Ekonomi
  • 14.5.2020 22:09

Bitcoin Nedir? Geleneksel Paralardan Ne Farkı Var?

2008 yılında yaşanan ekonomik krize karşı bir tepki olarak ortaya çıkan Bitcoin, 2009 yılında piyasaya sürüldüğünden bu yana pek çok farklı tanım ve terimle nitelendirildi. Ancak bunların birçoğu yanlış ifadelerdi. Bitcoin’in bir dolandırıcılık olduğu, sanal para olduğu, ponzi şeması olduğu, saadet zinciri olduğu ve lale balonu olduğu gibi birçok Bitcoin’i yansıtmayan terimle sıklık karşılaşıldı.

Ancak Bitcoin en doğru ve net şekilde; “Herhangi bir merkezi olmayan, bir kurum ya da kuruluş tarafından kontrol edilmeyen ve kişiden kişiye para transfer işlemlerini sağlayan yeni nesil para sistemi” olarak tanımlanabilir.

Bitcoin Nedir?

Coin-turk.com’dan da takip edebileceğiniz gibi özellikle Bitcoin’in yaşadığı fiyat artışlarından sonra “Bitcoin Nedir?” sorusunun çok daha sık sorulmaya başladığına şahit oluyoruz. Bitcoin eşler arası (peer-to-peer) teknolojiyi kullanıyor ve herhangi bir merkezi otorite ya da banka olmadan para transfer işlemlerinin gerçekleşmesini sağlıyor. İşlemlerin yönetimi ve Bitcoin’lerin piyasaya sürülmesi toplu olarak ağ tarafından idare ediliyor. Bununla birlikte Bitcoin açık kaynak kodlu bir sistem olduğu için herkes Bitcoin’de geliştirmeler yapabiliyor ve açık kaynak kod Bitcoin’e bir kişinin sahip olmamasını sağlıyor. Yani bir kod geliştiricisi BTC’de eğer bir yanlış ya da eksik görürse kimseden izin ya da onay almadan bu yanlışı iyileştirme ya da eksiği giderme yoluna gidebiliyor.

Bitcoin’in kullandığı Blockchain teknolojisi ise yapılan işlemlerin değiştirilemez ve geri döndürülemez olmasını sağlıyor. Blockchain’de yapılan bir işlemi değiştirmek için, o işlemin işlendiği blok ve öncesindeki tüm blokların değiştirilmesi gerekiyor. Ancak bahsi geçen bu bloklar dünya üzerinde binlerce bilgisayarda kayıtlı olduğu için tek bir bilgisayardaki işlemleri değiştirmek yetmiyor, binlerce bilgisayardaki bilgilerin aynı anda değiştirilmesi gerekiyor. Bu da Bitcoin’in çok yüksek bir güvenlik seviyesine sahip olduğu anlamına geliyor.

Bitcoin’in Geleneksel Para Sisteminden Farkı Nedir?

Öncelikle tüm geleneksel para birimleri bir merkez bankası ve hükümet tarafından kontrol ediliyor. Bu da para üzerindeki kontrolün halkta değil kurum ve kuruluşlarda olduğunu gösteriyor. Bu noktada Bitcoin paranın kontrolünü kurumlardan alıp kişilere veriyor. Çünkü bu sistemde kimse kafasına göre Bitcoin piyasaya süremiyor ya da kimse cüzdanınızdaki Bitcoin’i kontrol edemiyor.

Bununla birlikte geleneksel sistemde olduğu gibi Bitcoin’de para transfer işlemi yapmak istediğinizde üçüncü tarafların onayına ihtiyacınız yok. Yani üçüncü taraflar aradan çıkmış oluyor. Bu da hem transferlerin çok kısa sürede gerçekleşmesini hem de işlem ücretlerinin geleneksel sistemde olduğundan çok daha düşük olmasına imkan tanıyor.

Ayrıca bankalarda yalnızca hesap açmak istediğinizde bile sizden birçok evrak isteniyor. Bitcoin işlemi gerçekleştirmek için bu evrakların yanı sıra isminize bile gerek yok. Ancak bu çoğu zaman Bitcoin işlemlerini tamamen takip edilemez ve anonim olduğu şeklinde yanlış bir yoruma yol açıyor. BTC işlemlerinin kaydedildiği Blockchain sistemi herkese açık olduğu için aslında isim soy isim şeklinde değil, adresler üzerinden işlem takibi yapılabiliyor. Dolayısıyla Bitcoin’in kötü amaçlarla kullanılması da nakde göre daha zor oluyor.

Tüm bu etkenler değerlendirildiğinde Bitcoin’in geleneksel para birimlerinin yaşadığı sorunları çözmeyi amaçladığının farkına varmak çok da zor değil. Daha detaylı bilgi için Bitcoin Nedir adlı makaleye göz atabilirsiniz.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2020 22:11

İLGİLİ HABERLER