UZAY İSTASYONU GİBİ EV
İSTANBUL - Çalışmalarını Japonya'da sürdüren 33 yaşındaki Türk bilim insanı Serkan Anılır, 'uzay asansörü', 'uzay şemsiyesi' gibi projelerinden sonra şimdi de 'altyapısız yaşam üniteleri' ile gündemde. Doç. Dr. Serkan Anılır, Japon Uzay Havacılık Dairesi'nde (JAXA) görev yapan 9 bin kişi arasındaki tek Türk ve tek yabancı.
1999 yılında uzay asansörü projesiyle Tokyo Üniversite'sine kabul edilen, 2000 yılında Amerikan Uzay Havacılık Dairesi (NASA) Teknoloji Grubu'na katılan Anılır, Japonya Milli Eğitim ve Teknoloji Bakanı'nın özel daveti ile JAXA'daki tek yabancı olarak çalışmalarına başlamış. Japonya'da 320 bin satan 'Uzayın Dışı' isimli bir de kitap yazan Anılır, Japonya'da sokakta tanınacak kadar meşhur.
22-25 Haziran 2006 tarihinde gerçekletirilen Recycling İstanbul '06 Fuar'ına katılmak üzere İstanbul'a gelen Doç. Dr. Serkan Anılır ile üzerinde çalıştığı 'altyapısız yaşam üniteleri' isimli ev projesini konuşuyoruz. Genç bilim adamı, 'altyapısız yaşam üniteleri' için uzay istasyonlarından esinlenmiş. Ünitelerin temel özelliği; elektrik, su, gaz gibi ihtiyaçlar için dışarıya bağımlı olmaması. Anılır, bu proje üzerinde çalışmaya iki ay önce başlamış. Beş sene içerisinde tamamlanması hedeflenen altyapısız evler elektrik, su ve gaz ihtiyacını bina içinde sürekli geri dönüşüm uygulayarak elde edecek.
Doç. Dr. Serkan Anılır altyapısız evlerin, dünyanın önemli sorunlarından altyapı ve çöp konusunda çare olacağını söylüyor. Peki dışarıdan su ve enerji almayan bir binada yaşamsal ihtiyaçlar nasıl karşılanacak? Anılır, sistemin, aslında çok basit teknolojilerle gerçekleşebileceği görüşünde. Örnek olarak çöp sorunu için bulduğu çözümü özetliyor; "Evin içindeki çöpleri arıtırsak, çok basit bir şekilde gaz elde edebiliriz. Evden dışarı çıkan bir kanalizasyon olmayacak, çöpler mümkün olan en iyi şekilde dönüştürülerek, içeride bir sirkülasyona sokulacak. Katı atık sorununu ise tezek gibi, evin içerisinde kokusundan arıtılmış ama bitkilerin gelişmesine yardımcı olacak kimyasal maddelere dönüştürerek çözeceğiz." Sistem su ve elektrik ihtiyacı için de benzer bir mantıkla çalışacak. Anılır, evlerin içine ilk aşamada 30 litre su konulacağını, sonrasında ise yağmur suyundan, insan vücudundaki tere ve neme kadar her şeyin depolanıp arıtılarak kullanıma hazır hale geleceğini açıklıyor.
Küp, eve dönüşecek
Altyapısız evler, içinde yaşayanlarla bir bütün oluşturarak kendi kendine yetecek. Evin enerji ihtiyacı da insan vücudundan çıkan enerji elektrik enerjisine çevrilerek sağlanacak. Bu ilginç çalışma Türkiye'de altyapı sıkıntısı çeken bölgeler için de umut verici nitelikte. Her bir ünitenin sıkıştırılmış halde yaklaşık 10 metrekarelik bir taban alana sahip olduğunu ve bir gemiyle 100 bin ünitenin getirilebileceğini belirten Anılır'ın tasarladığı evler, şekil olarak da bilinen ev görünümlerinin dışında olacak. Kapalı ve sıkıştırılmış bir küp şeklindeki üniteler, demirlerinden çekilip açıldığında normal ev şeklini alacak.
(radikal)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:38