TÜRK PROFESÖR İLAÇSIZ TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE TARİHE GEÇTİ
30 yaşındaki S.D.'ye İlaçsız Tüp Bebek (İn-vitro Maturasyon-IVM) tekniği uygulanarak elde edilen sağlıklı embriyolar seçilerek transfer edildi ve geri kalan embriyolar donduruldu. Bu transfer işleminden sonra çoğul gebelik elde edildi. Ancak çoğul gebelik komplikasyonu ile bebekler 22. haftada kaybedildi. Gebelikler düşük ile sonuçlandıktan sonra IVM yöntemi ile elde edilip dondurulan embriyolar çözülerek yeni bir transfer işlemi gerçekleştirildi ve bu kez tekiz sağlıklı bir gebelik elde edildi. Anne S.D. geçtiğimiz günlerde 3.5 kilogram ağırlığında sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi. 'Dondurulmuş' embriyo tekniği Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyor.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, kendi özel kliniğinde gerçekleştirdiği bu önemli tıbbi başarının detaylarını İHA sağlık muhabirine anlattı. Tüp bebek tedavisinde yumurtanın olgunlaşması için bir takım ilaçların kullanıldığını ancak bu ilaçların fazla dozda verilmesi halinde özellikle 'polikistik yumurtalık hastalığı' olan kadınlarda ciddi yan etkiler ortaya çıkarabildiğini anlatan Prof. Dr. Gürgan, bu durumun hastanın hayatını tehlikeye atabilecek boyuta bilge gelebileceğini anımsattı.
Bu nedenle hem yan etkilerden korunmak, hem ilaçlara ödenen paraları azaltmak, hem de hastaların daha az hekime gelmelerini önlemek amacıyla 'İlaçsız Tüp Bebek (IVM) teknolojisinin kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Gürgan, "Bu teknoloji ile kliniğimiz 19 doğurtulmuş gebeliği elde etti. Ülkemizde bu teknik artık yerleşmiş olarak kullanılıyor ve yüzde 33'lere varan gebelik oranı ile başarıyla sürdürülüyor" diye konuştu.
Prof. Dr. Gürgan, her embriyo transferinde gebeliğin oluşmayabileceğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
"Yani IVM teknoloji ile olgunlaşmamış yumurtaları laboratuarda olgunlaştırıp döllediniz ve embriyo elde ettiniz. Gebelik oluşmazsa transfer etmediğiniz iyi embriyoları donduruyorsunuz. Dondurulmuş yani yedekte tuttuğunuz bu embriyoları gebelik oluşmadığı takdirde yeniden kullanabiliyorsunuz. Bu çok önemli bir başarıdır. Çünkü şu anda tüp bebek merkezlerinin çoğunda, olgunlaşmış yumurtaları kullanarak elde edilen tüp bebek tekniklerinde bile, bu dondurma işlemleri ile gebelik elde etmek zorken, siz olgunlaşmamış yumurtalardan elde ettiğiniz embriyoları dondurup, çözüp daha sonra gebelik elde etmek daha ileri teknoloji ve tecrübeyi gerektiriyor. Bu teknolojiyi Türkiye'de ilk defa uygulayıp gebelik elde eden ve doğurtan merkez olmaktan iftihar ediyoruz. Türkiye'de bu teknoloji yardımıyla bir bebek dünyaya geldi, bundan büyük mutluluk duyuyoruz."
Prof. Dr. Gürgan, IVM teknolojisinin normal tüp bebek tedavisine daha ucuz olduğunu ifade ederek, "Bu teknikten elde ettiğiniz embriyoları dondurup çözerseniz böylece yumurta toplamadan transfer ettiğiniz için hasta için maliyetler daha da düşüyor. Bu teknoloji, polikistik yumurtalık hastaları ve 35 yaş altında olgunlaşmamış bile olsa yumurta sayısı yeterli olan gruplarda, tecrübeli bir ekip tarafından uygulandığında, kolay, ucuz ve yüzde 30'lara varan başarı şansı elde edilebiliyor" şeklinde konuştu.
İLAÇSIZ TÜP BEBEK YÖNTEMİ (IVM) NEDİR?
IVM, tüp bebek teknolojilerinde çığır açan önemli, tıbbi olarak kanıtlanmış, yeni ve güvenilir yöntem olarak tanımlanıyor. Dünyada şu anda bu yöntem ile doğan binin üzerinde bebek olduğu tahmin ediliyor. Bu bebeklerde herhangi bir sağlık sorunu ve genetik bir problem de tespit edilmedi. IVM dünyada az sayıda saygın merkezde uygulanıyor. Diğer rutin tüp bebek yöntemlerine göre daha üst düzey bir teknoloji, profesyonellik ve yoğun uğraş, sabır gerektirdiği için tüm merkezlerde henüz yoğun uygulamaya geçilemedi. IVM; herhangi bir yumurtlama tedavisi için uygulanan enjeksiyonlar verilmeksizin, yumurtalıklardan ufak yani olgunlaşmamış yumurtaların alınıp laboratuar koşullarında olgunlaştırılması (bu aşama 24-48 saat alıyor) olgunlaşan yumurtalara mikroenjeksiyon yöntemi ile spermin enjekte edilmesi sonucu embriyoların elde edilerek transferi anlamına geliyor.
IVM'nin hasta için 3 çok önemli avantajı şöyle:
1- Herhangi bir yumurtlama enjeksiyonu kullanılmadığından maddi olarak çok daha avantajlı.
2- Yumurtlamayı artırıcı tedavilerin yan etkisinden arındırılmış bir yöntemdir. Yani tüp bebek tedavilerinde zaman zaman hayatı tehdit edebilecek boyuta varabilen aşırı uyarılma yani hiperstimülasyon yoktur.
3- Daha kolaylıkla, daha az sayıda ultrason, daha az sayıda kontrol ile hastalara sunulabiliyor.
IVM tekniği ile elde edilen embriyolar aynen normal tüp bebek tekniklerinde olduğu gibi, genetik tanı yani PGD ile analiz edilebiliyor, ileri evre transfer yani 'blastosist' transferi yapılabiliyor, tedaviden artan embriyolar daha sonra kullanılmak üzere saklanabiliyor yani dondurulabiliyor.
Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 22:57