Dünya
  • 4.5.2016 00:44

Merkel beni fleto yapıp despot Erdoğan'a servis yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında Almanya'da soruşturma açılan Alman komedyen Jan Böhmermann, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i eleştirdi.

Soruşturmayla ilgili ilk defa konuşan Böhmermann, Die Zeit gazetesine açıklamasında "Konu fikir özgürlüğü olduğunda Başbakan bocalayamaz. Ama onun yerine (Başbakan) beni fileto yaptı, oldukça sinirli bir despota çayın yanında servis etti ve benden bir Alman Ai Weiwei yarattı" diye konuştu.

Alman komedyen, kendi ülkesinde yargılanıp hapse atılan Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei'ye atıf yaptı.

Almanya'nın en keskin hicivcisi olarak da bilinen komedyen, televizyon programında Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili okuduğu şiir yüzünden yabancı ülke liderine hakaret etmeyi yasaklayan kanunu ihlal etmekle suçlanıyor.

Böhmermann ve Almanya'da ifade özgürlüğü kaygıları

Merkel'den Alman komedyenin soruşturmasına onay

Böhmermann, Erdoğan hakkında Alman televizyonlarında yayınlanan ve 'hakaret edildiği' öne sürülen bir videoya atıfta bulunmuş, "o videodaki ifadelerin hakaret değil, okuduğu şiirin hakaret sayıldığını" belirtmişti.

Komedyen şiiri okurken de sözlerinin Alman yasalarındaki ifade özgürlüğü yasasını ihlal ettiğini kaydetti.

Merkel: Bağımsız yargı karar verecek

Almanya Başbakanı Merkel, komedyen hakkında soruşturma açılmasına izin verdiği için ifade özgürlüğü savunucularının tepkisini çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hakaret davası talebinin yargıya gitmeden önce Alman hükümetinin onayından geçmesi gerekiyordu.

Merkel, koalisyon üyelerinin görüş ayrılığı yaşadığını belirtti ama son kararın yargı yolunun açılmasına izin verilmesi yönünde olduğunu söyledi.

Merkel, yetki kararının siyasi bir karar olduğunu ifade edip Almanya'da mahkemelerin tamamen bağımsız olduğunu ve davaya yönelik kararı yargının vereceğini kaydetti.

Davaya bakan savcılar ise yargılama sürecine devam edilip edilmemesi kararının ne zaman alınacağı konusunda belirsizlik olduğunu söylüyor.

Türkiye'de 2014 yılından bu yana açılan 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret' davaları 1800'ü aştı.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 19:08

İLGİLİ HABERLER