Dünya
  • 22.11.2023 12:13

Suudi Veliaht Prens : Kudüs Filistin devletinin başkenti olsun İsrail'e silah ambargosu uygulansın

Suudi Veliaht Prens, olağanüstü BRICS toplantısında iki devletli çözüm ve acil eylem çağrısında bulundu

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Salman Salı günü yaptığı açıklamada, Filistin'de güvenlik ve istikrarı sağlamanın tek yolunun uluslararası kararların uygulanması ve iki devletli çözümün benimsenmesi olduğunu vurguladı.

BRICS grubu liderlerinin olağanüstü sanal toplantısında bu sözleri dile getirdi.

BRICS grubunun liderlerinin olağanüstü sanal toplantısında yaptığı konuşmada Suudi Veliaht Prensi, Krallığın "sarsılmaz duruşunu" dile getirerek şunları söyledi: "Filistin'de güvenlik ve istikrarı sağlamanın, Filistin'le ilgili uluslararası kararların uygulanması dışında hiçbir yolu yoktur." İki devletli çözüm." Bin Salman'a göre bu çözüm, Filistin halkının, 1967 sınırları üzerinde egemenliği olan ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması da dahil olmak üzere meşru haklarına kavuşmasını sağlayacak.

Gazze'de devam eden krizle ilgili endişelerini dile getiren Bin Salman, insani felakete çözüm bulmak için ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulundu. "Masum sivillere karşı işlenen vahşi suçları ve hayati altyapı ve tesislerin yok edilmesini" kınayarak, duruma kararlı çözümler getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Veliaht Prens, sivillere yardım etmek ve uluslararası insani yardım kuruluşlarının çalışmalarını kolaylaştırmak için insani koridorların oluşturulması çağrısında bulunarak askeri operasyonların derhal durdurulması çağrısını yineledi.

11 Kasım'da Riyad'da düzenlenen, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısını kınayan ve bunun her türlü bahaneyle haklılığını reddeden Arap ve İslam ortak zirvesinin önemini vurguladı.

Bin Salman, gıda, ilaç ve yakıt dahil olmak üzere insani yardım konvoylarının Gazze Şeridi'ne derhal girmesi çağrısında bulundu. Ayrıca Filistin halkının zorla yerinden edilmesini kınadı, Gazze'deki hastanelerin İsrail tarafından yıkılmasını kınadı ve tüm ülkeleri İsrail'e silah ve mühimmat ihracatını durdurmaya çağırdı.

Güncellenme Tarihi : 22.11.2023 12:20

İLGİLİ HABERLER