Yeni Türk Lirası''nın dolar karşısında değerli hale gelmesi, ellerinde yüklü miktarda dolar tutan spekülatörleri harekete geçirdi. Biran önce dolardan YTL''ye geçmek isteyen spekülatörler, dış gelişmeleri bahane ederek, para piyasalarında havayı bulandırdılar.
Para piyasalarında son 3 gündür, ''''IMF ile hükümet arasında ciddi bir gerilim var'''', ''''ABD tahvil faizleri artışa geçti'''', ''''Borsa ve faiz piyasasından yüklü miktarda çıkışlar olacak'''' şeklinde spekülasyonu yaratarak, ABD Doları''nı 1.300''ün üzerine çıkarıp bu fiyattan dolar sattılar.
Dün sabah saatlerinde 1.300 YTL seviyesine ulaşan dolar, referans bono ihalesinde tahminlerin altında faizle -yüzde 16.24 seviyesinde-satış gerçekleştirmesiyle 1.29 YTL''ye gevşedi. Ancak akşam üstü kapanışta tekrar 1.30 seviyelerine çıktı. Uzmanlar, spekülatörlerin bugün de aynı yöntemi deneyeceğini vurgularken, suni yükselişle doların 1.300''ler seviyesinde tutunamayacağı ve yönünü tekrar aşağı çevireceği görüşünde birleşiyor.
Hazine, borçlanmada başarılı
Piyasanın gözü Hazine''nin dünkü 91 günlük bono ihalesindeydi. Beklenen faiz yüzde 16.32 oranında iken Hazine, beklentilerin altında yüzde 16.24 bileşik faizle borçlandı. İhaleye nominal 2 milyar 165.6 milyon YTL teklif gelirken nominal satış 1 milyar 128.7 milyon YTL, net satış da 1 milyar 87 milyon YTL olarak belirlendi. İhalede basit faiz yüzde 15.34 oldu. İhraç tarihi 16 Mart olarak belirlenen 91 gün vadeli bonoların geri ödemesi, 15 Haziran 2005 tarihinde gerçekleştirilecek. Hazine¥nin yarın, 2 milyar 679 milyon YTL¥si piyasaya olmak üzere toplam 2 milyar 755 milyon YTL iç borç ödemesi bulunuyor.
Borsa''yı da dalgalandırdılar
Dövizdeki spekülatif hareketler İMKB''de yankı buldu. Endeks, dünü 389.58 puanlık düşüşle 26 bin 547 puandan tamamladı. Para girişi olmayışı ve gündemde borsayı yukarı taşıyacak olumlu bir haber olmaması endekste kan kaybına yol açtı. 26 bin 200 seviyelerine kadar gerileyen endeks, bu noktadan toparlandı ve hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 1.45 oldu.
Zayıf TL kriz çıkarmaz
Yatırım bankası Merrill Lynch de küresel ekonomideki şartların değişmesi durumunda Türk Lirası''nın zayıflayabileceğini, buna karşın bu zayıflığın yeni bir kriz yaratması olasılığının geçmişte kaldığını savundu. Kuruluşun raporunda güven ortamı, sermayenin geri dönmesi ve doğrudan yabancı yatırım beklentileri ile birlikte cari açığın finansmanı konusunda bir risk öngörülmediği görüşü yer aldı.
M. Ali Yıldırımtürk (Piyasa Uzmanı):
Spekülatörler yine deneyecek
Hazine bir süreden beri itfasının biraz daha altında borçlanıyor. Bugün piyasaya 2 katrilyon 700 trilyon civarında bir para çıkacak. Bu para tekrar bonoya, biraz da dövize de gidebilir. Bugün de dolar 1.300 YTL''ye yükselebilir, ama oradan satış gelecektir. Dolarda suni yükseliş olduğu görüşündeyim. Bu, satış fırsatı olarak değerlendirilecektir. Dövize alıcı getirme eğilimiyle, 2-3 gündür, dış piyasalardaki gelişmeler kullanılıyor. Piyasada yüklü döviz alıcısı olmadığı için dövizde böyle oynaklık yaratarak Merkez Bankası''nı alıcı hale getirip, yüklü miktarda satış yapma eğilimi olduğunu düşünüyorum.
Nihat Calban (Tolga Döviz Sahibi):
Dolardaki çıkış geçici
Dövizdeki bu çıkışın geçici olduğuna inanıyorum. Suni olarak yükseltildi. Şu an dolar 1.290''lar seviyesinde, ancak yüklü miktarda satış yok. Satanlar ihtiyaçları kadar bozduruyor. Alım talebi de yok. Dış piyasalardaki gelişmelerden çok iş piyasadaki bir düzeltme olarak görüyorum. Çünkü dışarda paritede bir hareket yok. Parite hâlâ 1.34 civarında. Büyük ihtimalle, dolar yine bu seviyelerden geri dönecektir. Düşüş sürecektir. Hatta 1.200''ü bile görebilir diye düşünüyorum.
Selim Başar (Gedik Yatırım):
Gündem yok bahane çok
Borsa''da bir süreden beri düzeltme hareketi yaşanıyor. Bir bahane bulunacaktı. Dış gelişmeler de buna katkı sağladı. IMF ile stand by yapılacaktı, bununla ilgili düzenlemelerin çıkması bekleniyordu, bu konu nisana kaldı. Yine AB ile ilgili gelişmeler ve Kıbrıs konusu beklemede. Ekonomik alanda çok net, belirleyici bir gelişme olmayınca, piyasayı yukarı taşıyacak para girişi de yaşanmayınca satış gelmesi kaçınılmaz. Endekste 26.500-26.600 aralığı çok önemli. Piyasayı sarsacak derecede yabancı para çıkışı olacağını sanmıyorum. Endeksin 26.000 seviyesindeki desteğin altına inmemesi gerekiyor.
(YENİ ŞAFAK)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:18