Dünya
  • 22.10.2024 11:47

Suudi Arabistan'dan içinde 8 bin ev olacak olan inanılmaz bine.. Küp

amaçlı beş mahalleden biri olan Suudi Arabistan'ın Riyad'ın Al Qairawan bölgesinde 400 metre yüksekliğinde dev bir küp şeklinde gökdelen inşa edilmesi önerilen mimari bir projedir. Meydanın tasarımı ve küpün tasarımı bir saraydan esinlendi..

Bu dev proje Prens Muhammed bin Salman tarafından duyuruldu .

Şu anda planlandığı gibi iç mekanda sanal ve dijital teknolojiler ile holografik görüntülemedeki en son yenilikler yer alacak ve izleyicilere kendilerini farklı çağlarda, zamanlarda ve yerlerdeymiş gibi hissettirecek. İç tasarımda ayrıca teknik gösterilerin gerçekleştirileceği gözlem güverteleri ve restoranlar için dönen bir kule de yer alacak . 

Küpün, Suudi başkenti Riyad'da inşa edilen ve Yeni Meydan adı verilen yeni dev şehrin merkezinde yer alması planlanıyor . Küp, yaklaşık 2 milyon metrekarelik iç taban alanına sahip dünyanın en büyük tek binası olacak. 

Proje, yönetim kuruluna Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın başkanlık ettiği ve Michael Dyke'nin CEO olarak görev yaptığı New Murabba Development Company tarafından uygulanıyor. 

Küpün dört tarafının her birinin 400 metre (1,302 ft) yüksekliğinde, 400 metre (1,302 ft) genişliğinde ve 400 metre (1,302 ft) uzunluğunda olması gerekiyor.  Küp projesi Suudi Vizyon 2030 projesinin bir parçasıdır . Binanın tasarımı modern Necdi mimari tarzından esinlenmiştir . Küpün dış tarafında bir bahçe yer alacak. Aynı zamanda 420.000'den fazla bölge sakini ve diğer ziyaretçiler için 80'den fazla eğlence ve kültür alanını da içerecek. 

Tasarım , Mekke'deki Mescid -i Haram'daki Kabe'ye benzerliği nedeniyle bazı eleştirilere maruz kaldı . 

Tasarım

Suudi Arabistan, 20 Empire State Binası'na sığacak kadar büyük bir küp şeklindeki gökdelen olan bir sonraki büyük projesinin inşaatına başlamaya hazırlanıyor.

Suudi Arabistan'ın bir sonraki büyük projesi olan Mukaab inşaatı tamamlandığında her iki tarafı 400 metre olacak ve bu da onu dünyanın en büyük inşa edilmiş yapısı yapacak.

Bina, ülkenin başkent Riyad içinde yeni bir destinasyon olmasını umduğu bir topluluk olan New Murabba'nın merkezi olacak.

10 MİLYON METREKÜP KAZI YAPILDI

New Murabba Development Co., Mukaab'ın inşası için zeminden 10 milyon metreküpten fazla kazı yaptı.

Murabba'nın CEO'su Michael Dyke binanın inşaatı hakkında verdiği röportajda "Bugün bir bina gibi görünüyor ama çok daha fazlası. Sonuç olarak, Riyad büyüklüğündeki bir başkent, diğer başkentlerin sahip olduğu gibi küresel, merkezi bir simgeye sahip olmayı hak ediyor." dedi.

Dyke, geliştiricinin önümüzdeki yıl binayı ve çevresini eğlence mekanları, eğitim kurumları, sağlık tesisleri ve 45 bin kişilik bir stadyumla donatacak onlarca milyar riyal değerinde sözleşmeler vermeyi planladığını söyledi.

İÇİNDE YAKLAŞIK 8 BİN EV OLACAK

Alan, nihayetinde 400 binden fazla insanı barındırabilecek 18 topluluğu içerecek. Dyke, Yeni Murabba'nın inşaatının ilk aşamasının 2030 yılına kadar tamamlanmasının planlandığını ve yaklaşık 8 bin evi içereceğini, bunun da yaklaşık 35 bin kişiye yeteceğini söyledi. Zamanlamanın, Suudi Arabistan'ın Expo 2030'a ev sahipliği yapmasıyla aynı zamana denk gelmesi bekleniyor.

 

Güncellenme Tarihi : 22.10.2024 11:01

İLGİLİ HABERLER