Gündem
  • 5.7.2024 11:57

1 milyon üyesi bulunan Presbiteryen Kilisesi, İsrail'e maddi desteğini sonlandı

Amerika'daki en büyük Presbiteryen mezhebi olan Presbiteryen Kilisesi (ABD), fonlarını İsrail tahvillerinden çekme ve Filistinlilere karşı insan hakları ihlallerine katkıda bulunan şirketleri uygulamalarını değiştirmeye teşvik etme sürecini başlatma yönünde oy kullandı. Kilise, mali kararın yanı sıra Hristiyan Siyonizmi'ni kınayan ve böylece Filistin'in ele geçirilmesini İncil'deki bir vaadin parçası olarak gören mesihçi ideolojiyi reddeden bir karar da geçirdi.

Kilise Genel Meclisi'nde oylamalar Utah, Salt Lake City'de yapıldı. 422 delege komisyon üyesi ve 82 danışma delegesinden oluşan meclis, kilise faaliyetlerini yöneten daha geniş bir yasa paketinin parçası olarak kararları kabul etti.

İsrail'den çekilme kararı, Presbiteryen Vakfı ve Emeklilik Kurulu'nu, uzun süreli askeri işgalleri sürdüren ve BM kararlarına tabi olan ülkelerin elindeki hükümet borçlarından çekilmeye çağırıyor. Bunlara Türkiye ve Fas da dahil olsa da, odak noktası öncelikli olarak İsrail olmuştur. Yaklaşık 8.800 kilisesi ve 1 milyon üyesi bulunan kilise, onlarca yıldır İsrail'in Filistinlilere yönelik politikalarını sert bir şekilde eleştirmektedir.

Kilise, elden çıkarmanın yanı sıra, General Electric ve Palantir Technologies ile bir diyalog başlatmaya oy verdi ve onları Filistinlilere zarar veren uygulamaları sonlandırmaya teşvik etti. Kilise, General Electric'in İsrail hava kuvvetleri tarafından kullanılan savaş uçağı motorlarını sattığını, Palantir Technologies'in ise İsrail'e Filistinlilerin gözetlenmesi için yapay zeka teknolojisi sağladığını iddia ediyor.

Bu mali önlemlerin yanı sıra kilise, Filistin'in ele geçirilmesini İncil'deki bir vaadin parçası ve İsa Mesih'in İkinci Gelişinin habercisi olarak gören mesihçi bir ideoloji olan Hristiyan Siyonizmini kınayan bir karar da geçirdi. Bu karar, kilisenin Filistinlilerden toprak almayı meşrulaştırmak için kullanıldığını savunduğu "vaat edilen topraklar" hakkındaki İncil görüşleriyle İsrail Devleti'nin ilişkilendirilmesini kınamaktadır.

Presbiteryen savunuculuk grubu İsrail/Filistin Misyon Ağı'nın yönetim kurulu üyesi Bob Ross, "Kilisede, İsrail'in insan hakları ihlallerinden ve açıkçası Filistinlilere yönelik soykırımından kâr etmememiz gerektiği konusunda büyüyen bir fikir birliği var" dedi.

Bu kararlar, dini kurumların İsrail-Filistin çatışmasına katılımı ve finansal kararları etik ve teolojik pozisyonlarla uyumlu hale getirme sorumlulukları etrafındaki daha geniş tartışmada önemli bir gelişmeyi temsil ediyor. Ayrıca kilisenin 2022'de İsrail'i apartheid devleti ilan etme kararını da takip ediyor; bu hareket Yahudi Amerikan kuruluşunu kızdırdı.

ABD'nin ünlü Kilisesi'nden İsrail kararı! Tüm ülke şaştı kaldı

ABD basınında yer alan haberlere göre, ülkedeki en büyük Presbiteryen mezhebini barındıran kilisenin Utah eyaletine bağlı Salt Lake City'de 504 üyesinin katılımıyla yapılan genel kurulunda, İsrail'e yönelik bazı kararlar alındı.

ABD'nin ünlü Kilisesi'nden İsrail kararı! Tüm ülke şaştı kaldı

ABD'nin ünlü Kilisesi'nden İsrail kararı! Tüm ülke şaştı kaldı

 

Güncellenme Tarihi : 5.7.2024 17:34

İLGİLİ HABERLER