Sağlık
  • 31.12.2020 13:08

Tüp Bebekte Başarı Oranı Nedir?

Anne adayının daha evvel başarılı bir gebelik neticesinde doğum işleminin gerçekleştirilmiş olması, tedavi uygulaması yapılacak olan anne adayının yumurtalık rezervinin düşük olmaması tüp bebek tedavisinde başarı oranına etki eden durumlardır. Bunun beraberinde alkol ve sigara gibi huylarının bulunmaması ya da tedaviye başlanmadan evvel bu huylardan vazgeçilmiş olması, kilogram fazlasının söz konusu olmaması ve çiftin stresten uzak durması gibi faktörler de başarı oranını artıran en önemli etmenler arasındadır.

Başarı düzeyi tedavi görecek olan çiftin yaşına göre de değişiklik arz edebilmektedir. Yaşı 35’ten yukarı olmayan kadınlarda tüp bebek başarı oranı %47 olarak izah edilirken, 35 yaşında ve bu yaşın üzerindeki kadınlarda ise bu sayı %39 seviyesine kadar geriye gitmektedir. Ne yazık ki hem anne hem de baba adayının yaşı ilerledikçe tedavinin başarı şansı da bir o kadar azalmaktadır.

Kaliteli Yumurta Sayısının Önemi

Esasen tüp bebekte mühim olan kıstas toplam yumurtalık rezervi sayısı değil, nitelikli yumurta sayısıdır. Bir anlamda sadece bir yumurtanın dahi kazanılabilmesi durumunda tüp bebek tedavisi gerçekleştirilebilirken, çok sayıda yumurta kazanımının talep edilmesindeki maksat bunlardan en nitelikli olanın tercih edilebilme olanağıdır. Elde edilen yumurta niteliği ne kadar yüksek olursa bu yumurtanın döllenmesi ile sağlanan embriyo kalitesi de bir o kadar yüksek olacaktır.

Tüp Bebekte Tedavi Basamakları

Yumurtalıkların hormonsal olarak kontrollü bir biçimde ihtar edilmesinde sırasıyla birtakım işlemler uygulanmaktadır. İlk olarak adetin üçüncü günü kanda E2 hormonu nakli / ultrasonografi ile yumurta sayısı belirlenmektedir. Neticeler bazında ilaç dozajı ayarının yapılması, düzenli ultrasonografi kontrolüyle yumurta izleminin sağlanması gerekmektedir. Kanda ve yumurtada bulunan E2 oranı istenen seviyede ise hamilelik testi yapılmasının akabinde 34 ila 36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılmaktadır.

Mikroenjeksiyon Etabı ve Embriyo Aktarımı

Bu iki işlemde ise sıralı olarak;

Erkekten sperm örneği alınmaktadır.

Yumurta ve sperm hazır hale getirilerek mikroenjeksiyona geçilmektedir.

Embriyo transferi ise yumurta toplanması işleminin ardından gelen ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci gün yapılabilmektedir.

Bu hüküm alınmadan evvel embriyo niceliği ve niteliği, anne adayının yaşı, önceki başarılı olmayan IVF girişimleri ve rahim içi kalınlığı ölçülmekte ve şahsa has aktarım planı yapılmaktadır.

Embriyo aktarım işlemi hassas ve ağrısız bir işlem olmaktadır.

Aktarım işleminin ultrason ile eş zamanlı olarak yapılması, aktarımın basit bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.

Kaynak: https://www.kibristupbebekdanismanligi.net/

 

Güncellenme Tarihi : 31.12.2020 13:09

İLGİLİ HABERLER