TÜRKİYE İÇİN NASIL BİR IMF?..
Küresel kriz ortamında IMF’nin sıkı mali disipline dayalı klasik stand-by programını eksiksiz uygulayan ülkelerin ekonomik küçülme ve işsizlik gibi sorunlarla karşı karşıya kalacağı ve krize daha hızlı sürüklenebileceği ifade ediliyor.
OLUMLU ETKİLERİ
Çok sayıda ülkenin krizin etkilerini hafifletmek amacıyla kamu harcamalarını artırdığına işaret eden uzmanlar, IMF programlarında ise buna izin verilmediği dolayısıyla bütçe yoluyla ekonomiyi büyütme imkanının olmayacağını belirtiyorlar. Uzmanlara göre, Türkiye’nin IMF ile klasik bir stand-by anlaşması imzalaması halinde ekonomiye olumlu ve olumsuz etkileri şöyle olacak:
OLUMSUZ ETKİLERİ
IMF ile yapılacak stand-by anlaşması en çok Türkiye’nin finansman ihtiyacının karşılanmasında olumlu etki yapacak. Yabancı sermayenin dışarı kaçma hızı düşeceği gibi, dışarıdan daha ucuz kaynak girişi olacak. Hazine’nin borçlanma maliyeti düşecek, özel sektör de borcunu daha kolay ödeyecek. IMF ile yapılacak anlaşma dövizin ateşini düşürecek.
IMF ile anlaşma yapılması halinde 2009 bütçesi tamamen değişecek. Kamu yatırımları azaltılırken eğitim, sağlık ve sosyal amaçlı harcamalar kesintiye uğrayacak. Bütçe gelir hedefi ekonomik küçülmeye paralel düşürülecek. Düşen gelir, harcama kısılarak telafi edilecek. Yatırım teşvikleri azaltılacak. Kamunun yatırım ve harcamalarını azaltması, özel sektörün de piyasadaki durgunluğa paralel üretim ve yatırımı azaltması ekonomiyi küçültecek. İşsizlik büyük boyutlara tırmanacak.