SGK, BORÇLU DERSHANELERİ VELİYE BİLDİRECEK
ADANA - SGK Adana İl Müdürü Muhammet Gerçek, sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanmasının ardından yaşanan geçiş sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını belirterek, vatandaş odaklı hizmetin yarattığı memnuniyetin artık gözle görülür hale geldiğini, bundan sonraki çalışmaların ağırlıklı bölümünün kayıt dışılık üzerine olacağını belirtti.
Kayıt dışı tek bir çalışan bile kalmayıncaya kadar farklı denetim yöntemleri uygulayacaklarını, başta Vergi Daireleri olmak üzere diğer kurumlarla işbirliği yapacaklarını ifade eden Gerçek, bu çalışmaları, son yıllarda büyük bir sektör haline gelen dershanelerden başlattıklarını vurguladı.
Dershane ve özel etüt merkezlerinin sayısının hızla arttığını, bu sektörde kayıt dışılığın dikkat çekici boyutta olduğunu, bu sektörde prim ödemelerindeki aksamaların diğer sektörlere oranla daha yoğun görüldüğünü ifade eden Gerçek, ''Adana'dan örnek vermek gerekirse 243 dershanenin 146'sının primlerini düzenli olarak ödemediklerini tespit ettik. Bu nedenle çalışmalarımızı bu sektörden başlattık'' dedi.
Gerçek, 6183 sayılı Amme Alacakları Kanunu kapsamında yapacakları çalışmada, dershane prim borcunu ödemediği takdirde velilere de ödeme emri göndereceklerini belirterek, ''Veli, dershaneye eğitim ücretini ödemişse makbuz ya da faturasını isteyeceğiz, ödeme yapmamışsa tahsilatı biz yapacağız. Veli ödeme yapmış ancak faturasını almamışsa, bu kez bu bilgileri vergi dairesi ile paylaşacağız. Bu çalışmanın bir başka avantajı vergi kayıp ve kaçağının da önlenmesi yönünde olacak'' diye konuştu.
-VELİLERE UYARI-
Gerçek, velilere de uyarılarda bulunarak, şöyle devam etti:
''Veliler, çocuklarını yazdırdıkları dershanenin eğitim kalitesinin yanı sıra yasal sorumluluklarını da yerine getirip getirmediğini de sorgulamalı. Çünkü, bir dershane yasal sorumluluğunu yerine getirmiyorsa, yani çalıştırdığı öğretmenin primini yatırmıyorsa güvenirliğinden de şüphe duyulur. Bazı dershanelerin eğitime başladıktan bir süre sonra velilerden tahsilat yapmasına rağmen iflas ettiğini gerekçe gösterip faaliyetlerine son verdiğini görüyoruz. Bu firmaların büyük bir bölümü de yasal sorumluluklarını yerine getirmeyenlerden oluşuyor. Bu durumda, veli büyük kayıplara uğruyor, ödediği parayı geri tahsil edemiyor. Bu nedenle, veli, dershanenin yasal sorumluluklarını sorguladığında kendini de güvenceye almış olacak.''