SCUD FÜZESİ YAPIP SATAN KUZEY KORE'NİN ATOM BOMBASI DA ÜRETECEĞİNDEN ENDİŞE DUYULUYOR
WASHİNGTON- ABD Başkanı George W. Bush'un ünlü "şer ekseni" içinde gördüğü Kuzey Kore'nin nükleer enerji üretimine yeniden başlanacağını duyurması, uluslararası alanda endişeye neden oldu. Bu ülkenin acilen dövize ihtiyaç duyduğu biliniyor ve şimdiye kadar yapıp sattığı Scud tipi füzelere bu kez atom bombasının da ekleneceğinden çekinenlerin sayısı giderek artıyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) itirazları Kuzey Koreli diktatör 2. Kim Jong'u niyetinden caydırmaya yetmedi. Ülkenin resmi haber ajansı, iki gün önce, UAEA'nın tüm uyarılarına rağmen, nükleer reaktörlerin kapısındaki mühürlerin ve denetim kameralarının söküleceğini bildirdi. 1994 yılında ABD ile imzalanan anlaşma uyarınca faaliyeti durdurulan bu tesisler, o tarihten sonra uluslararası uzmanların denetimine terkedilmişti.
KUZEY KOREDEKİ ENERJİ DARBOĞAZI
Kuzey Kore yönetimi tesisleri yeniden hayata geçirme niyetini ayın ortalarına doğru açıklamış ve UAEA'nın mühür ve kameraları sökmemesi halinde, bunun kendilerince yapılacağını duyurmuştu. Bu adıma gerekçe olarak ABD'nin bu ülkeye petrol sevkiyatını durdurması ve oluşan enerji darboğazı gösteriliyordu. 1994'te imzalanan anlaşma, Kuzey Kore'nin nükleer enerjiden vazgeçmesine karşılık Washington'un da bu ülkeye yılda 500 bin ton ücretsiz yakıt sevketmesini öngördüğü halde, bundan birkaç hafta önce ele geçen Kuzey Kore'ye ait gizli bir atom projesi nedeniyle sevkiyat ABD tarafından tek yanlı olarak durdurulmuştu.
Uzmanlar, Kuzey Kore'nin yeniden nükleer enerjiye dönmesinin ardında başka nedenlerin yattığı görüşünde. Amerikan CNS kurumundan Daniel Pinkston, ilk planda devreye girmesi söz konusu tesisin elektrik enerjisi üretmede zaten yetersiz kalacağına ve geçmişte de hiç bir zaman bu amaçla kullanılmadığına işaret ederek, Kuzey Kore'nin aslında atom bombası üretme niyetiyle bu işe giriştiği görüşünde. CNS yetkilileri, Yongbyon Kun nükleer kompleksi içinde yer alan bu reaktörün 5 megawat güce sahip olduğunu ve bir yılda 5 ila 6 kilogram plütonyum üretebileceğini, bu tutarın da en azından bir atom bombasının üretimine yetebileceğini belirtiyorlar.
ÜLKEDEKİ NÜKLEER REAKTÖRLER
Ülkede bunun dışında 200 ve 50 megawat kapasiteli 2 nükleer reaktör daha var. 1994 yılındaki anlaşmayla yapımları o zaman durdurulan bu 2 tesisin 3 ila 5 yıl içinde yılda 50 atom bombasına yetecek kadar plütonyum üretebileceği kaydediliyor. Silah uzmanları, Kuzey Kore'nin füze yapımı işini geliştirdiği ve şu anda dünyanın en yüklü silah satan ülkeleri arasında bulunduğu görüşünde. 10 Aralık'ta, içinde Yemen'e götürülmek üzere 15 Scud füzesi ele geçirilen geminin de Kuzey Kore'den hareket ettiği hatırlatıyor. Pyönyang yönetiminin döviz ihtiyacını büyük ölçüde füze ve silah satışından elde ettiği bir sır değil. Kuzey Kore, gizli servislerin istihbaratına göre ayda bir düzine kadar Scud füzesi yapabiliyor. Aslında Sovyet yapısı olup sistemi geliştirilen bu füzelerin özellikle Ortadoğu bölgesi ve Afrika ülkelerinde pek rağbet gördüğü kaydediliyor. Güney Kore kaynakları, şimdiye kadar en az 500 füzenin müşteri bulduğunu saptadı.
DİKTATÖR KİL YONG'UN NİYETİ
ABD'nin ilgisi şu sıralar tümüyle başka bir şer ekseni mensubu olan Irak'a odaklandığından, Washington biraz hazırlıksız yakalanmış görüntüsü sunuyor. Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, Kuzey Kore'nin niyeti anlaşılınca gösterdiği tepki, "Biz aramızdaki anlaşmaya uymasını sağlamak için Kuzey Kore ile pazarlık yapma niyetinde değiliz" sözleriyle sınırlı kaldı. ABD yönetiminin bu nisbeten umursamaz tutumu, bu kez de farklı cephelerden Kongre üyeleri arasında sert tartışmaların yaşanmasına neden oluyor. Kuzey Kore diktatörü Kim Yong'un asıl niyetinin de zaten bu olduğu tahmin ediliyor.
Gözlemciler, diktatörün nükleer enerji tartışmasını başlatarak ABD'yi kızdırmaktan başka bir hedef gütmediği görüşündeler.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:59