Ekonomi
  • 1.8.2015 16:48

Sanayici teknik eleman bulamıyor

Kalifiye eleman yetiştirilmesinde öncü okullar olan sanat okullarının kapatılması, dönüştürülmesi ve yeni okullarda verilen eğitimin yetersizliğini vurgulayan Gökçüoğlu, birçok sanayicinin eleman bulamadığı için yatırımını ertelediğini, mesleki eğitimin bu haliyle sürmesi durumunda ise gelecekte nitelikli eleman bulma konusunda bugünlerin mumla aranacağını ifade etti. Gökçüoğlu, “Meslek liselerinde geçmişteki başarının ve kalitenin bugün olamayışının en büyük sebeplerinden biri kuşkusuz teknolojiye ve ihtiyaçlara göre revize edilmemesi, eğitim politikası içerisinde mesleki eğitimin başarısız öğrencilerin sığındığı bir liman olarak görülmesidir” diye konuştu.

ALMAN DUALİST SİSTEMİ ÖRNEĞİ
Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana geçen 93 yılda 63 farklı ismin milli eğitim bakanlığı yaptığını ve sürekli değişen eğitim politikası ile sağlıklı yol almanın sıkıntılarına dikkat çeken Gökçüoğlu, “Örneğin, ülkemizin üretim, ihracatında önemli yer tutan otomotiv, makine imalatında kullanılan ve ciddi miktarda direk ürün olarak ihraç edilen döküm sektörü için okullarda açık olan bölümler kapatılmıştır. Bu açmazlar içinde sektör çalışmaya ve eleman ihtiyacını çözmeye gayret etmektedir” dedi. Mesleki eğitim konusunda Avrupa Topluluğu içinde en gelişmiş mesleki eğitim sistemlerinden birine sahip olan Alman Dualist sistemini örnek gösteren Gökçüoğlu, “Bu sistemi güçlü kılan unsur, eğitim ile istihdam arasında geliştirilmiş olan sıkı uyumdur. Almanya’da meslek bölümünden mezun olan öğrenci ancak mesleğini yapabilmekte iken ülkemizde güvenlikçi, kargo elemanı, garson ve şoför olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM YOLLARI MEVCUT
Dünyanın 4. Sanayi Devrimi ile farklı bir dil konuştuğu ortamda geleneksel üretim teknolojileri bir üst lige çıkmanın imkansız olduğunu belirten Gökçüoğlu, 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefi konduğunu hatırlatarak, olumsuz görünen bu tablonun kısa sürede tersine dönmesinin mümkün olduğunu söyledi. Gökçüoğlu, şöyle devam etti: “Hiçbir şey için geç olmadığı inancındayım. Realist önlemler almak zorundayız. Bugün bile başlayabiliriz. Meslek lisesi öğretmenlerimizin günün teknolojilerini yakalayabilmesi için yurtdışına eğitime gönderilmeleri çok önemlidir. Açılacak bölümlerin ve eğitim müfredatının ihtiyaca cevap verecek nitelikte yeniden organize edilmesi hiç de zor değildir.”

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:04

İLGİLİ HABERLER