Gündem
  • 16.11.2009 20:26

BAYRAM SÜRESİNCE ULAŞIMDA KOLAYLIK

ANKARA - Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, bayram süresince otoyolların, köprülerin ve toplu taşıma araçlarının kullanımıyla ilgili bir karar aldıklarını bildirdi. Çiçek, "Toplu taşıma hizmetlerinden yararlanma bakımından bayram münasebetiyle bir kolaylık getirilmiş oluyor" dedi.

-''YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR''-
Cemil Çiçek, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleriyle ilgili mağduriyetlerin giderilebilmesi bakımından yeni bir başvuruya ve hak sahiplerinin haklarının iadesine kısa sürede imkan verecek bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirterek, ''Bunu yetiştirebilirsek bugün TBMM'ye göndereceğiz. Meclis takvimi de uygun düşürse yıl sonuna kadar bunu çıkarabilirsek iyi olacak'' dedi.
11 Kasım 2009 tarihi itibariyle 5 milyon 397 bin 382 hak sahibine 2 katrilyon 544 trilyon ödeme yapıldığını belirten Çiçek, buna rağmen halen konuyla ilgili zaman zaman şikayetler geldiğine dikkati çekti. İlan edilen listede isimleri yer almadığı halde KEY ödemesi almaya hak kazandıklarını ileri sürenler olduğunu, bunlarla ilgili kurumlara ek süre verildiğini ancak hala aksaklıklar yaşandığını anlatan Çiçek, halen ilgili kurumlardan Ziraat Bankası'na bildirilmemiş listeler olduğunu söyledi.
''Gelinen bu noktada, hak sahibi olduğu tespit edilmiş ancak isimleri süresi içerisinde bankaya iletilememiş olanlar için yeni bir yasal düzenleme yapma mecburiyeti var'' diyen Çiçek, temel düşüncelerinin ''hak sahibi olan kim varsa bunun hakkını ödemek'' olduğuna işaret etti. Hükümet'in aldığı kararların bu yönde olduğunu vurgulayan Çiçek, bugüne kadar 5 milyondan fazla kişiye ödeme yapılırken diğerlerine yapılmamış olmasının, kayıtların düzgün tutulmaması ya da kişilerin hak sahipliği noktasındaki bazı sıkıntılardan kaynaklandığını dile getirdi.
Çiçek, ''Dolayısıyla bu mağduriyetlerin giderilebilmesi bakımından yeni bir başvuruya imkan verecek ve hak sahiplerinin haklarının iadesine kısa sürede imkan verecek bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Bunu yetiştirebilirsek bugün TBMM'ye göndereceğiz. Meclis takvimi de uygun düşürse yıl sonuna kadar bunu çıkarabilirsek iyi olacak. Hükümet olarak bu haksızlığın giderilmesi için bugün bir karar almış olduk'' dedi.

-ÇEK KANUNU-
Bakanlar Kurulu toplantısında, Çek Kanunu'nun da ele alındığını ifade eden Çiçek, bir kaç yönü olan bu konunun, ''yasal olarak düzenlenmesi en zor konuların başında geldiğini'' ifade etti.
Çek nedeniyle alacağı bulunanların, çek vermiş ama çeşitli nedenlerden ödeyememiş olanların, çek ödemesini yapmayanların, bankaların konuya taraf olduğunu dile getiren Çiçek, ödenmeyenler çek konusunda herkesin aynı kefeye konmaması gerektiğine işaret etti.
Toplumsal talep haline geldiği için konu üzerinde yeniden durulması gereğinin ortaya çıktığını kaydeden Çiçek, konuyla ilgili TBMM Adalet Komisyonu'nda yapılan çalışmaların belli bir noktaya geldiğini ancak son şeklinin verilemediğini kaydetti. Çiçek, şöyle konuştu:
''Herkes kendi yönünden olaya bakıyor. Çek konusu bir güven konusudur. Piyasada güven ve istikrar büyük ölçüde çekler yoluyla sağlanıyor. Eğer çekin güvenilirliği ortadan kalkarsa bu da ekonomik faaliyet bakımından beraberinde çok ciddi sıkıntılar, sorunlar getirecektir. Piyasanın durması gibi sıkıntıları getirecektir. Özellikle içinden geçtiğimiz ekonomik sıkıntılar da hesaba kattığımızda... Bütün bunları hesaba katarak son bir değerlendirme daha yapacağız. Sayın Babacan ilgili arkadaşlarımızla bu konuyu konuşacak, taraflarla konuşacak. Muhtemelen bir hafta içerisinde bunu da netleştirmiş olacağız.''

