Gündem
  • 10.8.2024 15:00

Yunan paralı askerinin bir tencere dolusu altın parası Türkiye'de bulundu

Türkiye'nin batısındaki antik bir Yunan kentinde devam eden kazılarda, MÖ 5. yüzyıla kadar uzanan eserler ve arkeolojik kalıntılar ortaya çıkarıldı. Bunlar arasında, 2.000 yıldan uzun süre saklı kalmış, sayısı açıklanmayan değerli altın sikkelerle dolu bir çömlek de yer alıyor.

Youths discover trove of 1,000-year-old gold coins in Israel - India Today

Araştırmacılar, MÖ 6. yüzyıldan MS 1. yüzyıla kadar yerleşim yeri olarak kullanılan 80 dönümlük müstahkem bir şehir olan Notion'da hazineyi keşfetti. Michigan Üniversitesi'nin haberine göre, muhtemelen kasıtlı olarak MÖ 5. yüzyıldan kalma bir avlulu evin tabanının altına gömülmüş halde bulunan hazine, çatışmalarla dolu o zamanlarda antik bir paralı askerin hikayesini anlatıyor olabilir.

A pot of gold coins uncovered in Turkey could have been the life savings of  an ancient Greek mercenary, experts say

Michigan Üniversitesi'nde antik Akdeniz sanatı ve arkeolojisi profesörü ve Notion Arkeoloji Projesi direktörü olan kazı lideri Dr. Christopher Ratté, basın açıklamasında "Kontrollü bir arkeolojik kazıda böylesine değerli bir bulgunun keşfedilmesi çok nadirdir" dedi.

"Hiç kimse, özellikle değerli metal paralar olmak üzere, bir yığın madeni parayı, onu geri alma niyeti olmadan gömmez. Dolayısıyla, böyle bir hazinenin korunmasını ancak en büyük talihsizlik açıklayabilir."

Pot overflowing with gold coins discovered in ancient Greek city in Turkey

Site, tiyatro, tapınaklar, evler ve meydan gibi antik bir Yunan şehrinin tipik özelliklerini içeriyor. Kavram, yaklaşık on yıl önce Ratté ve bir araştırmacı ekibi, Helenistik döneme (MÖ 323 - MÖ 30) ait olduğu keşfedilen şehrin görünür kalıntılarını havadan inceleme ve haritalama sürecine başlayana kadar binlerce yıl boyunca büyük ölçüde dokunulmamış ve keşfedilmemiş olarak kaldı.

Ancak araştırmacılar 2022'de yer üstünde görünmeyen kalıntıları incelemek için kazılarına başladıklarında heyecan verici bir keşif yaptılar: Büyük bir Helenistik dönem avlulu evinin temelinin altında, içinde seramik parçaları bulunan daha eski bir evin kalıntıları vardı. Bildiriye göre, MÖ 5. yüzyıldan kalma duvarlar. Araştırmacılar daha sonra eski evin zemininin altında gömülü sikke yığınını buldular.

2,400-Year-Old Pot Of Gold Found In Ancient Greek City

Eserler, sadece Büyük İskender döneminden Roma İmparatorluğu dönemine kadar değil, aynı zamanda yüzlerce yıl önce, Yunan medeniyeti ile Pers İmparatorluğu arasındaki gerilimin yüksek olduğu dönemde de şehirde yaşayanların öyküsünü anlatıyor.

Asker için Farsça Darics

Yeni bulunan sikkeler Pers İmparatorluğu döneminden (MÖ 6. yüzyıldan MÖ 330 civarına kadar) kalmadır ve sikkenin yüzünde Pers kralı Darius'u tasvir eden diz çökmüş okçu figüründen dolayı Pers darikleri olarak bilinir. Kazıda yer almayan Amerikan Nümizmatik Topluluğu'nun baş küratörü Dr. Peter van Alfen, MÖ 6. ila 4. yüzyıllara ait çoğu antik sikke gibi bu sikkenin üzerinde tarih bulunmadığını ve bu nedenle araştırmacıların ne zaman üretildiğini belirlemesinin zor olduğunu söyledi.

“Geçmişte binlerce sikkeyi kapsayan birkaç devasa Daric hazinesi bulundu, ancak bunlar arkeologlar tarafından bulunamadı, bu yüzden sikkeler dağıldı ve hazinenin bağlamı sonsuza dek kayboldu,” dedi van Alfen bir e-postada. “Bu Daric hazinesinin kontrollü bir arkeolojik kazıda bulunmuş olması nadirdir. … Bu hazinenin (arkeolojik) bağlamı, belirli daric tipleri için mutlak bir buluşma noktası sağlayabilir.”

Ratté, madeni paraların üretildiği yaklaşık 200 yıl boyunca araştırmacıların kronolojik sıraya koymaya çalıştığı küçük stilistik değişikliklere sahip olduklarını söyledi. Madeni paraları dış tarihleme kanıtlarıyla birlikte bulmak, bilim insanlarının bu madeni paranın o zaman için neden yüksek bir içsel değere sahip olduğunu anlamalarını sağlıyor.

Değerli paranın ne için kullanıldığı belli değil — bir tahmine göre paralı askerlere ödeme yapmak için bir yoldu, dedi van Alfen. Michigan Üniversitesi'ne göre bir altın sikke, bir paralı asker için bir aylık maaşa eşdeğerdi. Gümüş sikkeler daha çok günlük harcamalar için, örneğin mağazaya gitmek için kullanılıyordu. Bunlar Pers gümüş sigloi olarak biliniyordu ve 20 tanesi bir altın sikkeye eşitti.

"Bu hazinenin bir evde bulunması, daric üreticilerinin amaçlanan amacı ne olursa olsun, bu durumda bir servet deposu olarak kullanıldıklarını gösteriyor," dedi van Alfen. Altın sikkenin yüksek değeri nedeniyle, "serveti gümüşten ziyade altın sikkelerde saklamak çok daha verimliydi," diye ekledi.

Sahibinin altını almak için neden geri dönmediğine gelince, Ratté bunun Notion'un yüzyıllar süren çatışmalar sırasında Yunan medeniyeti ile Pers İmparatorluğu arasında bir sınır olarak yer aldığına işaret edebileceğini öne sürdü. Birkaç senaryonun paraların terk edilmesine yol açmış olabileceğini öne sürdü, bunlardan biri de MÖ 427'de bir Atinalı generalin Persler için bir grup paralı askere saldırıp onları katletmesiydi.

Benzer bir çatışmanın MÖ 5. yüzyılın sonlarında meydana geldiğini, Sparta donanmasının Atinalıları bir savaşta yendiğini ve şehri boşaltmak zorunda kaldıklarını da sözlerine ekledi.

Van Alfen, ayrıca bu hazinenin, Herodot'un anlattığına göre kasasında yaklaşık 4 milyon darinin bulunduğu "Pythius (antik Yunan mimarı)" gibi, bir gün krallar gibi yaşamayı umut eden varlıklı bir vatandaşa ait olması da mümkün olduğunu söyledi.

Van Alfen, ayrıca bu hazinenin, Herodot'un anlattığına göre kasasında yaklaşık 4 milyon darik bulunan  son derece zengin Pythius'un ( bir antik Yunan mimarı ) yaptığı gibi, bir gün krallar gibi yaşamayı ümit eden varlıklı bir vatandaşa ait olması da mümkün olabileceğini söyledi. CNN — 

Güncellenme Tarihi : 12.8.2024 00:47

İLGİLİ HABERLER