YUSUF ZİYA ERARSLAN
ANKARA -
SSK, anlaşma yaptığı 40 tıp fakültesi hastanesi ile anlaşma protokolü imzaladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK tarihinde önemli bir adım attıklarını söyledi. SSK ve tıp fakültesi hastaneleri arasında sağlık hizmetleri protokolü Bakan Başesgioğlu'nun katıldığı törende imzalandı. İbn-i Sina Hastanesi'nde gerçekleştirilen törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK'nın kuruluşundan beri sigortalı hastalara kendi tesislerinde muayene ve tedavi hizmeti verdiğini belirterek, günümüz şartlarında SSK'lıları sadece SSK hastanelerine mahkum etmenin mümkün olmadığının altını çizdi. Statüsü ne olursa olsun tüm vatandaşların eşit ve kaliteli sağlık hizmeti alabilmesi gerektiğini savunan Bakan Başesgioğlu, ''Daha önce Sağlık Bakanlığı ile SSK hastanelerinin ortak kullanımı konusunda protokol imzalamıştık. Bugün de SSK'lıların tıp fakültelerinde muayene ve tedavi olabilmesine imkan tanıyan protokolü imzalıyoruz'' diye konuştu. İmzalanan protokol ile SSK tarihinde önemli bir adımın atıldığını vurgulayan Bakan Başesgioğlu, ''Ülkemizin kaynakları öyle çok bol değil. Bunun için tüm sağlık tesislerini en verimli şekilde kullanmak zorundayız. Biz hastanelerde ayırımın olmasını kabul etmiyoruz. Amacımız tüm sağlık tesislerinin kullanılarak hasta memnuniyetini sağlamaktır. Geri ödeme konusunda da geçmişte yaşanan sıkıntılar inşallah bundan sonra yaşanmayacaktır'' şeklinde konuştu.
Törende konuşan SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Güçlü Karahan ise üniversite hastaneleri ile SSK arasında protokol olmadığı için geçmişte sıkıntıların yaşandığını hatırlatarak, ''Önceden SSK hastanelerinde tetkik ve tedavisi yapılamayanlar ile acil hastalar üniversite hastanelerine sevk ediliyordu. İmzalanan bu protokol ile bu konuda ciddi rahatlık sağlandı'' diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras ise yaptığı konuşmada, geçmişte SSK ile üniversite hastaneleri arasında geri ödeme konusunda yaşanan sıkıntıları dile getirdi. SSK'dan 1997 yılından beri alacaklarının bulunduğunu belirten Aras, ''SSK'dan trilyonlarca liralık alacağımızı sildik. SSK'da konuşacak birilerini, muhatap alacağımız kimseyi bulamadık. Telefonlarımıza çıkmadılar, bizi dikkate almadılar. Ama bu zihniyetin tamamen değiştiğini gördük. Önemli olan vatandaşlarımıza daha kaliteli ve eşit sağlık hizmeti sunmaktır'' şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras ve SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Güçlü Karahan protokol metnini imzaladılar. Başesgioğlu, imza töreni sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Başesgioğlu, SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç alabilmelerine ilişkin çalışmaların ne aşamada olduğunu soran bir gazeteciye, ''SSK'lıların ilaç konusunda yaşadığı sıkıntıları çözmek için bazı adımlar attık. Hastanelerde eczacı sayısını artırdık ve büyük illerde 24 saat hizmet veren eczaneleri hizmete açtık. SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç alması konusunda ise ilaç sektörüyle görüşmelerimiz devam ediyor. Sanıyorum bu ayın ortalarında yeniden bir görüşme yapacağız. Bu konuda kurumun kaldıracağı mali yükün de hesaplanması gerekiyor'' cevabını verdi.
İmzalanan protokole göre, SSK'lı hastalar alacakları sevk kağıdı ile birlikte anlaşma yapılan tıp fakültesi hastanelerinde muayene ve tedavi olabilecekler. Tıp fakültesi hastaneleri her ayın ilk on gününe kadar, 'Paket Ücret Programı' kapsamında hazırladıkları faturaları SSK'ya gönderecek, bu kurum ise 60 gün içinde geri ödemeyi yapacak. 'Paket Ücret Programı'nın kapsamadığı durumlarda Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 2004 yılı Bütçe Uygulama Talimatı'ndaki (BUT) fiyatlandırma esasları geçerli olacak. Tıp fakültelerinde ayaktan tedavi olan SSK'lıların ücretleri kurum tarafından karşılanacak.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:58