Dünya
  • 30.9.2024 11:17

Yok artık.. İsrail Beyrut havaalanı kontrol kulesine sızarak İran uçağının inmesini engelledi

İsrail, Beyrut Havalimanı kontrol kulesinin frekanslarına sızarak, inmesi halinde İran'a ait bir sivil uçağı vurmakla tehdit etti.


28 Eylül 2024 Cumartesi sabahı İsrail ordusu, Beyrut Uluslararası Havaalanı kontrol kulesinin frekanslarına girerek, havaalanına inmesi halinde İran'a ait bir sivil uçağı hedef almakla tehdit etti. 

Kaynaklar, Lübnan Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Ali Hamiyah'ın daha sonra İran uçağına Beyrut Havalimanı'na inmemesi ve Lübnan hava sahasına girmemesi talimatını verdiğini de sözlerine ekledi.

Saatler önce İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, ordunun "Beyrut Uluslararası Havaalanı da dahil" "hiçbir silahın Hizbullah'a nakledilmesine izin vermeyeceği" konusunda uyarmıştı.

"Hizbullah'a silah transferine hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. İran'ın Hizbullah'a silah transferini biliyoruz ve bunu engellemek için çalışacağız" dedi.

Hagari şöyle devam etti: "Silah taşıyan düşman uçaklarının Beyrut'taki sivil havaalanına inmesine izin vermeyeceğimizi duyuruyoruz. Burası sivil kullanıma yönelik bir sivil havaalanıdır ve öyle kalmalıdır."

Bakan Hamiyah ise Cumartesi günü televizyonda yaptığı açıklamalarda, İsrail'in Beyrut Uluslararası Havalimanı'nın Hizbullah'a silah taşımak için kullanıldığı yönündeki iddialarını yalanladı. Beyrut havaalanının “sivil mükemmellik” olduğunu ve “Beyrut Havaalanı'ndaki askeri uçakların hareketinin sadece Lübnan Ordusu'nun onayına tabi olduğunu” söyledi.

İsrail ordusu, 23 Eylül'den bu yana, Hizbullah'la çatışmaların yaklaşık bir yıl önce başlamasından bu yana Lübnan'a yönelik "en şiddetli ve yaygın" saldırıyı başlattı; bu saldırı, Cuma sabahı itibarıyla aralarında çocuklar ve kadınların da bulunduğu 726 kişinin ölümüyle ve 2.173 kişinin yaralanmasıyla sonuçlandı. Anadolu'nun Lübnanlı yetkililerin verilerine göre.

Lübnan'da Ulusal Operasyon Odası tarafından onaylanan barınma merkezlerinde cuma akşamı itibarıyla kayıtlı yerinden edilmiş kişi sayısı 86 bin 600'e ulaşırken, aralarında devlet okulları, eğitim kompleksleri, meslek enstitüleri, tarım merkezlerinin de bulunduğu barınma merkezlerinin sayısı 644'e ulaştı. Lübnan hükümetindeki Afetler Birimi'ne göre diğerleri çeşitli valiliklere dağıtıldı.

Güncellenme Tarihi : 30.9.2024 11:24

İLGİLİ HABERLER