Gündem
  • 20.2.2025 11:34

Şam sokaklarında deste deste paralar

İlk kez ziyaret edenler için çarpıcı görüntüler.. "Esad'dan sonra" Şam'da bir yolculuk

Sokak sarrafları, devrik Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad rejiminin devrilmesinden sonra Şam sokaklarının en belirgin özelliği haline geldi (AFP)
Yaman Zeytuni

Şam - Suriye'nin başkenti artık eskisi gibi değil; Ritmi değişti, günlük hayatının detayları değişti, hayat yeni bir tempoda akmaya başladı. Şam'ın karmaşık sokaklarında ve eski ara sokaklarında , araba motorlarının sesi pazarların koşuşturmacasına, dizel kokusu kafelerin dumanına karışıyor; siyasi tartışmalar ise hiçbir çekince veya tereddüt olmadan yankılanıyor, çünkü Suriyelilerin dediği gibi "duvarların artık kulağı yok".

Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Rejimin yıkılmasından sonra trafik sıkışıklığı iki katına çıktı, sokaklardaki araba sayısı önemli ölçüde arttı. Mobil döviz büroları günlük hayatın bir parçası haline geldi, para desteleriyle dolaşıyorlar ve kovuşturma korkusu olmadan hizmetlerini açıkça sunuyorlar. Hafız ve Beşşar Esad'ın resimlerinin asılı olduğu duvarlar boşaldı ve yeni bir dönem başladı.

Şam sokaklarında trafik sıkışıklığı yaşanıyor
Suriye'nin başkentinde özellikle şehir merkezlerinde arabaların neredeyse hiç hareket etmediği görülüyor. Şam halkı, yollarda saatlerce bekleyen taksi şoförlerinden de anlaşılacağı üzere, daha önce görülmemiş bir trafik sıkışıklığından şikâyetçi. Bunlardan biri, gaz ve debriyaj pedalı arasında sürekli geçiş yapmaktan dolayı dizlerinde ağrı hissettiğini söylüyor.

Kimileri krizin başlıca nedeninin otomobil fiyatlarındaki sert düşüş olduğunu, birkaç ay önce 15 bin dolara satılan otomobillerin bugün sadece 3 bin dolara satıldığını söylüyor. Bu ani düşüş karşısında birçok kişi, fiyatların her an yeniden yükselebileceği korkusuyla alıma yöneldi.

Esad'ın düşüşünden sonra Şam'dan sahneler Kaynak: Al Jazeera Net
Suriye Lirası'nın dolara karşı döviz kuru günlük olarak sıklıkla değişiyor (El Cezire)
Ancak sorunu daha da ağırlaştıran tek etken bu değil; ülkenin bölündüğü geçmişte pek rastlanmayan bir durum olarak, çok sayıda Suriyeli de özel araçlarıyla diğer eyaletlerden Şam'a geldi. Bazı gurbetçiler de Suriye'ye kendi araçlarıyla gelmeyi tercih ederek, bu kadar çok araç için uygun olmayan sokaklara yeni bir yük getirdiler.

Trafik sıkışıklıklarında artık eskisi gibi gerginliğin yaşanmadığını, hatta sıkışıklık anında söylenen hakaretlerin bile ortadan kalktığını belirten yaşlı taksi şoförü Hacı Ebu Tarık, "Kefaret" (küfür) laflarının artık duyulmadığını söyledi.

Kaldırımlarda açık borsa
Kent meydanlarında ve kaldırımlarında döviz alım satımı artık sıradan bir görüntü haline geldi; Sokaklarda onlarca mobil döviz bürosu sıralanmış , ellerinde büyük tomarlarca banknot taşıyor, yoldan geçenlere sesleniyor ve her dakika değişen döviz kurlarını teklif ediyor.

Yakın zamana kadar karaborsada dolar ticareti yapmak, kişiyi hapse attırabilecek bir suçtu. Bugün artık tamamen kamuoyuna açık hale geldi. Bu veznedarların bir kısmı profesyonellik havası yaratmak için nakit sayma makinesi kullanırken, bir kısmı da kalabalığı ve gürültüyü fırsat bilerek müşterileri kandırıyor, farkına varmadan anlaşılan tutardan bir veya iki banknot düşürüyor.

Esad'ın düşüşünden sonra Şam'dan sahneler Kaynak: Al Jazeera Net
Döviz büroları başkent Şam'ın ana caddelerinin çoğuna yayılmış durumda (Al Jazeera)
İşin ironik tarafı, eski dolar banknotlarının artık aynı değere sahip olmaması, çünkü döviz bürolarının bunları yeni banknotlarla aynı oranda kabul etmeyi reddetmesi ve bunun yerine bunları bozdururken indirim uygulamasıdır.

