Gündem
  • 28.3.2006 13:49

AYDINLARDAN KENDİ HAKLARINDA SUÇ DUYURUSU

YUSUF MELİKOĞLU
İSTANBUL - Beşiktaş'taki Ağır Ceza Mahkemesi'ne gelen, aralarında Abdurrahman Dilipak, Şanar Yurdatapan, Tolga Yarman, Pınar Selek ve Sema Kaygusuz'un da bulunduğu 20 aydın, kendi haklarında suç duyurusunda bulundu.
Adliyeye gelen aydınlar, düşünce suçlarından dolayı yargılanan Orhan Pamuk, Hasan Cemal, Hrant Dink, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın da aralarında bulunduğu 31 kişiye; yargılanmalarına neden olan söylemlerinden, yazılarından, karikatürlerinden oluşturulan 18 sayfalık kitapçığın son sayfasına imzalarını atarak destek verdi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Şanar Yurdatapan, "Ben Türk Ceza Yasası'nın anti-demokratik yasalarını çiğnedim. Daha önce düşünce suçlarından yargılanan kişilerin söylemlerini kitapçığa topladık. Arkasına imzamızı attık. Bizim 62 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmamız için dava açılması lazım. Biz kitapçığa 20 aydın olarak imzamızı attık. Şu an burada 8 aydın var. Diğer aydınlar da işlerinden dolayı gelemedi" dedi.
Daha sonra söz alan Pınar Selek de, "Düşünce özgürlüğünün, demokratikleşmenin sancısını çekiyoruz. Her birimiz ayrı ayrı düşünce sıkıntısı çekiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti anayasalarındaki düşünce suçlarının kaldırılması için topyekün bir başvuru olduğu için, ben de imzamı attım" diye konuştu.
Tolga Yarman ise, "Altına imzamı attığım kitapçıkta çok farklı düşünceler var. Bu görüşlerin çoğuna katılmıyorum. Ancak insanlarımızın içtenlikle düşüncelerini savunmalarını, toplumsal barış ve toplumsal zenginlik bakımından fevkalade önemli bulduğum için imzamı attım. Bizim bunu yapmamız gerek. Eğer biz bunu yapmazsak, aydınlık görevimizi yerine getirmemiş oluruz. Tüm aydınların katılmadıkları düşüncelerin de suç olmasının önlenmesi için çaba göstermesi gerekir" ifadelerini kullandı.
Aydınlar, kendi haklarında suç duyurusunda bulunduktan sonra adliyeden ayrıldı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:43

İLGİLİ HABERLER