Ekonomi
  • 7.3.2023 19:26

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında yeni bir ekonomik dönem başlıyor

Türkiye ile BAE arasında halihazırda önemli iş ortaklıkları yapılıyor olsa da bu iş birliğinin 50. yılında imzalanan anlaşma ile ticaret hacminin 5 yıl içerisinde 25 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında ticaret ilişkisinin artırılması hedefleniyor.

Türkiye ve BAE arasında imzalanan "Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması" ile iki ülke ilişkilerine yatırım ve ticaretten, üçüncü ülkelere açılıma kadar yeni bir boyut kazandırılması hedefleniyor.

Sözleşme 3 Mart'ta imzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın huzurunda gerçekleşen imza töreniyle, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile BAE Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tavk el-Merri tarafından 3 Mart'ta Abu Dabi'de "Türkiye Cumhuriyeti ile BAE Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması" (KEOA) imzalanmıştı.

Ticaret Bakanlığından edindiği bilgilere göre, anlaşma müzakereleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şubat 2022'deki Abu Dabi ziyareti kapsamında başlatıldı. Bakan Muş başkanlığında sürdürülen müzakereler, bir yılda sonuçlandırıldı.

Yeni bir dönemin temellerinin atıldı

Yeni bir dönemin temellerinin atıldığı anlaşma, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıl dönümünde imzalanmış oldu.

BAE, Türkiye'nin Körfez bölgesindeki en büyük ticaret ortağı

BAE, yaklaşık 10 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi ile Türkiye'nin Körfez bölgesindeki en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor.

Müteahhitlikten gastronomi ve lojistiğe, finanstan sağlık, eğitim ve turizme kadar çeşitli hizmet sektörlerinde küresel anlamda markalaşmış pek çok Türk firması, bu ülkede başarılı işlere imza atıyor.

BAE'nin kuruluşları, Türkiye'de yatırım yapıyor

BAE'nin kamu iştirakleri ve firmaları, Türkiye'de pek çok sektörde aktif şekilde faaliyet gösterirken, BAE'nin ülkedeki yeni yatırımları ve ticari iş birliklerinin sayısı da katlanarak artıyor.

Anlaşmayla sağlanan kazanımlar

Derin ve kapsamlı bir ikili ekonomik ve ticari ilişki ağı bulunan Türkiye ve BAE'nin, imzalanan KEOA ile söz konusu ilişkilerine yeni bir boyut kazandırılması hedefleniyor.

Buna göre, yalnızca mal ticaretini değil, ticari ve ekonomik ilişkilerin tüm tamamlayıcı unsurlarını barındıran KEOA ile yüksek katma değerli hizmet sektörlerinin gelişimine imkan tanınması, yatırım süreçlerinin kolaylaştırılması, verimli uygulamalar ve iş birlikleri ile ekonomik öngörülebilirliği artırarak iki ülke arasında ticaretin ve yatırımın teşvik edilmesi planlanıyor.

Türkiye'nin küresel anlamda rekabetçi konumda olduğu otomotiv, beyaz eşya, petrokimya ürünleri, tekstil ve halı, ayakkabı üretimi, plastik ürünleri ile makineler ve çeşitli elektronik cihazlar başta olmak üzere pek çok sektörde önemli kazanımlar elde edildi.

Tüm Körfez ülkeleriyle ticaret artacak

Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte kısa sürede iki ülke arasındaki ticaret hacminde artış öngörülürken, orta ve uzun vadede tüm Körfez ülkeleri ile ticaretin artması, ortak geliştirilecek yeni üretimler ve projelerle küresel anlamda değer zincirlerine katkı sağlanması bekleniyor.

İki ülke arasındaki uzlaşıya göre, mal ticaretinin yanı sıra hizmet ticareti, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ticaretlerini kolaylaştırıcı tedbirler, kamu alımları, fikri mülkiyet hakları, ticaret önlemleri ve diğer düzenleyici kuralları kapsayacak olan KEOA, ikili ticaret hacminin artırılmasını, ortak yatırımlar ve projelerin geliştirilmesini teşvik ederek büyümeye ve istihdama da olumlu katkı sağlayacak.

Körfez ülkeleriyle dış ticaret hacmi:

Kuveyt

Türkiye’nin Kuveyt’e dış ticaret hacmi 0,95 milyar dolar. Türkiye’nin Körfez Bölgesi’ne ihracatındaki payı Kuveyt’in yüzde 7.

Bahreyn

Türkiye’nin Bahreyn’e dış ticaret hacmi 0,88 milyar dolar. Türkiye’nin Körfez Bölgesi’ne ihracatındaki payı Türkiye’nin Körfez Bölgesi’ne ihracatındaki payı Bahreyn’in yüzde 2.

Katar

Türkiye’nin Katar’a dış ticaret hacmi 2,20 milyar dolar. Türkiye’nin Körfez Bölgesi’ne ihracatındaki payı Katar’ın yüzde 16.

Birleşik Arap Emirlikleri

BAE, Türkiye'nin Körfez bölgesindeki en önemli ticaret ortağı olurken, bu ülkeye geçen yıl 5,2 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri’nin dış ticaret hacmi 9,72 milyar dolar.

Türkiye'nin ihracatında Körfez ülkelerinin payı incelendiğinde ise ilk sırada yüzde 58'lik payla BAE yer aldı.

Türkiye'nin BAE'ye ihracatında yüzde 58,6'lık payla ilk sırada tüketim malları yer alırken, bunu yüzde 30,07'lik payla ara mallar ve yüzde 8,11'lik payla yatırım malları izledi.

Diğer malların oranı ise yüzde 3,22 oldu.

İki ülke arasındaki karşılıklı yatırımlara bakıldığında ise 2002'den geçen yılın kasım sonuna kadar BAE'den Türkiye'ye yapılan yatırımların toplamı 4 milyar 783 milyon doları bulurken, Türkiye'den bu ülkeye yatırımlar da 1 milyar 252 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Suudi Arabistan

BAE'nin ardından ise Suudi Arabistan geldi. Türkiye’nin Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan’la dış ticaret hacmi 5,20 milyar dolar. Türkiye’nin Körfez Bölgesi’ne ihracatındaki payı Suudi Arabistan’ın yüzde 12.

Umman

Türkiye’nin Körfez Bölgesi’ne ihracatındaki payı Umman’ın yüzde 5.

Güncellenme Tarihi : 7.3.2023 19:34

İLGİLİ HABERLER