Gündem
  • 5.10.2024 22:11

Macron, İsrail'e silah satışının derhal durdurulması çağrısında bulundu, Netanyahu'dan küfr yedi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze'deki savaşta kullanılan silahların satışının tamamen durdurulmasını talep ederken, Fransa'nın bu silahların tedarikinde herhangi bir rolü olmadığını vurguladı.

Macron, Cumartesi günü Fransız radyo istasyonu France Inter'e verdiği demeçte, "Şu anda öncelik, Gazze'deki savaşta kullanılan silahların teslimatını durduracağımız siyasi duruma geri dönmek. Fransa bunları teslim etmiyor" dedi.

ABD, Almanya ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği bombardımanda on binlerce Filistinlinin ölümüne yol açan silah satışlarını durdurmamaları nedeniyle insan hakları grupları tarafından eleştiriliyor .

Fransa Savunma Bakanı Sébastien Lecornu, ülkesinin İsrail'e çoğunlukla "yedek parça" tedarik ettiğini (2022'de 15 milyon avro değerinde) ve "hiçbir silah" tedarik etmediğini defalarca vurguladı.

Bu yanıt, Fransız ve uluslararası STK'ları, aralarında Uluslararası Af Örgütü'nün Fransız Başkanı Jean-Claude Samouillier'in bu yılın başlarında Macron'a açık mektup yazarak savaş malzemelerinin ihracatını tamamen askıya almasını talep ettiği uluslararası örgütleri tatmin etmedi.

Geçtiğimiz ay İngiltere hükümeti, Gazze'de İsrail ordusu tarafından kullanılan malzemelere ilişkin lisansların bir kısmının askıya alındığını duyurmuş, bu durum İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sert eleştirilerine yol açmıştı.

Reuters'ın geçen hafta Ekonomi Bakanlığı'na yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Almanya, İsrail'e yeni silah ihracat lisanslarının onaylanmasını durdurdu.

Macron'un çağrısı, İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'la giderek tırmanan bir savaşa giriştiği ve Gazze'ye uyguladığı hava saldırısına benzer yeni bir bombalama kampanyası yürüttüğü bir dönemde geldi.

Yazıklar olsun onlara!': Başbakan Netanyahu, Macron'un İsrail'e silah ambargosu çağrısını eleştirdi

Netanyahu, Batılı liderleri İsrail'e silah ambargosu uygulanmasını savundukları için eleştirerek, onları İran'ın Ortadoğu'daki vekillerini silahlandırmaya devam ettiği bir dönemde İsrail'in savunmasını baltalamakla suçladı.

Yazıklar olsun onlara!" Başbakan Binyamin Netanyahu cumartesi gecesi, İsrail'e silah ambargosu çağrısı yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve diğer Batılı liderleri sert bir dille eleştirerek, "Onlara yazıklar olsun!" dedi.

Netanyahu, sert bir konuşmasında bu liderleri ikiyüzlülükle suçlayarak, İran'ın bölgedeki vekillerini silahlandırmaya devam ettiğini, terörizme karşı olduklarını iddia eden ülkelerin ise şimdi İsrail'in kendini savunma yeteneğini sınırlamaya çalıştığını söyledi.

"İran Hizbullah'a, Husiler'e, Hamas'a ve diğer vekillerine silah ambargosu mu uyguluyor? Elbette hayır," dedi Netanyahu. "Bu terör ekseni bir arada duruyor. Ancak bu terör eksenine karşı olduğu varsayılan ülkeler İsrail'e silah ambargosu çağrısında bulunuyor. Ne büyük bir rezalet!"

Netanyahu'nun açıklamaları, Macron da dahil olmak üzere uluslararası liderlerin İsrail'in özellikle Gazze'deki askeri operasyonları konusunda endişelerini dile getirmesiyle birlikte geldi. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de yüzlerce İsrailli sivilin ölümüne yol açan saldırısının ardından tepkisini yoğunlaştırdı.
 

Güncellenme Tarihi : 5.10.2024 23:35

İLGİLİ HABERLER