SGK AF PEŞİNDE...
İşçi ve esnaftan 50 milyar TL'ye yakın alacağı bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), borçluların peşine düşecek. Torba yasadaki yeni düzenleme ile borçların bir bölümünü tahsil etmek isteyen kurum, yeni bir çalışmaya imza atmaya hazırlanıyor. Bu uygulamayla görevli memurlar, esnaf ve işçinin kapısına giderek, faizlerin silineceğini, kredi kullanarak emekli olabileceğini anlatarak borcunu ödemeye ikna edecek.
Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısının hazırlık görüşmeleri Meclis'te devam ediyor. Torba yasada yer alan en önemli düzenlemelerden birini, SGK alacakları oluşturuyor. SGK, 47 milyar TL'yi aşan alacaklarını tahsil için hazırlıklara başladı. Kurum, alacaklarını tahsil için bütün çalışanlarını alarma geçirdi. İl müdürlüklerine talimat verildi. Memurlar, borçluların ayağına giderek ikna edecek. Yeniden yapılandırmanın faydalarını anlatacak olan SGK görevlileri, borcu bulunan esnaf ve işvereni aftan yararlanmaya ikna edecek.
Meclis'te görüşmeleri devam eden torba yasa tasarısı, Cumhuriyet tarihinin en büyük aflarından biri. 300 kalemde borç faizlerinin önemli ölçüde silineceği düzenleme, kamunun yaklaşık 100 milyar TL'lik alacağını kapsıyor. Yeniden yapılandırmanın en önemli ayağını ise SSK ve Bağ-Kur prim borçları oluşturuyor. Borcu bulunan esnafın peşine düşmeye hazırlanan memurlar, faizlerin silineceği, taksit imkanı ve kredi kullanarak borcunu kapatıp emekli olma fırsatını anlatacak. Bu yolla prim affına başvuranların sayısı artırılacak. SGK'nın verilerine göre 3 milyon 278 bin esnaf ve çiftçiden 2 milyon 133 bininin prim borcu var.
Borçsuz sayısı sadece 1 milyon 144 bin. Bağ Kur'luların 620 bini hiç prim ödememişlerden oluşuyor. Kurumun verilerine göre her üç Bağ-Kur esnafından ikisinin prim borcu bulunuyor. Kurumun bu kişilerden alacağı, 20 milyar TL'nin üzerinde. İşverenlerin prim borcu ise 27 milyar TL. Prim borcunun düzenli olarak ödenmemesi, hem esnaf hem de çiftçi arasında yaygın. Borcunu hiç ödemeyenlerin büyük bölümü ise esnaflardan. Bu kapsamdaki 620 bin borçludan 452 bini esnaf, 167 bini ise çiftçi. 10 bin TL'nin üzerinde borcu bulunan esnaf sayısı ise 500 bin kişi civarında.