Gündem
  • 7.8.2024 23:00

Rusya ultra dayanıklı yeni bir alaşım geliştirdi

Rusya.. Ultra dayanıklı ve korozyona dayanıklı bir alaşımın geliştirilmesi

Rus bilim adamları, alüminyum, çinko, magnezyum, bakır, zirkonyum, krom ve erbiyumu birleştiren, yüksek kalite özelliklerine sahip yeni bir alaşım geliştirdiler.


Bu alaşım yüksek düzeyde dayanıklılığa sahiptir ve aynı zamanda korozyona karşı yüksek direnç özelliğine sahiptir. Moskova İnşaat Mühendisleri Enstitüsü'nün basın servisi, bu malzemenin aşırı sıcaklık koşullarında havacılık, otomotiv ve inşaat mühendisliği endüstrilerinde kullanılacağını söyledi.

Enstitünün Metalurji Bölümü'nden yardımcı doçent, "Bu fikirler, korozyon direnci, dökülebilirlik ve yüksek sıcaklıklar da dahil olmak üzere tokluk dahil olmak üzere en önemli performans özelliklerinin tümünü birleştiren bir alaşım geliştirmemize olanak sağladı" dedi. "Yeni alaşımlar. birçok endüstride geniş uygulamalara sahip olabilir.

 

Bilim adamları tarafından geliştirilen malzemeler, bir yandan alüminyum ve diğer birçok metalin yüksek mukavemete sahip kombinasyonları olarak "çapraz bağlı" alaşımlar kategorisine giriyor ve döküm ve çeşitli mekanik işleme biçimleri için çok uygun. , diğer taraftan. Bu metallerin geri dönüşüm süreci daha kolay olduğundan alaşımların birden fazla kez kullanılmasına olanak sağlanır.

Rus bilim adamları, çinko, magnezyum, bakır, zirkonyum ve krom dahil olmak üzere diğer birçok metali az miktarda içeren alüminyuma dayalı olarak oluşturdukları alaşımın benzer özelliklere sahip olduğunu keşfettiler. Bu karışımda erbiyum veya nadir toprak metali itriyumun varlığı, yeni alaşımı ısıya daha dayanıklı hale getirir ve aynı zamanda döküm sırasında ürünlerde çatlamaya karşı daha az duyarlı hale getirir.

Araştırmacılar tarafından yapılan deneyler, yeni alaşımın sıfırın üzerinde 210 santigrat dereceye ulaşan uzun süreli ısıtmaya dayanabildiğini ve mikro yapının yüksek stabilitesini koruduğunu gösterdi. Araştırmacılar, bunun aynı zamanda çeşitli mekanik gerilimlere diğer alaşımlardan çok daha iyi dayandığı ve bunun da pratik kullanım ufuklarını büyük ölçüde genişlettiği sonucuna vardı.

Kaynak: TASS

Güncellenme Tarihi : 8.8.2024 23:46

İLGİLİ HABERLER