Gündem
  • 31.10.2011 12:29

DEPREMDE TORUNLARINI KURTARAMADILAR...

VAN  - Van'da yaşanan 7.2 büyüklüğündeki deprem, arkasında yüzlerce gözü yaşlı aile ve acı dolu yaşam hikayeleri bıraktı. Kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki 237 haneli 2300 nüfuslu Güveçli köyünde de 165 ev yıkıldı, geri kalanlar ise ağır hasar gördü. 16 kişinin yaşamını yitirdiği, 3'ü yoğun bakımda 48 kişinin de yaralandığı köyde, torunlarını kurtarmak isterken ölen iki nine ile iki torunun hikayesi ise hem köyün, hem de Kuraç ailesinin acısını ikiye katladı.
Amca çocukları olan Ali ve Suna Kuraç'ın, 5 yıl önce iki odalı toprak evde başlayan, çocukları Tülay (3) ve Özcan'ın (1) doğumuyla adeta perçinlenen mutluluğu, 23 Ekimde yaşanan sarsıntıda evlerinin enkazı altında kalan annelerinin ve çocuklarının ölümüyle adeta sekteye uğradı.
23 Ekim Pazar günü evlerinin bahçesinde bulundukları esnada meydana gelen depremde, evde uyuyan torunları Tülay ve Özcan'ı kurtarmak için eve koşan babaanne Dilber (45) ile anneanne Bediha Kuraç'ın (52) cansız bedenleri, depremden iki saat sonra torunlarına sarılı şekilde enkazdan çıkarıldı.
Kuraç ailesinin acısına acı katan bu görüntü, geride gözü yaşlı bir köy bıraktı. Depremde eşi ve yengesi ile iki torununu yitiren Bedir Kuraç, deprem gününü yaş dolu gözlerle anlattı.
Deprem esnasında 8 çocuğundan en büyüğü olan, torunlarının babası Ali ile Van'da bulunduğunu belirten Bedir Kuraç, depremin hemen ardından köye döndüklerinde insanların enkaz altında kalan yakınlarını çıkarmaya çalıştığını söyledi.
Evlerine gittiklerinde, oğlu Ali'ye ait iki odalı evin enkazı ile karşılaştıklarını vurgulayan Kuraç, akrabalarının, enkazdan eşi, yengesi ve torunlarını çıkarmak için uğraş verdiğini söyledi.
Kuraç, kendilerinin de vakit kaybetmeden kurtarma çalışmalarına katıldığını belirterek, yaşananları şöyle anlattı:
''Yaptığımız çalışma sonucu yaklaşık bir saat sonra çocuk odasında torunum Özcan ile yengem Bediha'nın cenazesini çıkardık. Sonrasında da evin başka bir bölümünde eşim ve torunum Tülay'ın cansız bedenlerine ulaştık. Eşim ve yengemi torunlarıma sarılı şekilde enkaz altından çıkardık. Eşim ve yengem, deprem olduğu esnada canlarını hiçe sayarak iki torunumu kurtarmaya çalışmış, ancak yıkılan evin enkazı altında dördü de yaşamını yitirmişti.''

-''Torunumun sesi, ölünceye kadar kulağımda olacak''-

Kuraç, depremde yitirdiği 3 yaşındaki torunu Tülay'ı çok sevdiğini, torununun da kendisine bambaşka bir sevgi ile bağlı olduğunu kaydederek, ''İşten eve döndüğümde beni kapıda karşılar ve 'dedem' diye boynuma sarılırdı. Bana sürekli 'dede beni de Van'a götür' derdi. Ama onu Van'a götürmek bir türlü nasip olmadı. Torunumun sesi, ölünceye kadar kulağımda olacak'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 12:40

İLGİLİ HABERLER