Bilim
  • 25.12.2015 21:06

Bakan Işık’tan bilim adamlarına çağrı

TÜBİTAK’ın Yurtdışındaki Türk Bilim İnsanları 3. Kurultayı’nda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Bizim konseptimiz ilk etapta menzili artırılmış elektrikli araç, daha sonra alt yapı olgunlaştıkça tamamen elektrikli veya hidrojenli araca da geçiş yapabilmek” dedi.

Burada konuşan Bakan Işık, yerli otomobil ve yurtdışında çalışmalar, Türk bilim insanları konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Işık, “Türkiye’nin yerli otomobilde konseptinin ilk etapta menzili artırılmış elektrikli araç, daha sonra alt yapı olgunlaştıkça tamamen elektrikli veya hidrojenli araca da geçiş yapabilmek” olduğunu söylerken yurtdışında çalışma yapan Türk bilim insanlarına seslenerek Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlayın” çağrısında bulundu.

Bilimin sevgi ve merakla başladığını ifade eden Bakan Işık, “Yurt dışındaki bilim insanlarımızla Türkiye’deki bilim insanlarımızı bir araya getirmek bu kurultayımızın en önemli amaçların birisidir. Türkiye çok uzun yıllar boyunca yurt dışındaki bilim insanları bir yana yurt içindeki bilim insanlarının bile kıymetini bilemedi. Bilim ve araştırma yapmaya teknoloji geliştirmeye ekonomik demokratik ortamı inşa edemedi. Şükürler olsun ki artık bu tablo bu manzara değişti. Değişmeye de devam ediyor. Türkiye bilime araştırmaya teknolojiye ve inovasyona her geçen gün daha fazla kaynak ayırıyor. Bilimin sevgi ve merakla başladığını hepimiz biliyoruz. Konya, Kocaeli ve Bursa’da bilim merkezlerimizi açtık. Hedefimiz 30 büyük şehirde bilim merkezlerini açmak 2023 yılına kadar ise Türkiye’nin tüm illerinde bilim merkezini açmak” dedi.
Yerli otomobilde Türkiye’nin hedefinin marka üretmek değil tamamen elektrikli veya hidrojenle çalışan otomobil olduğuna dikkat çeken Bakan Işık, “Savunma sanayi projeleriyle uydu çalışmalarıyla yerli otomobil gibi projelerle teknoloji transferini hızlandırmalıyız. Özellikle Türkiye’de yerli otomobili bir marka üretmek olarak görenlerin yanıldığını hatalı düşündüğünü ifade etmek zorundayım. Türkiye’nin yerli otomobil projesi Türkiye’nin gelecekteki teknolojilerde seyreden tribünden izleyen bir ülke olmak değil sahada olan top koşturan üreten, geliştiren ve satabilen bir ülke olması için son derece önemli. Bizim konseptimiz içten yanmalı motor değil. Bizim konseptimiz ilk etapta menzili artırılmış elektrikli araç, daha sonra alt yapı olgunlaştıkça tamamen elektrikli veya hidrojenli araca da geçiş yapabilmek. Bu teknolojinin içinde hepiniz çok iyi biliyorsunuz sensör teknolojisinden batarya teknolojisine kadar gelecekte kullanılacak hayatımızı çok çok etkileyecek pek çok teknoloji bulunuyor” diye konuştu.

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde çalışma yapan bilim insanlarına çağrıda bulunan ve Türkiye’nin gelişmesine katkıda bulunmalarını isteyen Bakan Fikri Işık, “Bilim diasporamıza mutlaka Türkiye’ye dönün demenin doğru olmadığını düşünüyorum. Siz bulunduğunuz ülkelerde yaptıklarınızla da bizim için çok değerlisiniz. Türkiye’ye dönmek isteyen araştırmacılarımızı destekliyoruz teşvik ediyoruz. Dönmeleri için her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Ama Türkiye olarak arzumuz tüm dünyada bulunan bilim adamlarımızın Türkiye’ye dönmesi değil. Burada özellikle bütün bilim insanlarımızdan bulundukları ülkelerde kalmak sizin için sizin, aileniz ve araştırmalarınız açısından gerektiğinde ülkemiz açısından faydalıysa siz orada kalın. Ama orada da Türkiye ile işbirliği yapmaya Türkiye’nin gücüne güç katmaya Türkiye’nin bilim ve teknolojide geldiği seviyeyi yükseltmeye lütfen katkı verin. Bu noktada da hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Bugün dünyanın gelişmiş ülkelerinin gelişmiş imkanlarından faydalanan araştırmacılarımıza illa Türkiye’ye dönün demenin mantığını kuramıyoruz. Elbette kendi arzusuyla dönmek isteyenleri destekliyoruz desteklemeye devam edeceğiz. Ama orada kalan insanlarımızın Türkiye’nin de desteğiyle daha iyi araştırmalar yapmalarını ve Türkiye’nin kalkınmasına katkı verecek şekilde organize etmeleri bizim için çok çok önemli. Bundan dolayı da gelin birlikte ortak proje yapalım” ifadelerine yer verdi.

Aziz Sancar’ın kimya dalında Nobel ödülü almasına değinen ve birçok Türk gencine örmek olduğunu belirten Bakan Işık, “İste Aziz hocamız bu yıl kimyada Nobel ödülünü alarak bizlere gerçekten büyük bir gurur yaşattı. Aziz hocamızın bu başarısı eminim birçok gençte ki ben de yapabilirim duygusunu yeşertti. Aziz hocam bilindiği gibi TÜBİTAK bursu ile Amerika’ya giden bir hocamız. Aziz Hocamızın bu başarısıyla kapıyı araladığını araladığı kapıdan daha birçok gencimizin geçeceğini yürekten inanıyorum. Araştırmalarına Türkiye’de devam eden bilim insanlarımızın da benzer başarılara imza atacağının bakan olarak görmenin arzusunu yaşıyorum” dedi.


MUSTAFA BAKIRHAN 
 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:03

İLGİLİ HABERLER