Eğitim
  • 27.7.2010 00:11

TERCİHLER BAŞLADI...

Baraj puanlar, puan aralıkları, puan türleri bu değişikliklerden en önemlileri. Her programın bu yıl sayıları geçen yıla göre neredeyse üçe katlanan farklı puan türleriyle öğrenci alacak olması tercihlerini belirlemeye çalışan adaylarda da onların ailelerinde de haklı olarak endişelere yol açıyor.

ÖSYM’nin 2010 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda görme engellilerin başarı sıralarını ve puanlarını koyduğu için 49 programda hata yapması, ardından da TM öğrencilerinin MF-4 puanlarının hesaplanmasının unutulması daha tercih süreci başlamadan adayların endişelerini artırdı.

Üstelik bu yıl kılavuz geçen yıla göre 40 sayfa arttı ve 237 sayfaya çıktı. İçinde ise 15 bine yakın program yer alıyor. Adayların birçoğu kılavuzda yazılanları dikkatli okumadan tercih yaptığı için ya hatalı programlara yerleşiyor ya da açıkta kalıyor. İşte bu dizide sizlere tercih döneminizde yol gösterecek aydınlatıcı bilgiler vereceğiz.

Tercihlerinizi doğru yapabilmek için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, elinize geçen hem YGS hem de LYS yerleştirme puan ve başarı sıralarınızı gösteren belgeyi doğru okuyabilmeniz. Çünkü tercihlerinizi bu belgeye göre yapacaksınız. Bu belge size 18 ayrı puan türünde alan dışı ve alan içi yerleşmelerde puan ve başarı sıralarınızı gösteriyor

ÜNİVERSİTELER için tercihler bugün başlıyor ve 6 Ağustos Cuma gününe dek sürecek. Bu süreç içinde adaylar tercihlerini internet aracılığıyla kendileri gönderebilir ya da başvuru merkezlerinden yapabilir.

Ancak internet kullanımında deneyimli değilseniz ya da yanlış yapmaktan endişe duyuyorsanız tercihinizi başvuru merkezleri yani ortaöğretim kurumları, ÖSYM Sınav Merkezi yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları aracılığıyla yapmanızda fayda var. Bu kurumlardan randevu alabilirsiniz.

Unutmamanız gereken nokta, bireysel başvurularda tüm sorumluluk adaylara ait olacak o yüzden internet üzerinden yapacağınız başvuruda hata yapmamanız gerekiyor. Aksi halde yaptığınız başvuru geçersiz sayılacak.

30 TERCİH HAKKINIZ VAR

Bu yıl adayların geçen yıla göre 24 değil, 30 tercih yapma hakkı bulunuyor.

Yükseköğretim programlarından 30’unu tercih listenize yazabilirsiniz. Ancak tüm tercih listenizi doldurmak zorunda değilsiniz. Çünkü istemediğiniz bir programa yerleşebilirsiniz.

Bu durumda gitmeseniz yani kayıt yaptırmasanız bile gelecek yıl sınava girdiğinizde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nızın (AOBP) çarpılacağı katsayının yarıya düşeceğini unutmayın. O yüzden sadece girmek istediğiniz programları tercih listenize almaya dikkat etmelisiniz.

Puanlarınızı yanlış yorumlarsanız hatalı tercih yaparsınız

ÜNİVERSİTELERE girişte iki aşamalı sınav sistemi gelirken, programlara da yerleştirmeler 18 ayrı puan türüne göre yapılacak. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından elinize YGS ve LYS puanlarının da içinde bulunduğu yandaki belge geçti. İşte tercihlerinizi bu belgedeki puanlara göre yapacaksınız. Ancak yanlış bölümdeki puanları yorumladığınızda yapacağınız tercih de hatalı olacak. O nedenle tercih işlemlerine başlamadan önce bu belgeyi nasıl değerlendirmeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Bu bilgileri sizler için derledik.

BİRİNCİ BÖLÜM: Kimlik bilgilerinizin hemen altındaki bu bölüm LYS’de girdiğiniz testleri ve bu testlerde yaptığınız doğru ve yanlışları gösteriyor. Bu belgede net sayınız değil, yalnızca doğru yanlış sayılarınız var. Ancak puanınız netleriniz üzerinden hesaplandı.