-KURBAN BAYRAMI-
Hükümet Sözcüsü Çiçek, Kurban Bayramı'ndan önce yapılan son Bakanlar Kurulu toplantısı olduğu bugün bayram süresince otoyolların, köprülerin ve toplu taşıma araçlarının kullanımıyla ilgili bir karar aldıklarını bildirdi. Çiçek, şöyle devam etti:
''26 Kasım 2009 Perşembe günü saat 00.00'dan başlayarak 30 Kasım 2009 Pazartesi günü saat 24.00'e kadar otoyollar ve boğaz köprülerinden yararlanmak daha evvel aldığımız karar çerçevesinde olacak. 27 Kasım 2009 Cuma günü saat 00.00'dan başlayarak 30 Kasım 2009 Pazartesi günü saat 24.00'e kadar da belediyelerle bunların kurdukları birlik, müessese ve ve işletmelerce yürütülen toplu taşıma hizmetlerinden yararlanma bakımından bayram münasebetiyle bir kolaylık getirilmiş oluyor.''
Bakanlar Kurulu toplantısında AB-Türkiye ilişkilerinin de ele alındığını belirten Çiçek, İsveç'in dönem başkanlığında çevre faslının açılabilmesi için Türkiye'nin Pozisyon Belgesi'nin ilgili merkeze gönderildiğini kaydetti. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın konuyla ilgili son çalışmalar ve fasılla ilgili Bakanlar Kurulu'na bilgi verdiğini aktardı.

-''YASALARDAKİ CEZAYI DAHA CAYDIRICI HALE GETİRMEK İSTİYORUZ''-
Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çiçek, ''dinlemeyle ilgili yasal düzenlemelerle ilgili olarak, 'cezalar artıyor' dediniz. Cezalar ne kadardan ne kadara yükseliyor? Bu düzenleme kapsamında ne yapılacak?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Sadece ceza artışından ibaret değil. Bir kısım suçlar klasik yöntemlerle işleniyor, ama teknolojideki gelişmeler nedeniyle dün olmayan bir kısım fiiller,bir takım hareketler insan hak ve hürriyetlerini rahatsız eden boyuta ulaştığı ve kamu düzenini ihlal ettiği için o alanda özel bir düzenlemeye ihtiyaç var.
Geçmişte de bunu kısmen yapmaya çalışmıştık. Biliyorsunuz internet suçlarını önleyici bazı tedbirler aldık, ama buna rağmen o tedbirleri aşarak işlenen suçlar varsa onlarla ilgili son gelişmeler dikkate alınarak, dinlemeler de dahil, ortam dinlemeleri dahil yeni baştan konunun ele alınması gerekiyor. Şimdi hemen sevk edeceğimiz tasarıda zaten Ceza Kanunu'nda suç olup da cezaları yeterli bulunmayanları biraz daha yukarı çıkartmış oluyoruz caydırıcı olabilmesi açısından. Zaten bunlar suç, ama belli ki mevcut cezalar kafi gelmiyor. Herkesin biraz daha dikkatli olması lazım. Özellikle soruşturmanın gizliliği dahil. Bir kısım insanlar daha mahkeme karar vermeden kamuoyu önünde ya mahkum ediliyor, ya beraat ediliyor. O zaman yargılamanın bir önemi kalmıyor. Yani insanlar savcılığa veya mahkemeye çok değişik amaçlarla davet edilebilir. Mahkemenin kapısından, mahkemenin kapısından giren herkes suçlu değildir. Veya herkes beraat edecek diye de bir şey yok. Buna yargı kendisi karar verecektir. Ama günümüz dünyasında daha insanlar savcı tarafından, yargı makamları tarafından davet edildiği haberi duyulduğu andan itibaren herkes o kişinin kişiliğe göre, pozisyonuna göre ya mahkum ediyor, ya da beraat ediveriyor. Mahkum edilen kişiler , yargı kararıyla değil, kamuoyu tarafından mahkumiyetine karar verilen kişiler 1 sene, 2 sene sonra yargılanıyor, sonuçta beraat etse bile o kişinin ruh hali dahil, yakın çevresi dahil, mesleki itibarı dahil, yerli yersiz bir kısım sıkıntılara da sebebiyet veriliyor.Soruşturmanın gizliliği konusunda maalesef toplum olarak iyi bir sınav vermediğimizi çok net ifade ediyorum. Ondan sonra özel hayatın gizliliği diyoruz. Yerli yersiz, izinsiz bir kısım dinlemeler diyoruz. Bunların kayda alınması, bunların sorumsuzca yayınlanması hepimiz bakımından bir sıkıntı kaynağıdır. Bu konularla ilgili olarak da bir çalışma yapılması gerekiyordu. Bu zaten birçok noktada talep edilen bir konu. Evvela mevcut yasalardaki cezayı daha caydırıcı hale getirmek istiyoruz, ama bunun dışında kalan ve yeniden düzenlenmesi gereken hususlar varsa, ki var, onunla ilgili de Adalet Bakanlığı bir çalışma yapmış oluyor.''

