SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLERE TATLI ÖĞÜTLER...
Konya'daki özel bir hastanede görev yapan diyet ve beslenme uzmanı Hilal Acar, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek öğrencilere uyarılarda bulundu. Acar, “Sınava girecek öğrencilerimiz sınav öncesi ve sınav sırasında kan şekerini dengede tutmak için şeker ve çikolata yerine kuru kayısı ve üzüm tüketmesi kan şekerini daha dengede tutar” dedi.
YGS, 11 Nisan Pazar günü tüm yurtta yapılacak. Diyet ve beslenme uzmanı Hilal Acar, öğrencilerin sınav için dengeli beslenmeleri gerektiğini belirtti. Acar, şu uyarılarda bulundu:
SÜT, MAKARNA, BULGUR VE BAKLAGİLLER TERCİH EDİLMELİ
“Sınava hazırlanan öğrenciler doğru beslenerek, zihinsel performansını, fiziksel gelişimini ve psikolojisini olumlu yönde artıracaklardır. Beynimizin enerji kaynağı glikozdur. İhtiyacımız olan glikozu, karbonhidrat yoğunluğu yüksek besinlerden karşılarız. Glikoz denilince akla gelen çikolata, tatlı, reçel gibi besinler kan şekerini hızlı yükseltip çabuk düşürdüğü için beynimizin uzun süre düzenli çalışmasını engeller. Kan şekeri dengesi bozulduğu zaman ise uyku hali, stres ve yorgunluk gibi belirtiler oluşur. Bu tip olumsuzluklarla karşılaşmamak için glikoz kaynağı olarak kan şekerimizi dengeli yükseltecek taze meyveler, süt, makarna, bulgur, tam tahıllı ekmekler ve kuru baklagilleri tercih etmeliyiz. Sınav öncesi ve sınav sırasında da genelde şeker ve çilota tercih ediliyor. Ama bunun yerine kuru üzüm ve kayısı tüketilmelidir. Bu gıdalar kan şekerini daha iyi dengede tutar.Ayrıca sınavdan bir gün önce çok yağlı ağır gıdalar yerine hafif gıdalar tercih ediniz.”
KAHVALTIDA TAM TAHILLI EKMEK
Hilal Acar, öğrencilerin kahvaltı yapmadan sınava gitmemeleri konusunda uyarıda bulunurken, kan şekerinin dengede tutulması içinde kahvaltı da süt, yoğur, peynir, tam tahıllı ekmeğin tüketilmesini önerdi. Sınav öncesi sıvı tüketimine de dikkat çeken Hilal Acar, şunları söyledi:
“Konsantrasyonumuzu sağlamak için günlük en az 1.5 litre su tüketilmeliyiz. Geri kalan sıvı ihtiyacımızı çorba, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları ve soda gibi içeceklerle karşılayabiliriz. Gerek sınav öncesi ders çalışırken, gerek sınav esnasındaki konsantrasyonumuzu dengede tutabilmek için vücuda ki sıvının önemi büyüktür. Özellikle çay ve kahve gibi kafein içeriği yüksek olan içeceklerin fazla tüketilmesi huzursuzluk, uykusuzluk ve kalp çarpıntısı yapacağı için çalışmamızı olumsuz etkileyecektir” diye konuştu.