Bilim
  • 26.12.2015 22:50

Ödülü sahneye robot getirdi

GSO tarafından Özel SANKO Okulları Abdulkadir Konukoğlu Spor ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen geleneksel "2015 Gaziantep’in Yıldızları Ödül Törenine, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı Nejat Koçer, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Yüksel, AK Parti Gaziantep Milletvekili Canan Candemir Çelik, MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, AK Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun, SANKO Üniversitesi Rektörü Ahmet Sınav, SANKO Onursal Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tiryakioğlu, Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Naksan Holdin Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, Kadooğlu Holding Onursal Başkanı Cemal Kadooğlu’nun yanı sıra birçok sanayici ve çalışan katıldı.

Gaziantep Sanayi Odası tarafından düzenlenen geleneksel, ‘2015 Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni’nde Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu arasına giren GSO üyesi firmaların yanı sıra ‘’TÜBİTAK ve SAN-TEZ kategorilerinde Ar-Ge’’, ‘’En Fazla Patent Başvurusu Yapan Firmalar’’, ‘’En Fazla Faydalı Model Başvurusu Yapan Firmalar’’, ‘’En Fazla Marka Başvurusu Yapan Firmalar’’, ‘’En Fazla Endüstriyel Tasarım Başvurusu Yapan Firmalar’’ ile ‘’Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 100 Şirketi’’ kategorilerinde ödüller dağıtıldı. 

BİR ÖDÜLÜ ROBOT GETİRDİ

Platforma gelerek belli bir süre konuşan robot, katılımcıların ilgi odağı oldu. Robot, programda verilen ödüllerden birini sahneye getirdi. Robotun itekleyerek getirdiği plaket ödülü SANKO’nun Onursal Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu tarafından sahnedeki iş adamlarından birine verildi. Robotun hareketleri ise zaman zaman salondakileri güldürdü

“DIŞA BAĞIMLILIĞIM AZALTMAK GEREKİR”

Türkiye’nin reform haritasını anlatan Ekonomi İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’de verimliliği artırmak için dışa bağımlılığı azaltmak gerektiğini belirtti. Şimşek, “Bu gündeme getireceğim yol haritasının hayata geçirilmesi noktasında, hep birlikte çalışacağız. Müsaade ederseniz, reform gündemimizi anlatmak istiyorum. Şimdi neden reform yapacağız. Türkiye çok önceden, 50’li yıllardan itibaren de bakabilirsiniz, çok uzun bir süre orta alt, grubunda kişi başına düşen milli gelirde, o grubun içinde olan bir ülke. Uzun yıllarda orada kaldı. Ama şu bir gerçek, Türkiye’de verimliliği artırmak için, Türkiye’de rekabet gücünü artırmak için, Türkiye’de birçok konuda dışa bağımlılığı azaltmak için, mikro düzeyde birçok reform gerekiyor. Bunun yol haritası açıklandı. Hangi kurumun neleri yapacağını, ne zaman yapılacağını her açıdan bakmak lazım. Şimdi uygulama zamanı, makro yapısal reformlardan kastettiğimiz, daha çok, hakikaten genel anlamda sistemin işleyişini güçlendirecek reformlardır. Yani, burada eğitim reformundan, vergi reformundan, yatırım ortamından bir sürü, faktör var. Bir de AB ‘ye uyum süreci, Avrupa Birliğine uyum süreci, hukuk devleti açısından, hak ve özgürlükler açısından, son derece önemlidir. Yani Türkiye reformların tamamını yapsa da, diğer bazı reformları yapsa da, eğer hukuk devleti anlamında, temel hak ve özgürlükler anlamında, demokratik standartlar anlamında, eksiklikleri gidermezsen, yine kalıcı, sürdürülebilir, yüksek büyümeyi, yakalayamayabilir, refah artışını, kalıcı hale getiremeyebilir” şeklinde konuştu.

