Gündem
  • 28.6.2005 02:05

YAYINEVLERİ SİSTEMLİ ŞEKİLDE SOYULUYOR!..

Soyulan yayınevleri arasına, önde gelen kitap dergilerinden Virgül’ü neşreden Pusula Yayıncılık da katıldı. Firmanın, İstanbul'un Cihangir’deki ofisinden, derginin hazırlandığı bilgisayar çalındı. Bu nedenle Virgül’ün temmuz sayısı gecikmeli olarak çıkacak. İstanbul Valiliği’nden yardım isteyen Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, yayınevlerinden çalınan bandrollerle, korsan yayınların piyasaya sürüldüğünü belirtti. Geçtiğimiz ay, Can Yayınları'nın Galatasaray'daki merkezine giren hırsızlar, bilgisayarlar ile yaklaşık 1 trilyonluk para ve çeki de çalmıştı. Cağaloğlu'nda ise Anka, Beyaz, Saadet, Takvim, Sorun ve Kum Saati yayınevleri soyulmuştu.

Derginin temmuz sayısının yayına hazırlandığı bilgisayar çalındığı için her ayın birinde yayınlanan Türkiye’nin en köklü ve etkin kitap dergisi Virgül, temmuz ayında okura gecikmeli olarak ulaşabilecek. Virgül Dergisi Yayın Yönetmeni Orhan Koçak, yeni sayının yazılarının bulunduğu bilgisayarları çalan hırsızlardan dert yanıyor. Pusula Yayıncılık’a sabah saat 03.00 sularında giren hırsızlar, yayınevinin tüm arşivini içeren bilgisayarlarla birlikte deri koltukları da kamyona yükleyerek götürdü. Yaklaşık 20 bin dolar değerindeki 10 bilgisayarın çalındığını söyleyen Koçak, “Derginin yapıldığı bilgisayarlarımızı yazılarla birlikte çalan hırsızlar yüzünden Virgül, temmuz ayında okurlarıyla biraz gecikmeli buluşacak.” diyor.

Pusula Yayıncılık’ın yaşadığı hırsızlık, münferit bir olay değil. Korsan yayınlarla yayıncılara büyük darbe vuran korsanlardan sonra hırsızlar da kitapçılara dadanmış durumda. Yayınevlerine giren hırsızlar, bilgisayarlarla birlikte çek, nakit para, CD ve bandrol de çalıyorlar. Haziran ayının başında Can Yayınları’nın Galatarasay’daki merkezine giren hırsızlar, yayınevinden bilgisayarlarla birlikte şirketin kasasındaki yaklaşık 1 trilyona yakın para ve çeki de çaldı. Bir kitapçı için büyük meblağ olan 1 trilyon, Can Yayınları’nın 2006 yılına yönelik projelerini de durma noktasına getirdi. Can Yayınları Yayın Yönetmeni Celal Üster, hırsızlık olayından sonra mahkeme yoluyla bir kısım çekleri durdurduklarını, fakat yayınevinin yine de sıkıntıya girdiğini söylüyor ve şöyle diyor: “Faaliyetlerimize normal olarak devam ediyoruz. Ancak önümüzdeki aylarda yapmayı plandığımız birkaç büyük projemiz vardı. Bu hırsızlık olayından sonra onları ertelemek zorunda kaldık. Dileğimiz, bu işin faillerinin bir an önce ortaya çıkarılmasıdır.”

Yine geçtiğimiz ay, birçok yayınevinin bulunduğu Cağaloğlu’nda, Çatalçeşme Sokak’taki Yücel Han’a giren hırsızlar, neredeyse tulum çıkardı. Handa bulunan Anka, Beyaz, Saadet, Takvim, Sorun ve Kum Saati yayınevlerini bir gecede soyan hırsızlara karşı, yayıncılar ne yapacağını şaşırmış durumda. Yayınevlerinden bilgisayar ve kitapların yedeklendiği CD’leri alan hırsızların, bunları ne yapacakları ise merak konusu. Kimi yayıncılar, basıma hazır halde bulunan CD’lerin korsan kitap olarak piyasaya verilebileceğini söylüyor. Öte yandan yayıncılar, polis makamlarının yeni TCK’dan yakındığını ifade ederek, “Polis, elinin kolunun bağlandığını düşünüyor. Bu şartlarda hırsızları yakalamaları zor. Olan mağdurlara oluyor.” yorumunu yapıyor.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, yayınevlerinin yaşadığı hırsızlık olaylarına karşı İstanbul Valiliği’nden yardım istedi. Tüzüner, yayınevlerinden özellikle bilgisayar kasaları, CD ve disketlerle Kültür Bakanlığı’ndan alınan bandrol-güvenlik hologramlarının çalınmasına dikkat çekti. Çetin Tüzüner, şöyle konuştu: “Yayınevlerinin bilgisayarında kayıtlı bulunan yayıma hazır eserlerin CD ve disketlerinin çalınması sonucu ortaya çıkan maddi kaybın değer ölçüsü ile ifadesi mümkün değildir. Hırsızlık olaylarında bandrol ve hologramların da çalınmış olması, önümüzdeki günlerde korsan yayınların rahatlıkla piyasaya sürülmesine neden olacaktır.”


:Abdullah Kılıç - Zaman

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:26

İLGİLİ HABERLER