Teröristlerin Akdeniz bölgesindeki ormanlık alanlara dönük sabotaj yapmaya hazırlandıkları ortaya çıktı. Devletin birden çok güvenlik örgütünün istihbarat bölümlerine gelen bilgilere göre, teröristlerin aynı anda sahil şeridinin değişik bölgelerinde yangın çıkarmayı hedefledikleri belirlendi. Bu istihbaratlardan sonra harekete geçen devlet, çok geniş kapsamlı önlemleri hemen devreye soktu.
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, bu bilgiyi AKŞAM’ın Ankara Temsilcisi İsmail Küçükkaya’ya açıkladı. Bakan Pepe, elde edilen bilgilerin ardından orman koruma görevlilerinin sayısının artırıldığını, çalışma sistemlerinin değiştirildiğini, özellikle turizm bölgelerinde nöbetlerin ve devriyelerin yoğunlaştırıldığını anlattı. Pepe, motivasyonun artırılması için 50 yıldır gündemde olan ama bir türlü uygulanamayan özel tazminatların başlatıldığını söyledi. Orman Bakanı, ''''Orman yangınlarıyla mücadele eden bütün ekibimize aylık ortalama 400-500 milyon lira civarında ek tazminat ödemeye başladık'''' dedi. Bakan Pepe, Türk Hava Kuvvetleri''nin altı adet C-130 uçağını da yangınlara karşı hazır beklettiklerini söyledi.
ÖNLEMLER ARTIRILDI
Çevre Bakanı Pepe, AKŞAM''ın, ''''Teröristler neden özellikle ormanlık alanları hedef seçiyor?'''' sorusuna şu yanıtı verdi:
''''Terör örgütünün yeni taktiği bu. Eski gücünden uzak oldukları için kolay hedef gördükleri ormanları yakmaya çalışıyorlar. Ormana sabotaj düzenleyerek hem milli ekonomiye darbe vurmayı hem de turizmin can damarını kesmeyi planlıyorlar. Ormanlar olmazsa turist gelir mi? İşte bu bilgi ve değerlendirmeler nedeniyle önlemleri artırdık ve adeta kırmızı alarm verdik. Bu meseleye yurt savunması olarak bakıyoruz.''''
Yangınlar yarı yarıya azaldı
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, aldıkları önlemlerle orman yangınlarını yarı yarıya azalttıklarını söyledi. AKŞAM''da geçen hafta yayımlanan Avrupa''daki orman yangınlarıyla ilgili haberi hatırlatan Pepe, ''''İspanya, Portekiz ve Fransa''da orman yangınları sayısında müthiş artış var. Bizde 1992-2002 arasında yıllık ortalama 14 bin hektar orman yanıyordu. Bu rakam 2003''te 6 bine, 2004''te 4 bin 800''e, bu yıl ise şu ana kadar 2 bin hektara indi. Müthiş bir başarı oranı yakalandı. Amacımız bunu sürdürmektir'''' dedi.
Karadeniz çöplük olmaktan kurtulacak
Bakan Osman Pepe, Hopa''dan Bulgar sınırına kadar olan bütün illerin çöplerini Karadeniz''e döktüklerini söyledi. ''''Bu tabloya kim dayanabilir?'''' diye soran Pepe, Karadeniz''in çöplüğe dönmek üzere olduğunu şu sözlerle anlattı:
''''İllerimizin büyük bölümünde çöpler vahşi metotlarla toplanıyor ve biriktiriliyor. Karadeniz mahvoluyor. Yıllardır bu konuda hiçbir ciddi çalışma yapılmamış. Türkiye''nin tamamını kapsayan bir proje başlattık. 20 civarındaki il bir araya geliyor. Ortak büyük bir çöplük yapılıyor. O 20 ilin çöpleri orada modern usullerle toplanacak. Çöpler en son teknolojiye göre tıpkı Avrupa''daki gibi imha edilecek ve aynı zamanda geri dönüşü sağlanacak. Finansmanı bakanlığımız sağlayacak. Yer teminini biz yapacağız. Ekim ayında aynı anda 20 projenin temelini Başbakan Tayyip Erdoğan atacak. 2006 yılına kadar Türkiye''nin 81 ilinde çöplük sorunu bitecek. Karadeniz kurtulacak. Türkiye''nin tamamı kurtulacak.''''
Sabotaj şüphesi
Muğla''nın Bodrum ve Fethiye ilçelerinde bu hafta başında birbiri ardına çıkan yangınlarda 75 hektar ormanlık alan zarar görmüştü. Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, yangınların birden fazla noktadan çıktığını açıklamıştı. Bu nedenle yangınlarda sabotaj ihtimali olabileceğini kaydeden Çiftçi, şunları söylemişti: ''''Bodrum''daki yangın beş ayrı noktadan başladı. Fethiye''de de kuşkulu bir durum var. Bu şüphelerimizden dolayı Orman Bölge Muhafaza memurlarının, devriye sayılarını artırdık. Orman yangınlarına karşı hazır olarak bekletilen ekiplerimize daha da dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunduk.''''
(AKŞAM)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:16