Türkiye'nin ihracaat kısıntısı İsrail'in inşaat sektörünü vurdu.. Büyük zarar var
İsrail'de inşaat sektörü uyarıyor: Üretim hatlarını tamamen kapatacağız... İşgücü sıkıntısı ve Türkiye'deki kısıtlamalar krizi daha da kötüleştiriyor
İsrail İnşaat İmalatçıları Birliği, gerekli malzelemelerin gelmemesi ve inşaat sektöründe yeterli işçi olmadığı sürece Şerit'teki endüstriyel tesislerin birkaç hafta içinde üretim hatlarını tamamen kapatmak zorunda kalacağı konusunda uyardı.
İbrani gazetesi Yedioth Ahronoth'un 22 Nisan 2024 Pazartesi tarihli haberine göre dernek, ekonomi savaşın etkilerinden kurtulsa bile ülkede bu krizin etkisinin devam edeceğini belirtti.
Dernek, geçen hafta İsrail hükümetiyle yaptığı acil toplantıda Dr. Krizle baş etmek için hükümetten taleplerini aktaran Ron Tomer, İsrail Bankası'nın savaşın başlamasından önce uygulamaya koyduğu faiz artışlarının inşaat sektöründeki şirketlerin ekonomik istikrarını baltaladığına dikkat çekti. .
Ayda 370 milyon dolar zarar
İbrani medyası, güvenlik durumu, ciddi işgücü sıkıntısı ve Türkiye'nin onlarca inşaat ürününün İsrail'e ihracatına getirdiği kısıtlamalar nedeniyle İsrail'deki inşaat sektörü krizinin kötüleştiğini bildirmiş ve inşaat sektörünün aylık kayıplarının artmasının beklendiğini bildirmişti. bir milyar şekele (yaklaşık 370 milyon dolar) ulaşacak.
7 Ekim 2024'te yaşanan Mescid-i Aksa Tufanı'ndan bu yana, 200'e yakın firmanın yer aldığı İsrail'deki inşaat sektörünün faaliyet alanı yaklaşık %55 oranında azaldı.
Etkilenen fabrikaların listesi, ülkenin dört bir yanından inşaat sektörüne tüm ürünleri üreten ve tedarik eden inşaat malzemeleri ve ürünleri üreten şirketleri içeriyordu.
Bu şirketler arasında çakıl ve kum ocakları, beton, asfalt ve beton ürünleri, yalıtım malzemeleri, boya ve kaplama ürünleri üreten firmalar, metal ürünler, elektrik panoları ve klimalar yer almaktadır. Ayrıca mutfak, kapı, pencere vb. imalatçıları da bulunmaktadır.
Yedioth Ahronoth internet sitesine göre inşaat sektörü dallarındaki faaliyet hacminin yıllık yaklaşık 25 milyar şekel (6,6 milyar dolar) olduğu tahmin ediliyor ve bu dallarda doğrudan ve dolaylı olarak on binlerce işçi çalışıyor.
Ancak 7 Ekim'den bu yana işçi sıkıntısı nedeniyle inşaat sektörü yavaşlama sürecine girdi, sektörde durgunluk yaşandı ve inşaatlarda gerileme başladı.
Malzeme ve İşgücü kıtlığı krizi
İsrail daha önce, Filistinlilerin İsrail tarafından kontrol edilen bölgelere geçişlerinin engellendiği bir dönemde, Gazze Şeridi'nde yürüttüğü savaştan kaynaklanan ciddi işgücü açığını on binlerce Hintli işçiyi getirerek gidermeye çalışmıştı. Washington gazetesi American .
Amerikan gazetesi, İsrail'in önümüzdeki aylarda ülkeye 10.000 ila 20.000 arasında Hintli işçinin gelmesini umduğunu açıklasa da İsrail yetkilileri felç olan inşaat sektörüne yalnızca 1.100 yabancı işçi getiremediklerini söyledi. İbrani Calcalist web sitesine göre , yaklaşık altı ay önce Gazze Şeridi'nde savaşın başlamasının ardından Filistinlilerin engellenmesinin ardından yaklaşık 80 bin kişi olduğu tahmin edilen ciddi işgücü sıkıntısı nedeniyle.
