TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ'NDEN TREN KAZASIYLA İLGİLİ SUÇ DUYURUSU...
Konuyla ilgili dilekçesini verdikten sonra basın mensuplarına açıklama yapan Çakar, 22 Temmuz'da meydana gelen kazada sorumluluğu bulunan kişilere ''görevi ihmal, görevi kötüye kullanma, bilime aykırı davranma, altyapı hizmetlerini gereği gibi yerine getirmeme'' nedeniyle suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.
Tren faciasından önce konuyla ilgili uzman kişilerin ve bilim adamlarının gerekli uyarılarda bulunduğunu, fakat sorumlu kişilerin bu uyarıları dikkate almadığını kaydeden Çakar, şöyle konuştu:
''Bu, Türkiye için çok üzücü bir durum. Bizi dünya kamuoyu da izliyor ve bu koşullarda Türkiye dünyaya biraz gülünç bir duruma düştü. Biliyorsunuz Japonya ve Avrupa ülkelerinde saatte 400-500-600 kilometre hız yapan gerçek hızlı tren sistemine geçildi. Örneğin Japonya'da saatte ortalama 250 kilometre sürat yapan hızlı trenden dolayı 30-40 yıldan dolayı hiçbir kaza olmadı. Bilime uyarsanız bunun yararını görürsünüz, fakat burada bilime aykırı davranılmıştır. Bu da 37 insanın ölümüne sebep olmuştur. Türk halkı olarak biz buna layık değiliz ve bir daha böyle manzaralarla karşılaşmak istemiyoruz.'' Tüketicinin evrensel haklarından birinin de güvenlik hakkı olduğunu vurgulayan Çakar, ''Hükümetimizin bunu dikkate alarak gerçek hızlı tren sistemine geçmesini istiyoruz'' diye konuştu.
''DELİLLER KARARTILMIŞTIR''
Sakarya'da meydana gelen tren kazasında delillerin karartıldığını da iddia eden Çakar, kazanın ardından olay yerine Cumhuriyet savcılarının 20 saat sonra geldiğini, bu süre içerisinde delillerin yok edildiğini savundu.
Çakar, ''Oysa olaya anında müdahale edilmesi gerekirdi. Hiçbir çöpün bile yerinden kıpırdamaması gerekirdi. Çünkü o delillerle sonuca varılacaktı. Bu delillerin ortadan kaldırılmasından da aslında yöneticiler sorumludur. Delillerin karartılması da bir suçtur ve yanlıştır. Burada hukukçularımızı gerçek anlamda göreve çağırıyoruz'' diye konuştu.
Deliller yok edilse bile altyapının ortada olduğunu söyleyen Çakar, ''100 yıllık eskimiş teknolojinin zaten uygun bir teknoloji olmadığını bilim adamları defalarca söyledi. Hukuk devleti isek bunun gereği yapılmalıdır'' ifadesini kullandı.
Çakar, Türk Ceza Kanunu'nun ''görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma'' gibi suç unsurlarını içeren ''455/2, 230 ve 240'' maddelerine göre sorumluların cezalandırılması için suç duyurusunda bulundu.
Bu maddeler, sorumlu kişilerin, suçlu bulunması halinde 1 ile 10 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılmasını içeriyor.
Öte yandan, Cumhuriyet Savcıları, Başbakan, bakan ve milletvekilleri hakkında soruşturma yapamıyorlar. Böyle durumlarda suç dosyaları Meclis'e gönderiliyor, Meclis kararıyla bu kişiler ancak ''Yüce Divan'' da yargılanabiliyor. DDY Genel Müdürü için ise tahkikat yapılıp, deliller toplandıktan sonra yargılanması için Ulaştırma Bakanlığı'na başvurulması gerekiyor.
Hukukçular bu tür davaların çok uzun bir süreç aldığını ve genelde sonuçsuz kaldığını belirtirken Çakar, ''Böyle olsa da biz kamuoyuna hassasiyetimizi göstermek zorundayız'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:38