönderdiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Karaca, Üst Kurul'da bu ihbarın alındığını ve Hukuk Müşavirliği içinde özel bir komisyonun konuyla ilgilendiğini söyledi. Karaca, Üst Kurul olarak bu konuyla ilgili gelişmeleri kamuoyuna duyuracaklarını bildirdi.


Karaca, 'Bu tür programlarla ilgili girişimde bulunmak için geç kalmadınız mı?' sorusu üzerine, daha önce uygulanan müeyyideler bulunduğunu ancak son dönemde olayın başka bir boyut kazandığını söyledi. Bu noktanın dayanılmaz bir hal aldığını vurgulayan Karaca, her televizyon kanalının bu tür programlara iltifat etmeye başladığına işaret etti.


Yayıncıları sık sık isim değiştirerek cezadan kurtulmaya çalıştıklarının hatırlatılması üzerine Karaca, yargıya gidip programın isminin değiştirildiğini ispat ettiklerinde idari yargının RTÜK lehine karar verdiğini vurguladı.
Karaca, bu tür programlarda yer alan kişilerin daha sonra başka televizyon programlarına konuk olduklarının ve böylece yelpazenin genişlediğinin hatırlatılması üzerine ise, "Mesajımız da onlara. Arif olan anlar. Başka programların malzemesi olmaya başlıyorlar. Bu kişilerle o programları yapmaya çalıştıkları zaman aynı mantığın içinde değerlendiriliyorlar. Onlar da bizim ilgi alanımızdadır" şeklinde konuştu.


Karaca, bir başka soru üzerine, hazırlanan raporları olağanüstü toplantılarda değerlendirmek suretiyle cezaların daha hızlı verilmiş olacağını bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:12

İLGİLİ HABERLER