Başbakanlıkta önceki gün sabah saatlerine kadar süren müzakerelerin gece saat 02.00’de bitmesine rağmen hükümet ile memurlar arasındaki mutabakat metni toner yokluğundan dolayı ancak sabah saat 05.30’da imzalanabildi. Bu duruma isyan eden sendika başkanları Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’e “bizi ne kadar ciddiye aldığınızı göstermiş oldunuz” diyerek tepki gösterdi.
Hükümet ile memur sendikaları arasında 15 Eylül’den buyana devam eden toplu görüşmeler, memurların mali haklar konusunda yeni bir kazanım elde edemeden sonuçlandı. Sosyal haklar konusunda hükümet ile anlaşan memurlar ancak kendilerine dayatılan ortalama yüzde 10’luk komik ücret artışını kabul etmeyerek konuyu Uzlaştırma Kurulu’na götürecek. Hükümet, müzakereler sırasında memurlara teklif ettiği yüzde 8.2 oranındaki maaş zammını son toplantıda yüksek maaş alan memurlar için yüzde 8, düşük maaş alan memurlar için ise yüzde 12 olarak revize etti.
Konfederasyon başkanlarının Başbakan Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşme sonrasında revize edilen bu rakamla memurlara ‘enflasyonun üstünde zam yapıyoruz’ havası verilmeye çalışıldı. Ancak bu rakamı kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten konfederasyon başkanları toplantı sonrasında imzalanan tutanağa şerh koyarak imza attılar.
Öte yandan önceki gün sabah saatlerine kadar süren toplantının aslında görüşmelerin uzamasından kaynaklanmadığı ortaya çıktı. Gece saat 02.00’de görüşmelerin bitmesine rağmen mutabakat metni ancak 05.30’da imzalanabildi. Toplantı salonundaki bilgisayarın yazıcısındaki tonerin bitmesi bir skandala neden oldu. Yetkili sendika ve konfederasyon başkanlarını çileden çıkaran ‘toner sıkandalı’ şu şekilde gelişti.
Başbakanlık yeni binada Başbakan Tayyip Erdoğan ile yaklaşık bir saat görüşen konfederasyon başkanları daha sonra Başbakanlık eski binaya geçerek Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile müzakerelere devam etti. Saat 20.00’de başlayan görüşmeler 02.00’ye kadar sürdü. Ve görüşmelerde anlaşmaya varılan konular ile anlaşmaya varılamayan konular mutabakat metnine yazıldı. Metin bilgisayardan çıktısı alınarak imzalanacağı sırada bilgisayara bağlı yazıcının tonerinin bittiği anlaşıldı. Ne yapacağını şaşıran yetkililer toner aramaya başladılar. Ancak bir türlü bulunamayan toner ancak 3.5 saat sonra bulunabildi.
milli gazete
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:01