Seçim döneminde birçok vaatlerin verildiği ve bu konuda asgari ücret konusunda kendilerinin de vaat verdiklerini de dile getiren Mehmet Şimşek, bu konu üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Şimşek, “Bütün işçilerin, masraflarını biz ödeyelim diyoruz. Yani dolayısıyla, bir şekilde tabi, asgari ücret konusu, hakikatten, hesaplı, yapılması lazım. Rekabet gücü dikkate alınması lazım. Seçim döneminde, bu tür vaatler hemen hemen bütün partiler tarafından, ortaya kondu. En son, bu trene atlayanlardan bir tanesi de bizdik. Açık konuşalım yani, şimdi bunun sonuçları var biliyorum. Ama şunu da bilmek lazım. Birçok sektörümüzde de zaten asgari ücretle çalışan yoktur. Evet birçok sektörümüzde, dolayısıyla işi ne çok uçlara abartalım, nede çok küçümseyelim. Önemli bir husustur. Yük paylaşımı gündemdedir. Bu konuyu çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ONLAR KAZANDIKÇA BİZDE KAZANIYORUZ”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, M. Rıfat Hisarcıkoğlu da “Sayın Bakanım sizde çok iyi biliyorsunuz ama basın var yanlış anlama oluyor ama ben bunu bir daha söyleyeyim. Aman ha aman bir yanlış anlaşılma olmasın, bizim işçilerimiz az kazansın demiyoruz. Kesinlikle öyle bir talebimiz yok. Daha fazla kazansınlar. Onlar kazandıkça bizde kazanıyoruz. Onlar kazanmadan bizim kazanabilmemiz mümkün mü? Biz diyoruz ki sayın bakanım, benden bin 500 TL para çıkıyor. İşçinin eline bin lira geçiyor. Bunu yapın bin 300 lira, zaten ben bin 500 lira vermeye devam edeyim. Ne var bunda, ben bin 500 lirayı zaten veriyorum. Helalı hoş olsun bin 500’ü net alsınlar ona da razıyım, ama bir sene geçti asgari ücret artmadı. Enflasyon ve refah payını koyun ona da razıyım. Ondan ötesine razı değiliz haberin olsun. Niye razı değiliz, çünkü tamamının bize getireceği yük, tamamını bizlere yüklerseniz 26 milyar lira, bakınız sırf geçen yıl, vergi öncesi küçük orta boy işletmecileri, Türkiye işletmelerinin yüzde 99,2’si kobiler, bunların vergi öncesi karları 40 milyar lira, 26 lirasını biz asgari ücret diye dağıtırsak, bunların yarın ne yatırım yapacak, ne teşvik yapacak ne adam istihdam edebilecek, paraları kalmaz” şeklinde konuştu.

‘’ASGARİ ÜCRETTE DEVLET DE YÜKÜ PAYLAŞMALI’

GSO Başkanı Konukoğlu, iş dünyasının en büyük beklentilerinden birisinin vergi reformu olduğunu, herkesten vergi toplanan daha adil bir sistem kurulması gerektiğini söyledi.

İstihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesini isteyen Konukoğlu, asgari ücret artışından ortaya çıkacak yükün bir bölümünü devletin üstlenmesi gerektiğinin altını çizerek, ‘’Biz, asgari ücret artışına karşı değiliz. İşçimizin daha fazla almasından mutlu oluruz. Bu konuda işveren, üzerine düşeni yapacaktır. Hükumetimizden bu yükü paylaşmasını, sigorta primi işveren payını düşürmesini istiyoruz’’ taleplerini dile getirdi.

Gaziantep Valisi Asli Yerlikaya ise ”Bizim önerimiz şu, şehirde milli eğitim kapsamında olan okullardan, ilk etapta 5 yıl ve yıllara göre kendimizi daha tecrübeli hissettikçe, bunun da sayısını ihtiyacımıza göre artırmak üzere, biz şehirdeki endüstri meslek liselerinden bazılarını yönetim olarak kendimize almak istiyoruz. Biz orada mezun olan öğrencilerimizi, tamamen kendi organize sanayi bölgemizde istihdam etmek istiyoruz. Bu konuda gerekli yerlerden randevu alıp görüşmelerimiz yapacağız” şeklinde konuştu.

HALİL DAĞ
GAZİANTEP

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:02

İLGİLİ HABERLER