Sağlık
  • 31.5.2012 15:37

Sağlık Bakanı'ndan kenede aşı müjdesi

ANKARA - Bakan Akdağ, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu toplantı salonunda basına kapalı gerçekleştirilen kabulün ardından yaptığı açıklamada, ziyaretten duyduğu memnuniyet dile getirdi ve Malezya Sağlık Bakanının daveti üzerine en yakın zamanda bu ülkeye gideceğini söyledi.
      Akdağ, Türkiye ile Malezya'nın milli gelir, sağlığa ayrılan bütçe, doktor, hemşire ve yatak sayısı açısından bir birine benzeyen ülkeler olduğunu, karşılıklı ziyaretler ve ekiplerin birlikte çalışmasının da ülkelerin gelişmesine katkı sağladığını söyledi.
      Konuk bakanla ikili anlaşma kararı aldıklarını ve taslağın Malezya ziyaretinde imzalanacağını belirten Akdağ, başlıca konularının sağlık sisteminin güçlendirilmesi, bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele, sağlıkla yaşam biçimlerinin geliştirilmesi, obezite, sigarayla mücadele, ilaç endüstrisi ve sağlık sigortacılığı olduğunu belirtti.
      Konuk bakan ise sigarayla mücadeleden dolayı kazandığı ödül için tebrik ettiği Bakan Akdağ'dan Türkiye'de başarıyla uygulanan sağlık reformlarıyla ilgili bilgi aldığını söyledi.
      Açıklamanın ardından bir basın mensubunun keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı konusunda Sağlık Bakanlığı'nın aldığı tedbirleri sorması üzerine Akdağ, kenelerde insana bulaşan birçok hastalık olduğunu, dünyanın birçok ülkesinde de bu hastalıklarla karşılaşıldığını kaydetti.
      Türkiye'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın ülkenin belli bir bölgesinde görüldüğünü aktaran Bakan Akdağ, burada her yıl riskli dönemlerden önce ev ev dolaşarak vatandaşları bilgilendirdiklerini söyledi.
      Farkındalığın artmasının önemli bir korunma şekli olduğunu ifade eden Akdağ, daha önce olduğu gibi bu yıl da ev ev dolaşarak vatandaşları bilgilendirdiklerini çünkü daha önce verilen bilgilerin unutulmuş olabileceğini belirtti.
      Hastalanmış kişilerin tedavisinde kullanılacak bir aşı için bilim adamlarının çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Akdağ, şöyle dedi:
      ''Bazı gruplar üzerinde etik kurullardan izin alınarak çalışma da yapıldı. Bu çalışmalar tamamen bir netice vermiş değil. Erciyes Üniversitesi, TÜBİTAK ve Bakanlığımız Halk Sağlığı Kurumu ortaklaşa bir aşı geliştirme çabası içindeyiz. Bu hususta da epeyce mesafe alındı. Ama vatandaşın kendisini koruması çok önemli. Hastalanan vatandaşlar açısından ölüm oranı yüzde 5-6'yı geçmedi. Birçok ülkede bu oranlar yüzde 20'lere ulaşıyor. Bu mücadeleyi devam ettireceğiz.''

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 17:38

İLGİLİ HABERLER