DIŞİŞLERİ BAKANI GÜL: ''AB, PROBLEMLİ BİR ÜLKEYİ İÇİNE ALDIĞININ FARKINDA''
ATİNA - Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ''Bu işin kısa çözümü aynı çatı altında toplanmaktır'' dedi. 10 aday ülkenin AB'ye katılımına ilişkin Atina'daki genişleme törenine katılmayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Rum Kesimi'nin birliğe dahil edilmesine ilişkin CNN Türk televizyonuna açıklamalarda bulundu.
Bu işin kısa çözüm yolunun aynı evin içine girmesi olduğunu ifade eden Gül, hükümetin bu konuda çözüm için uğraşacağını kaydetti. Bunun için hala bir sene süre olduğunu belirten Gül, ''Buna gayret edeceğiz. Annan Planı yapılırken, adanın tam gerçekleri kavranamadı. Ümit ediyoruz ki bir senelik süre içinde birçok değişiklikler yapılır ve her iki tarafı da tatmin edecek bir uzlaşmaya varılır'' dedi.
Bakan Gül, BM'de de Annan Planı'nın tamamen reddedilmediğini, bütün tarafların müzakerelerin devam etmesi yönünde niyet belirttiğine işaret ederek, hükümetin müzakerelere devam etmekte kararlı olduğunun altını çizdi. Bazı konularda mesafe alındığını, bunların yok sayılamayacağını dile getiren Dışişleri Bakanı Gül, bu planı kabul edilebilir hale getirmenin önemli olduğunu söyledi.
AB'nin de problemli bir ülkeyi içine aldığının farkında olduğunu belirten Gül, ''Aslında problemli olan ülkenin AB'ye girmemesi gerekirdi. Ancak elimizde olmayan nedenlerle girmiş oldu. Rum Kesimi de kartlarını iyi oynadı. Ancak bu şekilde onların da işine gelmez. O açıdan biz onların arkasından koşacağız diye bir şey olmayacak. BM'de bu bir sene içinde çözüm için daha fazla gayret sarf edecek'' diye konuştu.
''Katılmayarak ne mesaj vermek istediniz?'' yönündeki bir soruya Gül, ''Bir sene içindeki gayretler eminim ki daha fazla olacaktır. Türkiye'nin de bu işlere kayıtsız şartsız evet demediğini herkes görecek. Çözüm için sadece Türkiye değil, herkes uğraşacak. Bu süre içinde problemleri aşmak için samimi olmak gerek. BM, AB de bunun farkındalar'' diye yanıt verdi.
''Muhalif partilerin Simitis'le görüşmesi sakıncalı mı?'' yönündeki bir soruya Dışişleri Bakanı Gül, şu şekilde yanıt verdi:
''KKTC demokratik bir ülke. Onunla da övünüyoruz. Geçen hafta gittiğimde iktidar ve muhalefet partileriyle de görüştüm. Dolayısıyla görüşmeler yapılabilir ama bu görüşmeler KKTC devletinin bilgisi çerçevesinde olmalı. Kendi hükümetine sırt çevirip başka ülkelerle görüşmeler yapılıyor şeklinde değil. Neler yapıldığı anlatılmalı, çözüme yardımcı olma çabasında olmalı. Bunu yaparken hükümetin bilgisi dahilinde olmalı. Kıbrıs'ın ortak tezleri anlatılmalı.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:49