SİGORTA DEVLERİ BANKA SİGORTALARINI YEMEK İSTİYOR
Yabancı şirketlerin isteği üzerine Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik taslağına göre bankalar şubelerinden sigorta işlem neredeyse yapamayacak. Böylece yüzde 18’lik paya denk gelen ve yıllık 2.3 milyar liralık prim üretimini kapsayan sigorta işlemlerini de sigorta şirketleri acenteler aracılığıyla yapacak.
Sigorta yapmak için birçok şartı yerine getirmek zorunda kalacak olan bankalar, sigorta işlemi yapmak için Hazine Müsteşarlığı’ndan izin alacak. Yönetmelik taslağının 29’uncu maddesi “Kanunun 13 üncü maddesi ile ihdas edilen zorunlu sigortalar ve kredi konusuyla ilgili olmak kaydıyla yalnızca risk ürünü içeren hayat sigortaları ve ferdi kaza sigortaları ile zorunlu deprem sigortası ve devlet destekli tarım sigortalarıyla sınırlıdır. Sigorta şirketleri, banka şubeleri aracılığı ile satacakları hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası ürünleri için Müsteşarlıktan izin almak zorundadır” denilerek şubeden
yapılacak sigortanın önünü kesiyor.
SİGORTA YAPTIRANA DÜŞÜK FAİZ YOK
Bankalarda tüketiciye kredi verilirken istenen sigortanın başka bir şirket veya sigorta aracısından yaptırabileceği ve bu hakkın kredi şartlarını değiştirmeyeceği konusunda bilgilendirilmesi zorunlu tutuluyor. Taslak ile “Bir sözleşmenin unsurları içerisinde, taraflardan birisinin bu sözleşmede yer
alan herhangi bir hususta sigorta yapmaya zorunlu tutulduğu hallerde sigortanın sözleşme yapılan kurum vasıtasıyla yaptırılmış olması, sözleşme konusu faaliyetlerin maliyetini etkileyici bir unsur olarak kullanılamaz” hükmü getirilerek bankaların sigorta yapana daha düşük tutarlı faiz almasının önü kesiliyor.
PERSONEL ZORUNLULUĞU
Taslağa göre bankalar, genel merkezlerinde sigortacılık işlemlerinden sorumlu bir personeli TOBB’a bildirecek, ayrıca sigorta acenteliği yapılan şubeleri ile sigorta işlemleri yapılan çağrı merkezi, çevrimiçi işlem merkezi ve benzeri birimlerinde teknik personel nitelikleri bulunan en az bir personeli
belirleyecek. Mahiyeti itibarıyla özel bilgilendirme ve hazırlık işlemleri gerektiren bireysel ve kurumsal sigortalar, birikim ve koruma esaslı karma sigortalar ile diğer sigortalara da bankalarca aracılık edilmek istenmesi durumunda, bu işlemler bankacılık işlemlerinden ayrı olarak kurulacak bir ticari işletme vasıtasıyla yürütülecek. Acentelerce yapılan prim tahsilatı ile ilgili bilgilerin toplanması amacıyla, TOBB nezdinde Merkezi Takip Sistemi oluşturulacak. Acentelerce primin tahsil edilememesi nedeniyle iptal edilen poliçelere ilişkin bilgiler, ilgili acente tarafından derhal Merkezi Takip Sistemi’ne girilecek. Müsteşarlıkça uygun görülmesi halinde acentelik faaliyetleri ile ilgili diğer bilgiler de bu Merkezde toplanabilecek.
KOMİSYONLAR İNTERNETTE
Fiziki şartlar için zorlanan acenteler için bir acente içerisinde en fazla 3 acentenin aynı mekanda faaliyet göstermesine izin veriliyor.
Sigorta branşları itibarıyla uygulanacak komisyonlar, sigorta şirketleri ve acenteler arasında serbestçe belirleneceği belirtilen taslakta “Ancak, sigorta şirketleri, acentelerine sağlayacakları komisyon, ek komisyon, teşvik primi ve benzeri isimler altındaki ödeme ya da imkânlara ilişkin usul ve esasları ayrıntılı olarak internet sayfalarında ilan etmek zorundadır. Sigorta şirketleri,
acentelerine, münferiden doğrudan ya da dolaylı olarak bu tür ödeme veya imkânlar haricinde menfaat sağlayamaz” denilerek acente komisyonları konusunda şeffaf bir yapı getirilmesi hedefleniyor.
ACENTALAR ZARARDAN SORUMLU OLACAK
Acenteler, mesleki faaliyetleri sonucu neden olacakları zararlardan sorumlu olacak. Acentenin bağlı bulunduğu sigorta şirketinin acentenin bu sorumluluğunu üstlenmemesi veya bu sorumluluk için teminat sunmaması halinde, acente tarafından sorumluluk sigortası yaptırılacak. Bu hususlar acentelik sözleşmesinde açıkça belirtilecek. Mesleki sorumluluk sigortası yaptırılması gereken hallerde, acenteler sigorta şirketleri ile yaptıkları acentelik sözleşmesini takiben en geç bir ay içinde mesleki sorumluluk sigortasını yaptırarak, bu hususta elektronik ortamda uygunluk belgesi başvurusunda bulunduğu odaya bildirimde bulunacak. Mesleki sorumluluk sigortasının teminatı en az 20 bin TL ve bir yıl boyunca tüm tazminat talepleri için teminatı en az 150 bin TL olacak.
ZİRAAT VE GROUPAMA ÇEKİŞMESİ VAR
Ziraat Bankası 2006 yılında Groupama’ya Başak Emeklilik ve Başak Sigorta’yı sattıktan sonra bu yıl Ziraat Sigorta’yı kurarak sektöre hızlı bir giriş yapmıştı. Groupama Başak Sigorta müşterileri poliçelerini ziraat şubelerinden yaptığı için Ziraat Sigorta kurulur kurulmaz hemen tüm müşteriler Ziraat Sigorta’ya geçince büyük kayba uğramıştı. Ziraat Sigorta 1 ayda hayat sigortalarının yüzde 45’ini yapar hale gelmişti. Şimdi Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla bu işlemleri yapamayacağı için elde edilen pazar payı Groupama’ya kayabilecek.