SU SAVAŞLARI ÖNCE İÇERDE BAŞLADI!..
Küresel ısınmaya bağlı olarak yağışların azalması sonucu baş gösteren su sıkıntısı, dünyadaki bir çok ülkenin öncelikli problemi haline geldi. Yönetimler, geleceği tehdit eden su sıkıntısına çözüm bulmak için türlü yöntemlere başvuruyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Yer Bilimleri Enstitüsü Evrim ve Ekosistem Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, Türkiye'de su savaşlarının başladığını öne sürdü.
‘TAŞIMA SU, HIRSIZLIKTIR’
'Türkiye'de birtakım bölgeler başka bölgelere el atmaya başladı' diyen Dalfes, buna örnek olarak İstanbul'un Melen Çayı'ndan ve Bulgaristan'dan, Konya'nın Göksu nehrinden, yine Ankara'nın ise Kızılırmak'tan su getirme projelerini gösterdi.
Dalfes, "Konya havzası Türkiye için çok önemli. Acayip su isteyen işler yapıyorlar. Şeker pancarı ekiyorlar. Şeker pancarı fabrikası yavaş yavaş çekilmesi lazım Konya'dan. Ne yapıyorlar Göksu'dan su getiriyorlar. Konya havzası Göksu havzasının suyunu çalıyor. İstanbul Bolu'nun Melen Çayı'ndan su getirdi. Istıranca dağlarından ve hatta Bulgaristan'dan su getirmeyi düşünüyor. Ankara Kızılırmak'tan suyunu çalıyor" dedi.
Prof. Dalfes, "Su oradaki canlılarla eko sistemle bir bütündür. Nasıl ki bir ekonomi borçla dönmez siz başka bir yerden de su çalarak bu işi devam ettiremezsiniz. Bir yere başka bir yerden su getirmeyi hırsızlık olarak görüyorum. Herhangi başka bir havzadan size ait olmayan suyu getirmek demek o hazadaki eko sisteme zarar vermek demektir" uyarısında bulundu.
‘İSTANBUL BÜYÜMEMELİ’
İstanbul'da uygulanan yağmur bombasının şovdan başka bir şey olmadığını söyleyen Prof. Nüzhet Dalfes, mega kentin su sıkıntısı konusunda şu önerilerde bulundu: "Bu iş Melen'den, Istıranca'dan, Bulgaristan'dan su getirmekle çözülmez. İstanbul’un giderek etkilediği alan artıyor. İstanbul'un iş kurmak açısından cazip bir yer olmaktan çıkarılması lazım. Kentin büyümesini durdurmak, nüfusunu azaltmak zorundayız."