Döviz işi adeta borsaya benzemiş, döviz kuru birkaç dakikada bir değişmekte ve vatandaşlar paralarının her an değer kaybetmesinden endişe ederek bu dalgalanmaları yakından takip etmek zorunda kalmaktadır.

Para kesesi günlük bir ihtiyaçtır.
Küresel elektronik ödeme sistemlerinin yokluğunda, büyük miktarda nakit taşımak kaçınılmaz hale geldi. Uluslararası kredi kartları yok, banka havaleleri yok ve para, tamamen nakit işlemlere dayanan bir ekonomide doğrudan elden ele dolaşıyor.

Esad'ın düşüşünden sonra Şam'dan sahneler Kaynak: Al Jazeera Net
Şam'daki bir restoranda 4 kişilik bir akşam yemeği için gereken para miktarı (Al Jazeera)
Enflasyonla birlikte günlük işlemler için gereken miktarlar o kadar arttı ki, geleneksel cüzdanlar veya cepler artık kalın miktarda parayı tutmaya yetmiyor ve birçok kişi küçük para keseleri taşımak zorunda kalıyor.

benzin sokak satıcıları
Artık kaldırımlarda satılan tek garip meta para değil. Benzin de yol kenarlarında bulunan bir meta haline geldi, yakıt bidonları müşterileri bekliyor ve bazıları benzin istasyonları yerine kaçakçılara güvenmeye başladı.


Suriye'nin başkentinde bazı sokak satıcıları yol kenarlarında benzin satıyor (Al Jazeera)
Bazıları bu benzinin Lübnan'dan geldiğini, orada düşük fiyatlarla satın alındığını ve daha sonra iyi bir kar marjıyla satılmak üzere Şam'a kaçırıldığını iddia ediyor. Diğerleri ise kalitesinin (95) benzin istasyonlarında bulunanlardan (91) daha iyi olduğunu söylüyor.

Duvarlarda Esad ailesinin fotoğrafı yok
Suriye başkentinin sokaklarında, onlarca yıldır duvarları kaplayan devasa resimlerden artık eser yok. Eski Devlet Başkanı Hafız Esad ve görevden alınan oğlu Beşşar'ın resimleri tamamen ortadan kaybolurken, yerlerine yeni Devlet Başkanı Ahmed el-Şara'nın resimleri konmadı. Hayranlarının kendisine taktığı isimle "ölümsüz lider"in meşhur sözleri de ortadan kayboldu.

Sosyal medyada bazı kişilerin, Cumhurbaşkanı Sharaa'nın resminin bulunduğu bayraklar bastığı görüldü ve bunların kaldırılması ve daha fazla basılmasının önlenmesi yönünde resmi talimatlar hızla yayınlandı.
Suriye'nin başkenti Şam'da bazı dükkanların kapılarında eski Suriye bayrağının kalıntıları hâlâ duruyor (El Cezire)
Öte yandan bazı dükkânların demir kapılarında eski Suriye bayrağının kalıntıları utangaç da olsa hâlâ duruyor.

Emevi Camii yakınlarındaki antika ve koleksiyon dükkanlarında, hediyelik eşyaların bazıları hala önceki dönemin sembollerini taşıyor, ancak birçoğu hızla değişikliğe uğradı, bir tüccarın gülümseyerek söylediği gibi, “Rejim düştüğü gün, bir kalem aldım ve bazılarını değiştirmeye başladım. Bazı antika ve hediyelik eşyalara hızlı bir 'kıvırma' işlemi uyguladım.”
Esad rejiminin devrilmesinden bir gün sonra "kıvırma" işlemine tabi tutulan eşyalardan biri (El Cezire)
Kafeler siyaseti "soluyor"
Suriye'nin başkentindeki kafelerde siyaset artık tabu bir konu değil, tam tersine orada oturanların en çok konuştuğu konu haline geldi. Eskiden bu tartışmalar fısıltıyla, alçak sesle yapılırdı, eğer buna cesaret eden varsa. Oysa bugün herkes rahatça konuşuyor, yeni siyasetçilerin adlarını anıyor, ülkenin geleceğini yüksek sesle ve korkusuzca tartışıyor.


Şam'ın çoğu sokağı elektrik kesintileri nedeniyle geceleri karanlığa bürünüyor (Al Jazeera)
Dikkat çekici olan nokta ise, ünlü Rawda Cafe gibi bazı kafelerin bununla yetinmeyip, eski rejimi anlatan hicivli şarkılar yayınlaması ve daha önce böyle bir açıklığa alışık olmayan mekanın müdavimleriyle de büyük etkileşim içinde 

Güncellenme Tarihi : 20.2.2025 18:21

İLGİLİ HABERLER