Gündem
  • 22.10.2024 21:33

Tel Aviv'de İran'a casusluk yapan Azerbaycan kökenli yedi İsrailli tutuklandı

İran'a casusluk yaptıkları iddiasıyla 7 İsrailli tutuklandı

 İsrail polisi, İran adına casusluk yaptıkları ve bilgi topladıkları şüphesiyle Azerbaycan kökenli yedi İsraillinin tutuklandığını duyurdu.

İran adına 600'den fazla operasyon yürütmekle suçlanan bu grubun, kritik askeri ve altyapısal lokasyonlara ilişkin istihbarat toplamak ve olası insan hedeflerini tespit etmekle görevli olduğu belirtiliyor.

Savcılık, sanıkların yedisinin Azeri kökenli Yahudi İsrailliler olduğunu ve Glilot Üssü, Ramat David Hava Üssü ve Nevatim Hava Üssü gibi yerlere ilişkin istihbarat topladıklarını belirtti. 

İsrail Polisi raporunda, "Aziz Nesnov, Alexander Sidikov, Yigal Nissan, Vyacheslav Goshin, Yevgeny Yuva ve Hayfa ve Kuzey'de yaşayan iki çocuktan oluşan yedi Yahudi İsrail vatandaşı, Şin Bet, polisin Lahav 433 birimi ve IDF'nin Bilgi Güvenliği Birimi tarafından düzenlenen ortak bir güvenlik operasyonunda İran adına casusluk yaptıkları şüphesiyle tutuklandı" ifadeleri yer aldı.

Sanıkların aracılar aracılığıyla aldıkları emirleri yerine getirdikleri, örgütün bu internet siteleri üzerinden kapsamlı bilgi verdiği iddia ediliyor.

İsrail Polisi, grubun finansal kazançla hareket ettiğini ve tazminatın her görevde yer alan tehlike miktarına bağlı olduğunu ortaya koydu. Ödemelerin İsrail'e uçan Rus aracılar aracılığıyla yapıldığı iddia edildi.

Şüphelilerin 35 günden fazla süredir gözaltında tutulduğu operasyonda çok sayıda evraka da el konuldu.

İsrailli yetkililerin haftanın sonundan önce kişileri resmen suçlaması muhtemel. İsrail polis kaynakları, grubun faaliyetlerinin ilk olarak yaklaşık iki yıl önce keşfedildiğini belirtti. 

Sanıkların casusluk faaliyetleri karşılığında yüz binlerce şekel aldıkları söyleniyor.

Güncellenme Tarihi : 22.10.2024 23:46

İLGİLİ HABERLER