Yapı İmalatçıları Derneği'nin hükümetle yaptığı acil toplantıda Yapı Sanayicileri Derneği İnşaat Bölümü, sektörün krizi aşmasını kolaylaştıracak ve yardımcı olabilecek bir dizi önlemi hükümete sundu. Bu tedbirler arasında yerel ürünlerin teşvik edilmesi ve Türkiye dahil diğer ülkelerden inşaat malzemeleri ithalatına gümrük vergisi getirilmesi de yer alıyor.
İsrail inşaat sektörünün , inşaat malzemelerinin yanı sıra, başta çimento ve demir olmak üzere, Türkiye'den büyük miktarlarda hammadde ithal etmesine bağlı olması nedeniyle, İsrail'deki inşaat sektöründe Türk hammadde ve ürünlere güvenmenin stratejik bir konu olması dikkat çekicidir . ürünler.
Listede ayrıca banyolarda kullanılan klozet, lavabo gibi Türkiye'den ithal edilen ürünler de yer alıyor. İsrail Ticaret Odaları Federasyonu verilerine göre taş, alçı, çimento, asbest, seramik, cam ve benzeri ithalat hacmi 2022 yılında yaklaşık 500 milyon dolara ulaştı.
Diğer ekonomik sektörler etkilendi
İsrail'in yaklaşık altı ay önce Gazze'ye açtığı savaştan etkilenen tek sektör inşaat sektörü değildi; birçok ekonomik sektör art arda krizlere ve zor koşullara sahne oldu.
Amerikan dergisi Dış Politika, saldırganlığın ekonominin tüm sektörleri üzerindeki etkisini kısa ve uzun vadeli olarak izlediği “İsrail ekonomisi savaş zamanlarında sonsuza kadar dayanamayacak” başlığıyla bir rapor yayınlamıştı. orta vadede, hatta uzun vadede.
Örneğin, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, Husilerin geçen gemilere yönelik füze tehditlerinin Bab el-Mendeb Boğazı'ndan ve İsrail'in güney deniz kapısı olan Eilat limanından geçişlerini engellemesi nedeniyle İsrail liman sektörü zarar gördü. kendini izole edilmiş halde buldu. İsrail Jerusalem Post web sitesinde yer alan bir rapora göre sonuç, tüm ithalat ve ihracat faaliyetlerinin durdurulması oldu .
Eilat Limanı CEO'su Gideon Golber, Amerikan internet sitesi The Media Line'a, Husi saldırılarının başlamasından bu yana limandaki gemi hareketinin tamamen durduğunu söyledi. “Her ay 12 ila 13 gemi gelip gidiyordu, şimdi ise yok” dedi.
Havacılık sektöründe, resmi raporlar, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşı nedeniyle Kasım ve Aralık 2023 aylarında İsrail'e gidiş-dönüş uçuş trafiğinde yıllık ortalama %75 oranında düşüş olduğunu gösteriyor.
Bu, Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İsrail Havalimanları İşletmesi'nin yayınladığı raporda , 2023 yılının tamamında yolcu sayısının 2022 yılına göre %19,2 arttığı belirtildi.
Yüksek teknoloji sektöründe, İsrail Kanal 12'nin izlediği veriler, savaştan önceki altı aya kıyasla İsrail'in yüksek teknolojisine yapılan yatırımlarda %30'luk bir düşüş olduğunu gösterdi.
İsrail'in gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 3'ünü oluşturan ve dolaylı olarak toplam istihdamın yüzde 6'sını sağlayan turizm sektörü de acı bir darbe aldı. Yabancı Politika dergisinin bir raporuna göre, Tel Aviv'in plajları ve Kudüs'teki Eski Şehir'in kaldırımları, başlıca turistik mekanlar arasında görülmesine rağmen bugün boş .