-''SON GÜNLERDE TARTIŞILAN KONUYU İYİ ANLAMAK LAZIM''-
Cemil Çiçek, ''özel hayatın gizliliği, kayda alınması ve yayınlanması dediniz. Bu tür olaylar bu dönemde çok fazla yaşandı. Geçmişe dönük bir düzenleme içinde olacak mı bu yasa? Ayrıca bugün Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker bir açıklama yaptı. (Adalet Bakanlığının isteği, mahkemeler kararıyla dinlemeler gerçekleştiriliyor, ama buna dair de bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Çünkü çoğu zaman bu kural doğru olmayabiliyor) diyor. Bununla ilgili de bir yasal düzenleme olacak mı?'' sorusu üzerine şunları söyledi:
''Hukukun evrensel kuralı olarak ceza hükmü içeren yasalar yayınlandıkları andan itibaren yürürlüğe girerler. Geriye doğru işlemezler. Ancak suçu işleyen kişinin lehine olması halinde geriye işler. Değilse, biz cezaların arttırılmasından bahsettiğimize göre elbette TBMM de uygun görüyorsa çıkartacağımız bu yasanın yayınlanması tarihinden itibaren ya da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir anlam ifade edecektir. Geriye dönük bir soruşturma bu manada olmaz. Geriye dönük işlenmiş bir suç varsa halen yürürlükteki madde çerçevesinde yargılanması yapılacak ve cezalandırılacaktır. Birinci olarak bunu ifade etmek istiyorum.
İkincisi, doğal olarak son günlerde tartışılan konuyu iyi anlamak lazım. Dinlemeyi talep eden yargı mensubu, yargı yetkisini kullanan kişi ya da kişiler. Kararı veren yargı mercii. Dinlenen kişiler de yargı mensupları. Bu üçü arasında olup biten şeydir. Eğer bu konuyu bunun dışına çıkarttığımız taktirde çok doğru bir değerlendirme olmaz. Bunu tekrar ifade ediyorum. Son günlerdeki tartışma konusu olarak, kim dinleniyorsa, talep eden yargı mensubudur. Yargı mensubunu kullanıyor. Bu ister müfettiş, ister savcı. Kararı veren yargının kendisi, hakim. Üçüncüsü dinlenen, izlenen kişi de yargının mensubudur. Olaya bu açıdan bakıp, kim ne değerlendirme yapacaksa bu çerçevede değerlendirmelidir. Aksi taktirde bu kafa karışıklığına sebebiyet verir. Hiç alakası almayan kişi ya da kurumları ya da erkleri zan altında bırakmış olursunuz. Bu da çok doğru olmaz. Bu konu nedir, ne değildir, kanunlar yetiyor, yetmiyor, bunların hepsi tartışma konusu olabilir, ama olayı net ortaya koymak lazım. Kim neyi tartışıyor şu anda ben onu anlayabilmiş de değilim.''

-''CEZA ARTTIRIMINA GİDİYORUZ''
Çiçek, ''yeni düzenlemeye göre hakim ve savcıların dinlenme yolu değişecek mi? Yine müfettiş talebi yetecek mi? Arttırılacak cezalara somut örnek verebilir misiniz?'' sorusu üzerine, ''Yeni bir şey yapmıyoruz bu tasarıda. Zaten 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu'nda bunlar suç. Bu suçların sadece cezalarında arttırıma gidiyoruz. Yeni bir suç ihdas etmiyoruz.'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 13:59

İLGİLİ HABERLER