Gündem
  • 27.6.2024 10:16

Associated Press : Binlerce silahlı savaşçı İsrail'e karşı Hizbullah'a katılmaya hazır bekliyor

Associated Press: Bölgedeki binlerce savaşçı, topyekun bir savaş çıkması halinde İsrail'e karşı Hizbullah'a katılmaya hazır..

Associated Press , 23 Haziran 2024 Pazar günü, İran destekli gruplardan yetkililerin ve analistlerin, şiddetli çatışmaların artması durumunda bölgedeki binlerce savaşçının İsrail'e karşı mücadelesinde Hizbullah grubuna katılmak üzere Lübnan'a gelmeye hazır olduklarını söylediklerini aktardı . topyekûn bir savaşın içine .

Geçen 7 Ekim'den bu yana kuzey cephesinde her gün karşılıklı ateş açılıyor, ancak bu ay İsrail'in güney Lübnan'da üst düzey bir Hizbullah askeri komutanını düzenlediği hava saldırısında öldürmesiyle durum daha da kötüleşti. Hizbullah, işgal altındaki Filistin'in kuzeyine yüzlerce füze ve patlayıcı insansız hava aracı fırlatarak karşılık verdi.

Bu arada İsrailli yetkililer, Hizbullah'ın sınırdan çıkarılması konusunda anlaşma sağlanamaması halinde Lübnan'a askeri saldırı düzenlemekle tehdit etti.

Son on yılda Lübnan, Irak, Afganistan ve Pakistan'dan gelen İran destekli militanlar, 13 yıldır devam eden Suriye çatışmasında birlikte savaşarak dengenin Suriye rejimi başkanı Beşar Esad lehine değişmesine yardımcı oldu. İran destekli grupların yetkilileri İsrail'e karşı yeniden birleşebileceklerini söylüyor.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah Çarşamba günü yaptığı konuşmada, İran, Irak, Suriye, Yemen ve diğer ülkelerdeki militan liderlerin daha önce Hizbullah'a yardım etmek için on binlerce militan göndermeyi teklif ettiklerini ancak grubun halihazırda 100.000'den fazla militana sahip olduğunu söyledi. Savaşçılar şunu ekliyor: “Onlara teşekkür ettik ama çok büyük sorunlarımız var.”

Nasrallah, açıklamalarında, füze ve drone fırlatan uzman savaşçılara açıkça atıfta bulunarak, mevcut haliyle savaşın Hizbullah'ın insan gücünün yalnızca bir kısmını kullandığını açıkladı.

Ancak topyekün bir savaş durumunda bu durum değişebilir ve Nasrallah 2017'de yaptığı bir konuşmada İran, Irak, Yemen, Afganistan ve Pakistan'dan savaşçıların böyle bir savaşta "ortak" olacağını söylediği bu olasılığa işaret etmişti.

Bölgedeki binlerce savaşçı Hizbullah'a katılacak

İran destekli Lübnanlı ve Iraklı gruplardan yetkililer, Lübnan-İsrail sınırında savaş çıkması durumunda bölgedeki binlerce savaşçının katılacağını söylüyor. 

Bu savaşçıların binlercesi halihazırda Suriye'de konuşlandırılmış durumda ve geçirgen sınırların ötesine kolayca sızabiliyorlar.

Ayrıca bazı gruplar geçtiğimiz 7 Ekim'den bu yana İsrail ve müttefiklerine yönelik saldırılar başlatıyor ve "arenaların birliği stratejisi" kullandıklarını ve kullanacaklarını söylüyor. İsrail Gazze'ye saldırısını sonlandırana kadar mücadeleyi bırakmayacaklar.

Lübnan'daki Iraklı danışmanlar

Amerikan ajansı, Irak'ta İran destekli bir gruptan bir yetkilinin, topyekun bir savaş çıkması durumunda "Hizbullah'la omuz omuza savaşacağız" sözlerini aktarırken, başka bir yetkili de Lübnan'da bazı Iraklı danışmanların varlığına dikkat çekti.

Aynı bağlamda, İran destekli Lübnanlı bir gruptan isminin gizli kalması kaydıyla konuşan bir yetkili, Irak Halk Seferberlik Güçleri, Afgan Fatimiyyun Tugayı, Pakistan Zeynebiyun Tugayı ve Husi grubundan savaşçıların gelebileceğini söyledi. Lübnan savaşa katılacak.

Hizbullah konusunda uzman olan Qasim Kassir, mevcut savaşın çoğunlukla füze fırlatma gibi ileri teknolojiye dayandığını ve çok sayıda savaşçıya ihtiyaç duyulmadığını kabul ediyor. 

Eğer bir savaş çıkıp uzun süre devam ederse Hizbullah'ın Lübnan dışından desteğe ihtiyaç duyabileceğine inanıyordu.

Şöyle ekledi: "Bu konuya değinmek, bunların kullanılabilecek kartlar olduğuna dair bir mesaj olabilir" ve İsrail, yabancı savaşçı akını ihtimalinin de farkında.

Çok cepheli savaş

İsrail Dışişleri Bakanlığı eski politika planlama başkanı Eran Etzion ise Perşembe günü Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü'nün ev sahipliği yaptığı bir panel tartışmasında çok cepheli bir savaşın "yüksek olasılığını" gördüğünü söyledi. .

Husiler ve Iraklı milislerin müdahalesi olabileceğini ve "Afganistan ve Pakistan'ın da aralarında bulunduğu yerlerden" Lübnan'a ve Suriye'nin İsrail sınırındaki bölgelerine büyük bir cihatçı akını olabileceğini ekledi.

Bu arada İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırılarının başladığı 8 Ekim'den bu yana İsrail'e 5 binden fazla roket, tanksavar mermisi ve insansız hava aracı fırlattığını söyledi.

Ayrıca şunu da ekledi: "Hizbullah'ın artan saldırıları bizi daha geniş bir tırmanışın eşiğine getiriyor."

Amerikan ajansına göre Hizbullah yetkilileri topyekun bir savaş istemediklerini ancak gerçekleşmesi halinde buna hazır olduklarını söylüyor. 

Bu arada Hizbullah'ın lider yardımcısı Naim Kasım geçen hafta yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Ne kadar sınırlı olursa olsun herhangi bir genişlemenin böyle bir adımı caydıracak ve İsrail'e ağır kayıplar verecek bir genişlemeyle karşı karşıya kalacağına karar verdik."

 

Güncellenme Tarihi : 27.6.2024 10:24

İLGİLİ HABERLER