Akciğerde Kitle Kaç Cm Olursa Tehlikelidir?
Solunum sisteminin yapı taşı olan akciğerler, oksijen alışverişi yapar ve karbondioksiti atar. Kan dolaşımıyla dokulara oksijen taşınmasını ve hücrelerin enerji üretmesini sağlar. Damarların genişlemesini ve daralmasını kontrol ederek kan basıncını düzenler. Hayati önemi olan akciğerler olmazsa solunum mümkün değildir. Akciğerde kitle kaç santim olursa tehlikelidir ve akciğer nodülü kaç mm olursa ameliyat gerekir ise yanıtı aranan sorulardır.
Bakteri, virüs, mantar enfeksiyonları, kanserler, granülomatöz ve solunum yolu ile bulaşan hastalıklar, akciğerlerde kitle oluşumuna yol açabilir. Akciğer nodülü oluşumunun pek çok nedeni olabilir. Enfeksiyonlar, iltihaplanmalar ve sonrasında oluşan skar dokusu en yaygın görülen sebeplerden bazılarıdır. Özellikle hastalar tarafından akciğerde kitle kaç santim olursa tehlikelidir ve akciğer nodülü kaç mm olursa ameliyat gerekir merak edilir.
Akciğerde Kitle Kaç Cm Olursa Tehlikelidir?
Akciğerlerde oluşan nodüller ya da kitleler, röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve biyopsi ile kolaylıkla tespit edilebilir. Nodülün boyutu ve görünümü, uzmanlar tarafından incelenerek sonuca varılır. Kitlelerin büyüklüğü kadar, iyi veya kötü huylu olup olmadıkları da önemlidir.
Akciğerde oluşan ve 3 cm'den büyük olan kitlelere acil olarak tıbbi müdahalede bulunulması gerekir. Doktorlar, kitle kanserli mi yoksa değil mi sorusuna yanıt bulmak için çeşitli testler uygulayabilir. Sonuç hastadan hastaya değişebilir ve tedavi yöntemini kitlenin türü belirler. Boyutu, tipi ve neye bağlı olarak geliştiği baz alınarak uygun bir yol izlenir. Akciğerdeki kitleler, özellikle sigara içenlerde sık görülen bir sağlık sorunu olsa da farklı nedenlere bağlı olarak da oluşabilir. Çeşitli hastalıklar, enfeksiyonlar, inflamasyonlar ve bazı risk faktörleri buna zemin hazırlayabilir.
Güncellenme Tarihi : 29.4.2024 14:20