Birleşmiş Milletler 30'dan 300'e çıkardı
Halen 30 olan gözlemci sayısının 300'e çıkarılması için yapılan oylama kabul edildi.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Suriye'deki gözlemci sayısının 30'dan 300'e çıkarılmasını öngören karar tasarısını oy birliğiyle onayladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'ye gönderilmesi planlanan gözlemci sayısının 300'den fazla olması gerektiğini belirtmişti.
Rus ve Avrupalı diplomatların birlikte hazırladığı tasarı, ilave gözlemcilerin ne zaman gönderileceği konusundaki karar yetkisini BM Genel Sekreteri Ban-Ki mun'a veriyor. Ban, Suriye'deki gelişmelere göre bu konudaki kararını verecek.
Karar tasarısında gözlemci misyonunun görevinin, “tüm taraflarca ateşkese uyulduğunu gözlemek, altı maddelik Annan planının tam olarak uygulanmasını izlemek ve desteklemek” olduğu belirtildi.
Tasarıda, Güvenlik Konseyi'nin bir hafta önce aldığı ve Suriye'ye 30 kişilik öncü gözlemci heyeti gönderilmesinin istendiği 2042 sayılı karardaki gibi, hem Suriye yönetimine hem de muhalif güçlere derhal şiddeti bırakmaları ve Annan planının altı maddesini uygulamaları çağrısında bulunuldu.
ERDOĞAN "YETMEZ" DEMİŞTİ
BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamadan önce Katar'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, “Ben artırma teklifini olumlu buluyorum ama yeterli bulmuyorum. Çok daha fazla sayıda, belki binlerle ifade edilecek sayıda gözlemcinin Suriye'ye gönderilmesi gerekir, diye düşünüyorum” demişti.
Erdoğan, “Az sayıda gözlemci lokal bölgelerde bulunabilir, çok sayıda gözlemci olması lazım. Çok sayıda gözlemci olmalı ki Suriye'nin genelini gözleyebilsin. Temenni ederim ki iyi olur” diye konuşmuştu.
GÖZLEMCİLER HUMUS'TAYDI
Suriye'deki BM gözlemcileri bugün muhaliflerin kalesi olarak görülen Humus kentini gezdi.
El Cezire televizyonu, üç BM gözlemcisini Humus'un Curut el Şeyh semtinde, halkın arasında yürürken gösteren görüntülerini yayınladı. Videoda, gözlemcilerin çevresindekilerin, "Halk askeri müdahale istiyor" diye tezahürat yaptığı görüldü.