Gündem
  • 4.6.2014 14:21

Şeyh Said'in ismi ilk kez bir camiye verildi

Diyarbakır'da 1925 Kürt isyanının lideri olduğu gerekçesiyle idam edilen Şeyh Said'in adının verildiği 4 katlı cami inşaatına hayırsever vatandaşlar büyük yardımda bulunup, 1,5 yılda tamamlandı ve Diyarbakır Müftülüğü'nün ismini onaylayıp imam atadıktan sonra ibadete açıldı.
Şeyh Said Efendi Cami Yaptırma ve Koruma Derneği Başkanı Ali Yağmur, "Şeyh Said efendinin ismini camiye vererek yaşatmak istedik. Şeyh Said gibi bir zatın adına böylesi bir eserin yapılması tabi ki, ayni ve nakdi yardımların toplanmasında da büyük etki yaptı. Şeyh Said efendi halkımızın gönlünde halen yaşıyor. Bu nedenle camiyi 1 buçuk yıl gibi kısa sürede bitirdik" dedi.

Diyarbakır ve çevre illerde 1925 yılında yaşanan Kürt isyanına liderlik yaptığı gerekçesiyle Şark İstiklal Mahkemeleri'nde yargılandıktan sonra 46 arkadaşı ile kentin Dağkapı Meydanı'nda asılan Şeyh Said'in ismi artık bir camide yaşayacak. Diyarbakır'ın merkez Bağlar İlçesi'nde kentte müteahhitlik yapan Ali Yağmur'un öncülüğünde kurulan Şeyh Said Efendi Cami Yaptırma ve Koruma Derneği tarafından 400 metrekarelik alan üzerinde yapılan ve 2500 kişinin aynı anda ibadet edebileceği 4 katlı modern camiye Şeyh Said isminin verildiğini gören vatandaşlar adeta yardım yağdırdı. 1,5 yıl gibi kısa bir sürede yaklaşık 2,5 milyon lira harcanarak bitirilen cami, müftülük tarafından imam atandıktan sonra ibadete açıldı.

ŞEYH SAİD İSİMLİ İLK CAMİ

Şeyh Said'in adına bir cami yaptırmayı planladıklarını belirten dernek başkanı Ali Yağmur, derneğe onay verildikten sonra ise hazırladıkları cami projesini Bağlar İlçe Müftülüğü'ne sunduklarını ve daha sonra ayni ve nakdi yardım toplamaya başladıklarını söyledi. Şeyh Said'e vatandaşların büyük saygı duyduğu için ayni ve nakdi yardım toplamada zorluk çekmediklerini ifade eden Yağmur, şunları söyledi:

"Bölgemizde başlatılan barış sürecine bizimde bir katkımızın olması için halkımızın yardımlarıyla yaptığımız bu camiye Şeyh Said efendinin ismini verdik. Biz tek başımıza bu kararı vermedik. Öncelikle dernekteki arkadaşlarla istişare ettikten sonra bu ismi verdik. Şeyh Said gibi bir zatın adına böylesi bir eserin yapılması tabi ki ayni ve nakdi yardımların toplanmasında olumlu yönde büyük etki yaptı. Tabiki bizim ekibimizin de halkımıza verdiği güveninden faydası oldu. Şeyh Said, Doğu ve Güneydoğu'da nam salmış hatırı sayılır çok değerli bir zattır, İslam alimidir. Halkımızın kalbinde ve gönlünde büyük bir öneme sahiptir. O zatın adına tabi ki bir cami inşa edilmişse bu camiye katkı daha da fazla olmuştur. Şeyh Sait efendinin haksız bir şekilde asıldığını halkımız bu camiye verdiği önemle göstermiştir. Bölgemizde başlatılan bu barış sürecine bizimde bir katkımız olsun diye bu zat'ı adını bu camiye verdik ve kısa sürede bitirdik. Demek ki, halkımız barış ve kardeşlik istiyor. Şu anda kentimizde Şeyh Said adına yapılan ilk cami budur. Bu bir ilktir. Bu isimle ilgili müftülükte herhangi bir sorun yaşamadık.

"ŞEYH SAİD İSYAN ETMEDİ, DİNDAR OLDUĞU İÇİN CEZALANDIRILDI"

Şeyh Said'in isyan çıkardığına inanmadıklarını söyleyen Ali Yağmur, 1925 yılında Şeyh Said'in halkın dini duygularını, dini hassasiyetlerini, değer yargılarını ortaya çıkardığını dindar bir kişi olduğu içinde cezalandırıldığını ileri sürdü. Yağmur, "Şeyh Said efendi isyan etmemiştir. Bizde isyan ettiğiyle ilgili söylemlere karşıyız. Şeyh Sait 1925 yılında halkın dini hassasiyetlerini, dini duygularını, değer yargılarını ortaya çıkarmış ve halkımızın dindar oluşunu vurgulamıştır. Ancak, maalesef Şeyh Said efendiyi kimse anlamamıştır. Şeyh Said efendi dindar olduğu için cezalandırılmıştır. Halkımızda buna inanıyor. Halkımızın eğer inancı bu olmasaydı koskocaman 4 katlı bir camii 1,5 yılda bitip ibadete açılamazdı. 2.5 milyon lira harcanan cami tamamen Diyarbakır halkının yardımıyla yapılmıştır" dedi.

Yağmur, yıllardır tartışma konusu olan Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin bulunması için de bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Ramazan YAVUZ/DİYARBAKIR,(DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:30

İLGİLİ HABERLER