İKİNCİ BÖLÜM: Burada ilk satırdaki “Diploma Notu” sizin 4 yıllık lise yaşamınız boyunca aldığınız notların hesaplanmasıyla oluşan notunuzu gösterir. Bu notun en büyük değeri 100’dür. “Ortaöğretim Başarı Puanı” yani OBP diploma notundan yola çıkılarak hesaplanır.

En büyük değeri 500’dür. Bu not öğrencinin öğrenim gördüğü lisesindeki başarı sırasını ifade eden puandır. Sonraki satırlarda yer alan “AOBP SÖZ”, “AOBP SAY” ve “AOBP EA” kısaltmalarına gelince; bunlar sözel, sayısal ve eşit ağırlıkta Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nı (AOBP) gösterir. Bu puan bu belgedeki öğrencinin OBP’si olan 343.478’in, öğrencinin mezun olduğu okulda okuyup 2010 LYS’lere giren öğrencilerin sınav performansına göre ağırlık kazanmış halidir. AOBP’nin de maksimum değeri 500’dür.

Yandaki sonuç belgesinde öğrencinin AOBP EA puanı 440.718. Yani ağırlıklandırma işlemi sırasında okulun başarısı öğrencinin kişisel başarısına 100 puana yakın katkı yapmış. Bu bölümde yer alan “Okul Kodu”, “Alan Kodu” öğrencinin mezun olduğu okulu ve alanı gösterir. Bu öğrenci de Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise / Özel Anadolu Lisesi öğrencisi ve Türkçe Matematik alanından mezun.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Elinizdeki belgenin sol tarafında yer alan ve başında da “Sınav Puanları ve Başarı Sıraları” yazan bölümde geçtiğimiz 11 Nisan’da yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve geçtiğimiz ay sonunda gerçekleştirilen Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanları ilk sütunda veriliyor. İkinci sütunda da bu puanlara göre başarı sıraları yer alıyor.

Sakın unutmayın bu bölümdeki puanları ve başarı sıralarını kullanarak, tercih yapmayacaksınız. Burada verilen puanlar ham puanlar, ağırlıklandırılmış puanlar değil.

Yani içinde okul başarılarınız yer almıyor. Yerleştirme puanları olarak kullanmamamız gerekiyor.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: İşte sizin tercih yaparken kullanacağınız, başında “Yerleştirme Puanları ve Başarı Sıraları” yazan bu bölüm olacak. Sayfamızda da bu bölümü renkli olarak görüyorsunuz. Her puan türünün başında Y- bulunuyor. Tercih yaparken, bu puanları ve başarı sıralarını dikkate alacaksınız. Üçüncü bölümde gösterilen puan ve başarı sıralarına bakmayacaksınız. Burada da dikkate almanız gereken nokta, alan içi ve alan dışı puanlarınız ve başarı sıralarınız olacak. Çünkü alan içi puanlarınız hesaplanırken AOBP’niz 0.15, alan dışı puanlarınız hesaplanırken de 0.12 katsayıyla çarpıldı.

Başarı sıralarınız da bu puana göre düzenlendi. Örneğin örnek sonuç belgesini verdiğimiz öğrenci, TM öğrencisi olduğu için eski sistemde eşit ağırlıklı puan türüyle tercih yapacaktı; yeni sistemde 3 ayrı puan türüne ayrılan TM puan grubuna göre tercih yapacak.

Bu öğrenci TM-3 puan türündeki puanı kendi alanında tercih yaptığında yani psikoloji, sosyoloji antropoloji gibi programları tercih ettiğinde AOBP EA puanı olan 440.718 puanı 0.15 ile çarpılarak Y-TM-3 puanı olan 456.201 oluyor. Ancak alan dışı tercih yaptığında örneğin mühendisliklere gitmek istediğinde bu puanı 0.12 ile çarpılıyor ve Y-TM-3 puanı 442.779 oluyor ve başarı sırası da değişiyor. O zaman da öğrenci bu puanını ve başarı sırasını dikkate alıyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 05:18

İLGİLİ HABERLER