YOUTUBE YASAĞI 1 YAŞINDA!..
Akgül, yazılı açıklamasında, interneti yasaklamanın “pire için yorgan yakmak” olduğunu ifade etti. Akgül, “Ülkemiz, internetten korkan, onu kontrol etmeye çalışan, Don Kişotvari internete savaş açan bir ülke görüntüsü çizmektedir. Yasaklar, en iyisinden, Türkiye’nin kafasını kuma gömmesidir” diye konuştu.
Başbakanın yasağı deldiğini TV'de açıkladığını, medyanın yasağın nasıl delineceği anlattığını, yurttaşların da bu yasakları delmenin yollarını kolayca öğrenebildiğini anlatan Akgül, şunları kaydetti:
“Ülkemiz, adı konmadan, dünya internetine savaş açmıştır. Yasakçı bir bakış açısıyla, dünyadaki tüm yer sağlayıcıların Türkiye'de kayıt olmasını istemekte; mahkemelerimiz uluslarası hukuku tesis etmeye çalışmaktadır.
Tedbir olarak verilen kararlar, yargılama yapılmadan kesin karar gibi uygulanmaktadır. Bu ise en çok yurttaşlarımıza zarar vermektedir. Ülkemiz matbaada gecikmeye benzer bir mantıkla, interneti yasaklamaktadır.”
İnternetin bir bilgisayar ağının ötesinde, insanları ve insanlığın düşünce ve kültür ürünlerini kapsayan bir ağ olduğunu vurgulayan Akgül, “İnternet üzerinde 1.6 milyar insan mevcuttur. 630 milyon bilgisayar İnternet alan adı sistemi DNS'e kayıtlı durumdadır.
Yeni tarama motoru cuil.com 125 milyar sayfayı indekslediğini söylemiştir, yani en az o kadar da sayfa bulunmaktadır. netcraft.com 225 milyon web saymıştır. 180 milyon civarında alan adı mevcuttur. 100 milyonu aşkın kişisel web/günlük olduğunu düşünmekteyiz. Tüm İnternette 100 milyonlar ölçüsünde video olduğu düşünülmektedir. Facebook'un kullanıcı sayısı 200 milyona yaklaşıyor” dedi.
-AYKIRI GÖRÜŞE YASAK-
Youtube’un 5 Mayıs’tan beri kapalı olduğunu kaydeden Akgül, “3.5 milyon kişinin günlüğünü tutan wordpress.com bir yazı nedeniyle aylarca kapalı kaldı. Geocities.com, Myspace.com, DailyMotion.com, alibaba.com gibi büyük, milyonlarca kullanıcının üye olduğu, içerik eklediği çoğu weblerin yanında, richarddawkins.net, turandursun.com, anarsist.com, ataist.org gibi aykırı görüşlerin ortaya atıldığı webler de yasaklardan nasibini aldı.
Bu yasaklamalar, her zaman 5651 nedeniyle olmuyor; kişisel haklar ve fikri ve sinai hakların ihlali nedeniyle Türkiye'nin her hangi yerinde bir mahkeme, hiç bir savunma almadan, bir bilirkişiye başvurmadan tedbir olarak bir yasaklama getirebiliyor. Blogger.com'u Diyarbakır, pek çok webi de Silivri ve Gebze mahkemeleri yasakladı” bilgisini verdi.
5651 sayılı yasanın ilk fırsatta kaldırılması gerektiğini belirten Akgül, “Yerine daha katılımcı ve demokrasi felsefesiyle yeni bir yasa çıkartılmalıdır. Geçici olarak merkezi 1 ya da 2 mahkeme bu konuda uzmanlaşmalı; ictihat oluştuktan sonra doğal hakimler devreye girmelidir. Tüm hukuk camiasi bilişim konularında eğitilmeli, bilişimciler de hukuk kavramlarıyla eğitimde tanışmalıdır” dedi.