Gündem
  • 3.12.2024 10:12

Suriyeli muhalifler : Esad'ın ordusu erimiş, bitmiş

Suriyeli muhaliflerin Halep'e yönelik sürpriz ilerleyişinin bu kadar başarılı olmasının nedeninin, Başkan Esad'a bağlı güçlerin "eriyip gitmesi" olduğu söyleniyor.

Peki ne olacak? Suriye ordusu yeniden toparlanabilir ama şu ana kadar buna dair pek bir işaret yok.

Bu, Esad'ın iktidarı bırakacağı anlamına gelmiyor.

Bu, İran ve Rusya'nın desteği olmadan son derece savunmasız olduğu anlamına geliyor. 

2020'den beri dünyanın çoğu Suriye savaşını bitmiş veya askıya alınmış olarak değerlendirdi. Ancak Orta Doğu o kadar birbirine bağlı ki, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e saldırmasından yayılan dalgalar sonunda Suriye'ye ulaşmak zorundaydı ve şimdi ulaştı.  

Neden şimdi? Dünyanın dikkati Gazze'ye odaklanmışken, isyancılar bir fırsat gördü. Esad iktidarı yalnızca Rus hava desteği ve Hizbullah da dahil olmak üzere İran destekli milisler sayesinde elinde tuttu. Fakat...

Lübnanlı milisler son bir yıldır İsrail'le olan savaşla meşguldü. 

Muhalif komutanların, İsrail ile ateşkesin Hizbullah'ın Esad'a cephede yardım etmek için geri dönebileceği anlamına geldiğine inanmaları muhtemel.

Dolayısıyla fırsat penceresi kapanıyordu; isyancılar ateşkesin yürürlüğe girdiği gün saldırıya geçtiler. 

Hangi isyancılar? En güçlü grup olan Hay'at Tahrir al'Shams, Suriye doğumlu Ebu Muhammed El Jolani liderliğindeki cihatçı grupların bir koalisyonudur. Batı'nın Irak işgali sırasında koalisyon güçleriyle savaştı ve 2011'de Esad rejimini devirmek ve yerine katı bir Şeriat devleti kurmak için çabalara katılmak üzere Suriye'ye döndü. Jolani'nin Suriye iç savaşındaki cihatçı grubu Jahbat Al Nusra, El Kaide'ye bağlılık yemini etti ve İngiltere dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından savaşçıları hızla çekti. 

Cihatçı-hafif. 2016'da Jolani El Kaide ile bağlarını kopardı ve Ha'yat Tahrir al Shams'ı kurmak için beş cihatçı grupla birleşti. HTS şu anda İdlib ilinde yaklaşık dört milyon insanı kontrol ediyor. Hala köktendinci Selefi prensiplerine bağlı kalıyor ancak bir uzmanın ifadesiyle kendini "cihatçı-hafif" olarak yeniden markalamak için büyük çaba sarf etti.

Çoğu cihatçı liderin aksine, artık 40'lı yaşlarının başında olan Jolani medya dostu.

Verdiği röportajlarda insan hayatının kutsallığına ve azınlıkların korunmasına olan saygısını vurguluyor.

HTS'nin bir basın ofisi ve kamu hizmetlerini denetleyen bakanlıkları yöneten bir sivil hükümeti var.

Bununla birlikte, HTS yönetimi altında kadın hakları ciddi şekilde kısıtlanmış durumda ve gazetecilerin ve demokrasi yanlısı aktivistlerin tutuklandığı ve bazı durumlarda işkence gördüğü bildiriliyor.

İki kötülüğün daha azı. Buna rağmen, daha fazla Suriyeli, ülkenin Esad kontrolündeki bölgelerinden isyancıların kontrolündeki bölgelere, tam tersi şekilde kaçtı. Neden? 

Esad güçleri ve müttefikleri, Suriye'deki tüm cihatçı grupların toplamından çok daha fazla sivilin ölümünden sorumlu.

Şam'ın dış kesimlerinde toplu mezarların bulunduğu bildiriliyor.

Ve Esad'ın hapishanelerinde en az 150 bin kişinin tutulduğu ve işkence gördüğü tahmin ediliyor. 

Rusya içeride mi dışarıda mı? Geçtiğimiz hafta isyancıların saldırısı başladığından beri Rus birliklerinin ve diplomatlarının Şam'dan kaçtığına dair güvenilir raporlar var. Yine de...

Moskova, en azından kamuoyunda Esad'a desteğini sürdüreceğini söylüyor.

Rus uçakları son 24 saatte İdlib'e yeni bir bombardıman dalgası başlattı.

Sahadaki gerçekler. Esad'ın toprakları geri kazanması kolay olmayacak. HTS son dört yılı silahlı kuvvetlerini geliştirmek, bir askeri akademi açmak ve üst düzey Suriye komutanlarını devirmek için kullandığı silahlı insansız hava araçlarıyla donatmak için kullandı. 

Havadaki tehditler. Geçmişte Esad askeri olarak sıkıştırıldığında kimyasal silahlara başvurmuş ve yüzlerce sivili öldürmüştür. Analistler aynı şeyin daha fazlasının olabileceğini dışlamıyor - kimyasal silahlar altyapıyı yok etmeden insanları uzaklaştırır. Ancak bu tür taktiklere geri dönüş, dünya çapındaki Arap halklarının öfkesini yeniden alevlendirecek ve hükümetlerin onunla iş yapmasını zorlaştıracaktır.

Dahası...  Esad, Suudi Arabistan da dahil olmak üzere komşu devletleri savaşı kazandığına ve artık bir parya olarak muamele görmemesi gerektiğine ikna etmekte bir miktar başarı elde etti. Tekrar soğuğa gönderilmek istemeyecektir.

Güncellenme Tarihi : 3.12.2024 10:15

İLGİLİ HABERLER