YÖK'ün yeni Başkanı Erdoğan Teziç, selefi Kemal Gürüz gibi YÖK Yasası konusunda hükümet ile köprüleri attı. ''Beni, Sezer seçti. hükümet değil'' diyen Teziç, düzenlemede ''türban'' ve ''disiplin affı''na dönük değişiklik yapılmayacağı ve Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in devre dışı bırakılacağı mesajını verdi.
YÖK Genel Kurulu'nun önceki haftaki toplantısında kılıçlar yeniden çekildi. Toplantıda, Üniversitelerarası Kurul'un oluşturduğu ve hükümetin uzun süredir beklediği alt komisyonun yaptığı taslak çalışma rafa kaldırıldı. Bunun yerine, mevcut 4547 sayılı YÖK Yasası'nın aksayan yönlerinin elden geçirilmesine karar verildi. Teziç, bu karara gerekçe olarak ''Anayasa değişikliği gerektiren formüllerin yeni kaoslar yaratacağını'' gösterdi.
Teziç, bu amaçla üniversitelerin ilgili birimleri ile görüşeceğini ve önerilerini alacağını söyledi. Yapacağı görüşmelerden edindiği izlenimi YÖK Genel Kurulu'na sunacağını ve yasada rötuş yapılan metni hükümete sunacağını ifade eden Teziç'in önerisi diğer üyeler tarafından da onaylandı.
TÜRBANA TAVİZ YOK
Teziç, YÖK yasasında değişiklik yapılırken ''disiplin affı'' ve ''türbana taviz'' verebilecek düzenlemelere de karşı olduklarını açıkladı. Teziç, konuşmasında anayasa hukukçusu olduğuna da vurgu yaptı. Teziç, şöyle devam etti
''Benim ölçüm hukuktur, çağdaşlık ve laikliktir. Bunlardan taviz verilmez. Anayasa hükümleri açık. Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini kısacak Anayasa değişikliği mi yapılacak? YÖK Başkanı ve üyelerinin seçiminde Sezer'in yetkisi mi kaldırılacak? Beni Sezer seçti. Hükümet değil. Hükümet türbanı mesele yaparsa bu iş olmaz. Kaos yaratmanın anlamı yok. Anayasa'nın 130 ve 131'inci maddeleri açık. YÖK'ün anayasal görevleri belli. Bu nedenle anayasa değişikliği olmamalı. Zaten çok da zor. Aksayan yönler belli. Bunları düzeltelim. Disiplin affı, türbana taviz olmaz. Rektör seçimi için daha iyi bir model varsa, getirsinler değerlendirelim. Ama en iyi sistem bu.''
'İÇİNİZE SİNDİRİN'
Teziç, YÖK üyesi bazı isimler üzerinde tartışma yapıldığına da dikkat çekti. Üyelerin değiştirilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Teziç, ''Bu üyelere karşı çıkanlar olabilir ama anayasa açık, hukuk belli. Bu üyelere tahammül edecekler, içlerine sindirecekler'' dedi. Toplantıda ayrıca Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in 1995 yılında bir sempozyumda yaptığı konuşmada dile getirdiği görüşler de masaya yatırıldı. Dinçer'in görüşlerine ağır eleştiriler yöneltilirken, tasarı metnine ''Dinçer özel maddesi'' konulması da kararlaştırıldı. (SABAH)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:21