Ekonomi
  • 28.12.2010 15:00

TÜRKİYE 2011'DE ZAM BEKLİYOR

CEREN YILMAZ-İSTANBUL

27 ülkede gerçekleşen Randstad Workmonitor anketi 2010'un son çeyreğinde çalışanların 2011 yılına dair ücret ve yan hak beklentilerini inceledi.

Ankete göre Türkiye'deki 10 kişiden 8'i (yüzde 78) 2011 yılında çalıştıkları firmanın ekonomik açıdan gelişeceğine inanıyor. Türkiye'de çalışanların yüzde 51'i 2010 yılında çalışma koşullarının iyileştiğini söylerken yüzde 43 ise yan haklarında iyileştirmeler olduğunu belirtti.

2011 için Türk çalışanların beklentileri ise oldukça yüksek. Yüzde 80 sene sonu değerlendirmelerinden sonra ücretlerinde artış beklerken yine yüzde 80 çalışma koşullarının iyileşmesini, yüzde 85'i ise yan haklarında artış bekliyor.

Anket sonuçlarına göre İspanya, İtalya ve Yunanistan ile karşılaştırıldığında Türkiye'de daha çok kişi 2011'de iş ve özel hayatları arasındaki dengeyi iyileştirmek istiyor. Randstad Türkiye Genel Müdürü Altuğ Yaka, Avrupalıların iş hayatı ile özel hayatları arasında denge kurmayı daha iyi bildiklerini ancak Türkiye'de kendine zaman ayırmanın öneminin daha yeni yeni anlaşılmaya başlandığını belirtti.

Türklerin uzun vadeli planlar yapmadan yoğun ve günü kurtarmaya yönelik çalışma stillerinin son dönemde özellikle Avrupa'daki uygulamaların uluslararası şirketlerle daha çok hayatlarımıza girmesiyle değişmeye başladığını ifade eden Yaka, kriz döneminde Türkiye'de fazla mesai uygulamalarının da daha yaygın kullanılmasıyla çalışanların daha iyi bir denge kurma isteğinin artmış olabileceğini söyledi.

Anketin kişisel motivasyon sonuçlarına göre üç ay öncesine kıyasla Türkiye'de daha çok çalışan terfi almaya odaklanmış durumda. 3. çeyrekte yüzde 23 olan oran yüzde 7'lik artışla yüzde 30'a çıktı. Araştırmaya göre, 27 ülke arasında bu oranda artış yaşayan tek ülke de yine Türkiye. İş memnuniyeti oranı ise yüzde 66'dan yüzde 72'ye yükseldi. Türkiye 27 ülke arasında bu oranların artış gösterdiği tek ülke. Ayrıca bu yıl Türk çalışanların neredeyse yarısı işverenlerinin kendilerine yeni yıl hediyesi vereceğini düşünüyor.

Terfi alma beklentisi artışını Türkiye'de neredeyse bütün firmalarda mali yıl bitiminin yılsonunda olmasıyla ve performans değerlendirmelerinin son çeyrekte gerçekleşecek olmasıyla açıklayan Randstad Türkiye Genel Müdürü Altuğ Yaka, iş memnuniyeti artışının da terfi beklentisinin bir sonucu olduğunu belirtti. Yaka, önümüzdeki çeyrekte performans değerlendirme süreçlerinden sonra terfi almaya odaklanma yüzdesinin muhtemelen ciddi anlamda düşeceğini ve iş memnuniyetinin de eski seviyesine gerileyeceğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 23:56

İLGİLİ HABERLER