Sağlık
  • 9.8.2016 00:07

Sezeryanla doğum arasındaki farklar

Normal doğum ve sezaryen arasındaki farklar nelerdir?

Normal doğum ve sezaryen doğum arasındaki farklılıklara dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihangir Çakıcı, normal doğumun avantajlarından söz ediyor.

Bir anne adayının doğum yöntemi olarak normal doğum yapma şansı varsa bu fırsat değerlendirilmelidir. Kadınların ağrılı doğumdan endişelenerek normal doğumdan çekindikleri görülse de bu yöntemin birçok avantajı mevcuttur. Normal doğum ile doğum yapan bir annenin daha hızlı iyileşmesi, günlük hayata çabuk adapte olduğu için bebeğiyle hızla bütünleşmesi, genel anestezi kullanılmaması gibi artıları göz önüne alındığında bu yöntemin avantajlı bir yöntem olduğu gözler önüne serilmektedir. Özellikle ülkemizde son yıllarda kullanılan epidural anestezi ile vajinal doğumlarda önemli ölçüde aşama kaydedilmiş ve vajinal doğumlar kolaylaşmıştır. Fakat epiduralın kullanılmadığı kimi doğumlarda ise belli zorluklar ortaya çıkabilmektedir.

 

Normal doğum ve sezaryen arasındaki farklar nelerdir?

NORMAL DOĞUMA TALEP ARTIYOR 

Normal doğum fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da hazırlanılması gereken bir yöntemdir. Normal doğum yapmaya yönelik kendini tek yönde hazırlamak, olası bir sezaryen yöntemine dönme durumunda belli sıkıntılar doğurabilmektedir. Yurtdışındaki doğum oranlarına bakıldığında vajinal doğuma karşı büyük bir dönüşün olduğu görülmektedir. Hatta öyle ki zorunlu olmadıkça sezaryen yöntemi tercih edilmemektedir. Bu zorunluluklar dışında sezaryen yönteminin uygulanması durumunda hastane ve doktorlara sigorta para vermemektedir. Ülkemizde ise sezaryenin hala baskın olduğu ortadadır. Devlet ve üniversite hastanelerinde bu oran yüzde 50’nin üzerindeyken özel hastanelerde yüzde 90’ı bulmaktadır. Dünyada vajinal doğuma bu denli bir dönüş görülürken ülkemizdeki sezaryen oranlarının yüksek oluşu düşünmemiz gereken bir durumdur. Ülkemizde doktorlar da sezaryene yönelmektedir. Bunun önemli bir nedeni son çıkan yasalarla doktorlara kolayca dava açılabilme durumudur. Bu sebeple riskten kaçan doktorlar sezaryene yönelmektedir.

 

Normal doğum ve sezaryen arasındaki farklar nelerdir?

 

Son yıllarda gelişen yöntemlerle birlikte sezaryende de gelişmeler olmuştur. Eskiden yapılan sezaryenlerde özellikle göbekten aşağı doğru atılan dikişler önemli bir sorun oluşturmaktaydı. Gelişen teknoloji ile birlikte transvers kesiler devreye girmiş ve hem estetik hem de sağlık açısından aşama kaydedilmiştir. Yine de normal doğumun iyileşme sürecinin sezaryene göre daha kısa olması ve sağlık açısından avantajları göz önünde tutulduğunda daha sık tercih edilir olması beklenmektedir.

Güncellenme Tarihi : 8.8.2016 23:59

İLGİLİ HABERLER