KAYNAK : Haber Vitrini
MURAT ÇAKIR
İSTANBUL- Türkiye'yi sahip olduğu tıbbi birikimle, tüm bölge ülkelerine hizmet veren uluslararası sağlık merkezine dönüştürmeyi hedeflediklerini belirten Sağlık Bakanı Osman Durmuş, "Depremde öncelikli olarak hangi binaların yıkılacağı yönünde araştırma yapsalar daha iyi olur. Hastaneler en son bakılacak binalardır emin olabilirsiniz" diyerek Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'yı eleştirdi.
Gürcistan Sağlık Bakanı Amiran Gamkrelidze'nin davetlisi olarak bu ülkeye hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Osman Durmuş, Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın, devlet hastanelerine alınmaması yönünde talimat verip vermediği yönündeki sorulara kaçamak cevaplar verdi. Durmuş, "İstanbul'da depreme dayanıklı yeni hastaneler oluşturma çabası içindeyiz. Depremde öncelikli olarak hangi binaların yıkılacağı yönünde araştırma yapsalar daha iyi olur. Hastaneler en son bakılacak binalardır, emin olabilirsiniz" diyerek üstü kapalı olarak Işıkara'yı eleştirdi.
Devlette açıklamaların belli sorumlu merciler tarafından yapıldığını belirten Durmuş şöyle devam etti:
"Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerle ilgili 1996 yılında yapılmış inceleme var. Bu yeni yapılmış gibi gösteriliyor. O incelemeden sonra Türkiye iki büyük deprem geçirmiş ve hasar görecek olan hastanelerimiz hasar görmüş. Dünya Bankası'ndan alınacak 100 milyon dolarlık krediyi esas alarak, hastanelerimiz hakkında kuşku yaratacak açıklamaların yapılması kabul edilemez. Kamuoyunun bu tür açıklamalarla tedirgin edilmesi yanlış. Niçin Sağlık Bakanlığı hastaneleri üzerinde açıklama yapılıyor? İstanbul'daki hastanelerin hepsi hakkında bilim adamları gerekli incelemeleri yapmış. Raporları elimizde."
LOJMAN SORUNU
Sağlık Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı'nı karşı karşıya getiren Bakırköy'deki Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü lojmanlarında yaşanan sorunla ilgili de konuşan Durmuş, "Bu müdürlüğün 40 tane lojmanı var ve halen aktif görevdeki memurlar o lojmanlarda oturmakta. Aktif görev yapan memurları lojmandan çıkarıp, sosyal tesislerdeki odacıları koyarsanız, kamu vicdanını incitmiş olursunuz. Sanırım önümüzdeki günlerde Adalet Bakanlığı ile bu konuyu görüşeceğiz" dedi.
Türkiye'nin 34 ülke ile 40 tane sağlık işbirliği anlaşmasına imza attığını belirten Bakan Durmuş, Türkiye'yi sahip olduğu tıbbi birikimle, tüm bölge ülkelerine hizmet veren uluslararası sağlık merkezine dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi. Arnavutluk ile yapılan anlaşma gereği bu ülkede kurulan 2 diyaliz merkezinin de bu ay tamamlanacağını belirten Durmuş şunları söyledi:
"Nahcivan'a Mart ayında, verem vakalarının artması üzerine iki geçici sağlık ekibi gönderdik. Ekipler 13 binden fazla tarama yaptı. Azerbaycanlı hekimler hastanelerde eğitim aldı. KKTC ile hasta tedavisi geniş bir yelpazede sürdürülmektedir. Sudan ile yapılan anlaşma gereği, önümüzdeki dönemde 27 Sudanlı hekime Ankara ve İstanbul'da kalp cerrahisi, nöroloji ve çocuk hastalıkları gibi konularda eğitim verilecek."
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:20